Alimente ce îți oferă energie fără a dăuna sănătății
Cel mai eficient mod de a ne menÈ›ine într-o condiÈ›ie fizică bună È™i cu un nivel ridicat de energie este să consumăm o dietă echilibrată È™i sănătoasă. (1, 2)
În continuare sunt enumerate 5 alimente ce îÈ›i oferă energie fără a dăuna sănătății:
1. Fructe și legume
Fructele È™i legumele sunt o sursă excelentă de fibre, vitamine È™i minerale, toÈ›i aceÈ™tia fiind nutrienÈ›i esenÈ›iali corpului nostru pentru a funcÈ›iona în parametri optimi. Fructele È™i legumele ar trebui să reprezinte o treime din totalul zilnic al alimentelor consumate. Este recomandat să consumăm cel puÈ›in 5 porÈ›ii de fructe È™i legume variate zilnic, fie că sunt proaspete, congelate, uscate sau conservate. Studiile arată că persoanele care consumă cel puÈ›in 5 porÈ›ii de fructe È™i legume zilnic au un risc scăzut de a dezvolta boli de inimă, atac vascular cerebral È™i unele tipuri de cancere. (1, 2)
O porție de fructe și legume poate fi reprezentată de:
- un măr;
- o pară;
- o banană;
- o felie de ananas;
- o felie de pepene;
- trei linguri pline cu legume;
- 30 g de fructe uscate, consumate în timpul meselor;
- o lingură de fructe uscare (de exemplu stafide), consumată împreună cu cerealele de la micul dejun. (2)
2. Glucide complexe
Glucidele sau carbohidraÈ›ii pot fi clasificate pe baza duratei de timp în care sunt digerate È™i absorbite în glucide sau zaharuri simple È™i glucide complexe (care conÈ›in amidon). Zaharurile simple sunt întâlnite în mod natural în fructe, legume È™i lapte, conferind gustul dulce al acestora, însă au dezavantajul de a se absorbi repede È™i de a creÈ™te glicemia rapid. În contrast, glucidele complexe sunt digerate È™i absorbite mai lent, graÈ›ie structurii lor polizaharidice. (3)
Glucidele complexe aduc o contribuÈ›ie importantă la o dietă echilibrată, sănătoasă È™i ar trebui să alcătuiască aproximativ o treime din aceasta. În plus, sunt o sursă foarte bună de energie È™i nutrienÈ›i esenÈ›iali. (1, 2)
Exemple de glucide complexe sunt:
- cartofi;
- pâine;
- cereale;
- paste;
- orez. (1)
Cartofii cu coajă sunt o sursă excelentă de fibre È™i vitamine, astfel că atunci când pregătim cartofi fierÈ›i este indicat să îi consumăm cu tot cu coajă. Este recomandat să alegem ori de câte ori putem variantele integrale ale acestor glucide complexe, precum orez brun, pâine integrală, neagră È™i paste integrale. Varietățile integrale au avantajul de a avea un conÈ›inut bogat în fibre, astfel că vor oferi o senzaÈ›ie de saÈ›ietate îndelungată. (1, 2, 3)
3. Lapte, lactate sau alternative
Laptele È™i produsele lactate (brânză, iaurt, etc.) pot face parte, de asemenea, dintr-o dietă sănătoasă È™i echilibrată. Acestea sunt o sursă foarte bună de proteine È™i calciu, esenÈ›ial pentru integritatea oaselor. TotuÈ™i, cantitatea totală de grăsimi din produsele lactate variază foarte mult, astfel că pentru a face alegeri sănătoase este necesar să alegem opÈ›iunile cu un conÈ›inut redus de grăsimi È™i zaharuri prin consultarea valorilor nutriÈ›ionale înscrise pe etichetă. (1, 2, 4)
Majoritatea produselor lactate conÈ›in grăsimi saturate, care dacă sunt consumate în exces vor contribui la apariÈ›ia supraponderalității È™i a obezității, crescând nivelul colesterolului È™i riscul infarctului miocardic acut È™i accidentului vascular cerebral. Astfel este indicat să alegem lapte degresat sau semi-degresat cu 1% grăsime, brânză cu un conÈ›inut redus de grăsime (sub 3 g grăsimi pentru 100 g) È™i de sare È™i iaurt degresat È™i cu puÈ›ine zaharuri. (1, 2, 4)
Există È™i alternative la produsele lactate, precum băuturile pe bază de soya, însă È™i în această situaÈ›ie trebuie să optăm pentru variante neîndulcite È™i îmbogățite cu calciu. (1, 2, 4)
4. Leguminoase, pește, ouă, carne și alte proteine
Aceste alimente reprezintă surse importante de proteine, dar și de numeroase vitamine și minerale.
Carnea conÈ›ine fier, zinc È™i vitamine din grupul B, fiind una dintre sursele principale de vitamină B12. Cu toate acestea, este important să alegem tipuri de carne slabă È™i carne de pasăre fără piele, pentru a reduce cantitatea de grăsimi din dietă. Este recomandat să consumăm mai puÈ›in de 70 g de carne roÈ™ie (vită, porc, miel) sau procesată (cârnaÈ›i, È™uncă, bacon, salam, etc.) pe zi deoarece consumul crescut de carne roÈ™ie È™i procesată este probabil asociat cu creÈ™terea riscului de cancer colorectal. Este important să respectăm regulile de igienă atunci când preparăm carnea È™i să avem grijă ca aceasta să fie bine gătită pentru a evita intoxicaÈ›iile alimentare. (1, 2, 5)
Ouăle È™i peÈ™tele conÈ›in, pe lângă proteine, numeroase vitamine È™i minerale, iar peÈ™tele gras este bogat în acizi graÈ™i omega 3, un tip de grăsimi nesaturate care menÈ›in inima sănătoasă. O dietă sănătoasă È™i echilibrată, ce îÈ›i oferă energie ar trebui să cuprindă cel puÈ›in două porÈ›ii de peÈ™te săptămânal, dintre care una să conÈ›ină peÈ™te gras, precum somon, sardine, hering, È™prot, păstrăv sau macrou. PeÈ™tele gras este, de asemenea, o sursă bună de vitamina D. PeÈ™tele gătit la abur, la cuptor sau pe grătar reprezintă alegeri mai sănătoase decât peÈ™tele prăjit. (1, 2, 6)
În categoria leguminoaselor se regăsesc fasolea, mazărea È™i lintea, alimente bogate în proteine, fibre, vitamine È™i minerale È™i care au în mod natural foarte puÈ›ină grăsime. Leguminoasele sunt incluse în cele 5 porÈ›ii de legume È™i fructe pe care ar trebui să le consumăm zilnic, o porÈ›ie fiind echivalentul a 80 g sau trei linguri pline de leguminoase gătite. Cu toate acestea, chiar dacă mâncăm mai mult de 80 g de leguminoase, acestea vor echivala doar cu o porÈ›ie din cele 5, pentru că nu oferă aceeaÈ™i varietate de nutrienÈ›i pe care o au fructele È™i legumele. (1, 2, 7)
5. Grăsimi nesaturate
O dietă sănătoasă È™i echilibrată, ce îÈ›i oferă energie conÈ›ine È™i o cantitate mică de grăsimi. Acestea sunt o sursă de acizi graÈ™i esenÈ›iali, pe care organismul nu îî poate sintetiza È™i, de asemenea, ajută la absorbÈ›ia vitaminelor liposolubile (vitaminele A, D È™i E). Grăsimile se împart în două categorii principale: saturate È™i nesaturate, iar majoritatea grăsimilor È™i uleiurilor conÈ›in ambele tipuri, însă în proporÈ›ii diferite. În cadrul unei diete echilibrate este recomandat să reducem consumul de grăsimi saturate È™i grăsimi trans, care cresc riscul cardiovascular È™i să le înlocuim cu grăsimi nesaturate. (1, 2, 7)
Grăsimile nesaturate sunt benefice pentru inimă, menÈ›inând niveluri optime de colesterol HDL („bun”) È™i reducând, în acelaÈ™i timp, nivelul colesterolului LDL („rău”). Acestea se găsesc majoritar în uleiuri vegetale (ulei de rapiță, ulei de măsline), avocado, nuci (alune, migdale) È™i peÈ™te gras. (7)
Este important de subliniat că orice tip de grăsime oferă o cantitate mare de energie È™i, ca urmare, grăsimile trebuie consumate în cantități mici, pentru a preveni creÈ™terea ponderală È™i bolile cardiovasculare. (1, 2, 7)
2. Eat well – NHS, Link: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/
3. Simple vs Complex Carbs – Diabetes.co.uk, Link: https://www.diabetes.co.uk/nutrition/simple-carbs-vs-complex-carbs.html
4. Dairy and alternatives in your diet – NHS, Link: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/milk-and-dairy-nutrition/
5. Meat in your diet – NHS, Link: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/meat-nutrition/
6. Fish and shellfish – NHS, Link: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/fish-and-shellfish-nutrition/
7. Beans and pulses in your diet – NHS, Link: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/beans-and-pulses-nutrition/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum