Alimente ce stimulează creierul (concentrarea și memoria)

©

Autor:

Alimente ce stimulează creierul (concentrarea și memoria)

O alimentație echilibrată îmbunătățește funcția inimii și a creierului, reducând riscul multor boli, printre care accidentul vascular cerebral, boala Alzheimer și diabetul zaharat de tip 2. Având în vedere că creierul folosește 20% din energia produsă de organism, el are nevoie de nutrienți ca să funcționeze la capacitate maximă, altfel pot apărea probleme de memorie, concentrare și fatigabilitate. (1)

Potrivit cercetărilor, cele mai bune alimente și băuturi ce stimulează creierul (concentrarea și memoria) sunt:

1. Legumele verzi

Spanacul, varza kale și broccoli sunt bogate în substanțe ajutătoare creierului, precum vitamina K, luteină, folați și beta-caroten. (2)

2. Peștele gras

Peștele gras este bogat în acizi omega-3, care se corelează cu nivele mai scăzute ale amiloidului beta. Amiloidul beta este o proteină ce se acumulează în exces la nivel cerebral la persoanele cu boală Alzheimer. Se recomandă consumul a cel puțin două porții de pește pe săptămână, în special somon, cod și ton. (2)

3. Fructele de pădure

Potrivit cercetărilor, flavonoizii din fructele de pădure ajută la îmbunătățirea memoriei. Un studiu a arătat că femeile care au consumat peste două porții de căpșuni și afine pe săptămână au raportat o încetinire a declinului memoriei cu până la 2 ani și jumătate. (2)

4. Cafeaua

Conform unui studiu publicat în Journal of Nutrition, consumul de cafeină ajută funcția mentală, putând de asemenea contribui la întipărirea de noi amintiri. (2)

5. Nucile

Nucile sunt o sursă importantă de proteine și grăsimi sănătoase, ceea ce îmbunătățește memoria. Un studiu din 2015 de la Universitatea California a arătat că există o corelație între consumul de nuci și un scor mai mare la testele cognitive. Nucile sunt bogate în acid alfa-linolenic, un tip de acid omega-3 care se asociază cu scăderea tensiunii arteriale și cu efecte benefice asupra arterelor. (2)

6. Ciocolata neagră

Ciocolata neagră este o sursă bogată de antioxidanți. Un studiu a demonstrat că o dietă ce include ciocolată neagră crește aportul de sânge la creier. De asemenea, poate îmbunătăți semnificativ funcția cognitivă la adulții vârstnici cu tulburare cognitivă ușoară. (1, 3)

7. Ceaiul verde

Potrivit unor studii, consumul a cel puțin 100 ml de ceai verde pe zi scade riscul de depresie și demență. Se pare că responsabilă de efectele benefice ale ceaiului verde asupra sănătății creierului este substanța EGCG (galat de epigalocatechimă). Aceasta trece de bariera sânge-creier, îmbunătățind funcția cognitivă. (4)

O alimentație sănătoasă trebuie să conțină zilnic 5 porții de fructe și legume, carbohidrați preluați din alimente precum cartofi, cereale, orez brun, paste integrale și proteine regăsite în carne, ouă și pește. (1)


Data actualizare: 18-10-2021 | creare: 18-10-2021 | Vizite: 1085
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum