Carnitina - tot ce trebuie să știi despre acest supliment, beneficii și efecte adverse conform studiilor
Autor: Patriche Silvia

Carnitina este o structură cuaternară de amoniu cu rol important în metabolismului plantelor, a mamiferelor È™i a unor bacterii. Aceasta transportă lanÈ›urile lungi de acizi graÈ™i în mitocondrii unde sunt oxidate pentru a produce energie È™i pentru a ajuta la eliminarea resturilor metabolismului celular. În general, adulÈ›ii sănătoÈ™i au un nivel normal de carnitină. (1, 2, 3)
Acest compus există sub mai multe forme. Acestea includ:
- L-carnitină – cea mai cunoscută formă de carnitină, putând fi găsită în comerÈ› sub forma suplimentelor alimentare. L-carnitina este un aminoacid sintetizat în zona ficatului È™i a rinichilor din alÈ›i aminoacizi esenÈ›iali: lisina È™i metionina (4)
- D-carnitină – o formă inactivă care poate duce la deficit de carnitină în organism deoarece inhibă absorbÈ›ia L-carnitinei È™i a altor forme benefice (5, 6)
- Acetil-L-carnitină (ALCAR) – este cea mai bună formă de carnitină pentru creier È™i există unele studii care spun că ar putea fi benefică pentru persoanele cu boli neurodegenerative (7)
- Propionil-L-carnitină – o formă potrivită pentru problemele cardiovasculare în special pentru circulaÈ›ia periferică È™i pentru hipertensiunea arterială. Se crede că îmbunătățeÈ™te producÈ›ia de oxid nitric, un compus care îmbunătățeÈ™te fluxul sanguin (8, 9)
- L-carnitină-L-tartrat – este folosită mai ales în suplimentele sportive datorită ratei rapide de absorbÈ›ie. Poate ajuta la reducerea durerii musculare È™i ajută în recuperarea după activitățile fizice (10, 11, 12)
Beneficiile carnitinei și ale L-carnitinei, după studii
Carnitina a fost studiată intens deoarece este importantă pentru producÈ›ia de energie È™i bine tolerată de organism. În experimente se foloseÈ™te mai ales L-carnitină È™i acetil L-carnitină deoarece trece mai uÈ™or în sânge È™i în creier. Mai jos sunt principalele beneficii ale carnitinei. (13)
Performanța sportivă
Unii sportivi de performanță iau carnitină pentru îmbunătățirea performanÈ›ei sportive. Cu toate acestea, 20 de ani de cercetări nu au găsit dovezi palpabile că suplimentele pe bază de carnitină îmbunătățesc calitatea exerciÈ›iilor realizate sau recuperarea. (14, 15)
Datele existente arată că suplimentele de acest fel nu îmbunătățesc metabolismul în timpul activității fizice È™i nici nu cresc nivelul carnitinei din muÈ™chi. (16)
Înaintarea în vârstă
Se crede că declinul funcÈ›iilor mitocondriilor celulare contribuie la procesul de îmbătrânire. Declinul È›esuturilor are loc simultan cu o reducere a nivelului carnitinei. Cercetările pe rozătoare mature au arătat că suplimentarea cu doze ridicate de acetil-L-carnitină È™i acid alfa-lipoic (un antioxidant) contribuie la reducerea degradării mitocondriale. Animalele se miÈ™cau mai uÈ™or È™i aveau o memorie mai bună. (17, 18)
Studiile pe oameni sugerează că suplimentarea cu acetil-L-carnitină poate îmbunătăți funcÈ›iile cognitive È™i reduce deteriorarea doar în cazul adulÈ›ilor cu declin cognitiv uÈ™or È™i boala Alzheimer. În aceste studii, voluntarii au luat 1, 5-3 g pe zi de acetil-L-carnitină timp de 3-12 luni. (19)
Afecțiuni cardiovasculare și probleme ale circulației periferice
Există mai multe studii care au examinat efectul suplimentelor de carnitină asupra problemelor de inimă. Unii cercetători cred că persoanele care au insuficiență cardiacă au un nivel redus la carnitinei. (20)
În studiile pe termen scurt, carnitina are proprietăți anti-ischemice. Într-un studiu 2. 330 de pacienÈ›i care au avut infarct au primit un supliment de L-carnitină (9 g pe zi intravenos timp de cinci zile după care 4 g pe zi timp de È™ase luni). Tratamentul a redus riscul de mortalitate pe termen scurt însă nu a afectat riscul de insuficiență cardiacă sau de deces la È™ase luni. (21, 22)
O meta-analiză din 2013 a concluzionat că tratamentul cu L-carnitină au o reducere a mortalității cu 27%. A aritmiilor ventriculare cu 65% și a anginei cu 40% pe o perioadă de 2 luni. (23)
Cancer
Oboseala în urma chimioterapiei sau terapiei cu radiaÈ›ii apare deseori în cazul pacienÈ›ilor. Într-un studiu pacienÈ›ii care au primit un supliment pe bază de carnitină, 4 g pe zi timp de o săptămână, au sesizat o ameliorare a oboselii iar nivelul carnitinei a atins un nivel normal. Anterior, pacienÈ›ii aveau deficit de carnitină. (24, 25, 26)
Diabet de tip 2
RezistenÈ›a la insulină implicată în dezvoltarea diabetului zaharat poate fi asociată cu o problemă în oxidarea acizilor graÈ™i din muÈ™chi. Unele studii arată că suplimentarea cu L-carnitină poate creÈ™te sensibilitatea la insulină la diabetici prin reducerea nivelului grăsimilor din muÈ™chi. (27, 28, 29)
Infertilitatea masculină
ConÈ›inutul de carnitină al lichidului seminal este legat de numărul È™i de motilitatea spermatozoizilor. Există studii care spun că suplimentarea cu 2-3g de carnitină pe zi timp de 3-4 luni îmbunătățeÈ™te calitatea spermei. (30)
TotuÈ™i, un studiu ceva mai recent în care s-a testat suplimentul pe 21 de bărbaÈ›i infertili a concluzionat că L-carnitina nu are efect semnificativ mai bun cel puÈ›in prin comparaÈ›ie cu un placebo. (31, 32)
Pierderea în greutate
L-carnitina ajută la arderea de grăsimi pentru a obÈ›ine energie. Cercetătorii au păreri împărÈ›ite dacă suplimentarea cu L-carnitină poate fi utilă în slăbire. Într-un studiu de opt săptămâni, 38 de femei au făcut sport È™i au luat carnitină. (33, 34)
Rezultatele nu au arătat diferenÈ›e între grupul care doar făcea sport È™i cel care lua È™i suplimentul. Un alt studiu a monitorizat efectele de ardere a grăsimilor în cazul voluntarilor care mergeau pe bicicletă de apartament. După patru săptămâni, persoanele care au luat L-carnitină-L-tartrat nu au avut rezultate mai bune decât cele care nu au luat. (35, 36)
Alimente care conțin carnitină
Principala formă de carnitină, L-carnitina se găseÈ™te È™i în unele alimente. În general, o alimentaÈ›ie echilibrată È™i variată acoperă nevoile nutritive ale unui om sănătos (500-2000 mg de carnitină pe zi). Mai jos sunt principalele alimente care conÈ›in carnitină: (3)
- Carne de vită gătită – 110 g de carne de vită are 56-262 mg de carnitină
- Carne de vită tocată – 110 g de carne tocată conÈ›ine 87-99 mg de carnitină
- Lapte integral – un pahar conÈ›ine 8 mg de carnitină
- Cod – 110 g de cod conÈ›ine 4-7 mg de carnitină
- Piept de pui – 110 g de piept conÈ›ine 3-5 mg de carnitină
- Brânză cheddar – 57 g de brânză conÈ›ine 2 mg de carnitină.
Foarte important, carnitina din alimente este absorbită mai uÈ™or decât cea luată din suplimente alimentare. Potrivit cercetătorilor 57-84% din carnitină este absorbită din alimente în timp ce în cazul suplimentelor procentul ajunge la 14-18%. (37)
De asemena, corpul produce carnitina în mod natural din aminoacizii lisină È™i metionină. De aceea, suplimentarea este necesară mai ales în cazul persoanelor bolnave È™i acest lucru doar după un consult medical de specialitate. (38)
Deficitul de carnitină
O persoană de 70 kg produce aproximativ 11-34 de mg de carnitină pe zi. La aceasta se adaugă 60-180 de mg luate din carne roÈ™ie È™i alte produse animale; în cazul vegetarienilor, este vorba despre 10-12 mg pe zi. Majoritatea carnitinei, 54-86%, este absorbită la nivelul intestinului subÈ›ire È™i trece în sânge. (3)
În acest context, deficitul de carnitină la oamenii sănătoÈ™i apare foarte rar. În general, problemele apar mai ales la persoanele care suferă de boli metabolice. (39, 40)
De asemenea, copii născuți prematur au un nivel redus al depozitelor de carnitină și necesită lapte praf fortificat alături de laptele matern. (41, 42)
Totodată, există deficit primar de carnitină, o afecÈ›iune genetică care apare mai devreme de vârsta de cinci ani È™i se manifestă prin hipoglicemie, slăbiciune musculo-scheletală È™i cardiomiopatie. (43, 44)
Deficitul secundar de carnitină poate apărea ca un efect secundar al insufcienței renale sau pe fondul unor probleme care reduc absorbția carnitinei sau cresc excreția sa (folosirea de antibiotice, malnutriția și absorbția deficitară după digestie). (45, 46)
Suplimentarea de carnitină și L-carnitină
Doza standard de L-carnitină, cea mai răspândită formă este de 500-2.000 de mg pe zi. În ce priveÈ™te celelalte forme de carnitină, studiile realizate au folosit între 600 È™i 2.500 de mg de acetil-L-carnitină pe zi, 1.000-4.000 de mg de L-carnitină-L-tartrat pe zi È™i 400-1.000 de mg de propionil-L-carnitină pe zi. (47)
Interacțiuni cu unele medicamente
Carnitina interacÈ›ionează cu antibiotice precum pivampicilina. Administrarea continuă a acestor medicamente în paralel cu un supliment de carnitină poate stimula excreÈ›ia de pivaloil-carnitină, care, la rândul său, contribuie la apariÈ›ia deficitului de carnitină. (1)
De asemenea, tratamentul cu anticonvulsive, acid valproic, fenobarbitol, fenitoină sau carbamazepină reduce niveul carnitinei din sânge. (48)
Efecte adverse ale carnitinei
Este indicat să iei carnitină, L-carnitină sau orice altă formă de carnitină doar la recomandarea medicului È™i în gramajele recomandate de acesta. Un consum excesiv, mai mare de 3 g pe zi, poate cauza greață, vărsături, crampe abdominale, diaree, mirosuri corporale neobiÈ™nuite, slăbiciuni musculare, iritaÈ›ii ale pielii È™i convulsii în cazul persoanelor care au epilepsie. (48, 49)
L-carnitina ar putea avea beneficii pentru sănătate însă acestea sunt limitate sau încă prea puÈ›in studiate. Urmarea unei diete echilibrate È™i variate este suficientă pentru a menÈ›ine nivelul carnitinei din corp în limite normale. Medicii recomandă carnitina mai ales persoanelor cu afecÈ›iuni metabolice sau alte probleme de sănătate care nu le permit să obÈ›ină carnitina din alimente, aceasta nu este absorbită la nivel intestinal sau este excretată din corp mult prea repede. Dacă doreÈ™ti să iei un astfel de supliment pentru beneficiile sale sportive este bine să discuÈ›i înainte cu un medic.
2. Carnitine--metabolism and functions, link: https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/physrev.1983.63.4.1420
3. Carnitine, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/
4. Comparison of the effects of l-carnitine, d-carnitine and acetyl-l-carnitine on the neurotoxicity of ammonia, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0006295293903609
5. Effects of L-, D-, and DL-carnitine on morphometric parameters of skeletal muscle and exercise performance of laboratory animals receiving carnitine-deficient diet, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17415436/
6. Effect of dietary carnitine isomers and gamma-butyrobetaine on L-carnitine biosynthesis and metabolism in the rat, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6619971/
7. The neurobiology of acetyl-L-carnitine, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27100509/
8. Glycine propionyl-L-carnitine modulates lipid peroxidation and nitric oxide in human subjects, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20209464/
9. Glycine propionyl-L-carnitine increases plasma nitrate/nitrite in resistance trained men, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18053183/
10. Free and total carnitine concentrations in pig plasma after oral ingestion of various L-carnitine compounds, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15830915/
11. The effects of L-carnitine supplementation on performance during interval swimming, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8063466/
12. Responses of criterion variables to different supplemental doses of L-carnitine L-tartrate, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17313301/
13. The role of the carnitine system in human metabolism, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15590999/
14. The role of carnitine and carnitine supplementation during exercise in man and in individuals with special needs, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9627906/
15. Supplemental carnitine and exercise, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10919968/
16. Carnitine and sports medicine: use or abuse, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15591004/
17. Delaying the mitochondrial decay of aging with acetylcarnitine, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15591008/
18. Feeding acetyl-L-carnitine and lipoic acid to old rats significantly improves metabolic function while decreasing oxidative stress, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11854487/
19. Meta-analysis of double blind randomized controlled clinical trials of acetyl-L-carnitine versus placebo in the treatment of mild cognitive impairment and mild Alzheimer's disease, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12598816/
20. Therapeutic effects of L-carnitine and propionyl-L-carnitine on cardiovascular diseases: a review, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15591005/
21. Carnitine and peripheral arterial disease, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15591006/
22. Metabolic treatment with L-carnitine in acute anterior ST segment elevation myocardial infarction. A randomized controlled trial, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16685128/
23. L-carnitine in the secondary prevention of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23597877/.
24. L-carnitine supplementation for the treatment of fatigue and depressed mood in cancer patients with carnitine deficiency: a preliminary analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15591014/
25. Potential role of levocarnitine supplementation for the treatment of chemotherapy-induced fatigue in non-anaemic cancer patients., link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12085175/
26. L-Carnitine supplementation reduces the general fatigue of cancer patients during chemotherapy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5795559/
27. Carnitine in type 2 diabetes, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15591007/
28. L-carnitine improves glucose disposal in type 2 diabetic patients, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10067662/
29. Acetyl-L-carnitine improves pain, nerve regeneration, and vibratory perception in patients with chronic diabetic neuropathy: an analysis of two randomized placebo-controlled trials, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15616239/
30. Free L-carnitine in human semen: its variability in different andrologic pathologies, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6430725/
31. L-carnitine levels in the seminal plasma of fertile and infertile men: correlation with sperm quality, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10929687/
32. Carnitine for the treatment of idiopathic asthenospermia: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16600222/
33. L-Carnitine supplementation combined with aerobic training does not promote weight loss in moderately obese women, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10861338/
34. Effect of L-carnitine on weight loss and body composition of rats fed a hypocaloric diet, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12378044/
35. L-carnitine supplementation does not promote weight loss in ovariectomized rats despite endurance exercise, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15929637/
36. Effects of four weeks L-carnitine L-tartrate ingestion on substrate utilization during prolonged exercise, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16521850/
37. Carnitine: What is it, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/
37. Kinetics, pharmacokinetics, and regulation of L-carnitine and acetyl-L-carnitine metabolism, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15591001/
38. Correlation of carnitine levels to methionine and lysine intake, link: https://www.researchgate.net/publication/12280424_Correlation_of_carnitine_levels_to_methionine_and_lysine_intake
39. Carnitine Deficiency, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559041/
40. Systemic primary carnitine deficiency: an overview of clinical manifestations, diagnosis, and management, link: https://ojrd.biomedcentral.com/articles/10.1186/1750-1172-7-68
41. Differences in circulating carnitine status of preterm infants fed fortified human milk or preterm infant formula, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23783025/
42. Effects of oral L-carnitine supplementation in low-birth-weight premature infants maintained on human milk, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3580423/
43. Primary carnitine deficiency, link: https://medlineplus.gov/genetics/condition/primary-carnitine-deficiency/
44. Primary carnitine deficiency in two sisters with intractable epilepsy and reversible metabolic cardiomyopathy: Two case reports, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33005244/
45. Secondary carnitine deficiency, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2199597/
46. Primary and secondary carnitine deficiency syndromes, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8576570/
47. L-Carnitine: Benefits, Side Effects, Sources and Dosage, link: https://www.healthline.com/nutrition/l-carnitine
48. L-carnitine, link: https://www.drugs.com/npp/l-carnitine.html
49. Risk assessment for carnitine, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16901595/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni