Metode prin care îți poți elibera endorfinele instant

©

Autor:

Metode prin care îți poți elibera endorfinele instant

Endorfinele se află în legătură cu activități importante precum alimentația, antrenamentul fizic și relațiile sexuale. Producția de endorfinele crește, de asemenea, în timpul sarcinii. Acești așa-numiți „hormoni ai fericirii” minimizează disconfortul și durerea și maximizează starea de bine.

Beneficiile endorfinelor includ:

  • Ușurarea simptomelor depresiei;
  • Reducerea stresului și a anxietății;
  • Îmbunătățirea stimei de sine;
  • Pierderea în greutate;
  • Ușurarea durerii în timpul nașterii.


Care sunt simptomele de deficit de endorfină?

Deficitul de endorfină nu este bine înțeles. În general, dacă corpul nu produce suficiente endorfine, este posibil să experimentezi:

  • depresie;
  • Anxietate;
  • Dureri;
  • Dependență;
  • Probleme cu somnul;
  • Comportament impulsiv.


Cum să stimulezi în mod natural endorfinele?

Corpul produce endorfine în mod natural atunci când:

Mănânci ciocolată neagră

Ciocolata neagră oferă protecție împotriva atacurilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Datorită conținutului ridicat de polifenoli și alți antioxidanți, ciocolata neagră reduce inflamația, scade tensiunea arterială, reduce colesterolul LDL, crește colesterolul HDL și protejează sănătatea arterelor.
De asemenea, conține substanțe chimice care eliberează endorfinele.

Într-o revizuire a 139 de studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că atunci când consumi ciocolată reduci riscul de deces cardiovascular cu aproximativ 19%. Cantitatea recomandată este de 6,7g pe zi. Aceasta este echivalentă cu un mic pătrat de două sau trei ori pe săptămână. (1)

Exerciții fizice

Antrenamentul de grup are câteva avantaje distincte, potrivit unui studiu recent. (2) Nu numai că prietenii te vor impulsiona, dar efortul comun poate îmbunătăți nivelurile de endorfine.

Cercetătorii au descoperit că antrenamentul de grup a prezentat o creștere a endorfinelor comparativ cu cei care se antrenau pe cont propriu. Dar exercițiile fizice sunt benefice, fie că sunt realizate de unul singur sau cu alte persoane. Câteva opțiuni din care poți alege sunt mersul pe jos, dansul, aerobicul și alergatul.

Cercetătorii de la Universitatea din Turku au arătat că eliberarea endorfinelor depinde de intensitatea exercițiilor fizice. Spre exemplu, intervalul de antrenament cu intensitate ridicată (HIIT) duce la eliberarea endorfinelor în creier, ceea ce ar putea atenua stresul fizic și emoțional. (3)

Sexul

Endorfinele și oxitocina sunt eliberate în timpul actului sexual, iar acești hormoni activează centrele de plăcere din creier care creează sentimente de intimitate și relaxare și ajută la îmbunătățirea stării de anxietate și de depresie

Cercetătorii de la Universitatea din Munster explică faptul că sexul care declanșează eliberarea de endorfine este mecanismul care stă la baza ameliorării durerii. Endorfinele sunt analgezice naturale ale organismului și sunt eliberate prin sistemul nervos central, care pot reduce sau elimina durerea.

Muzică sau artă

Potrivit cercetărilor de la Universitatea din Oxford, angajarea din punct de vedere muzical, fie că este vorba de a crea muzică sau a cânta, acestea generează endorfinele, nu muzica în sine. (4)

Aceeași parte a creierului care este stimulată atunci când te îndrăgostești, va primi aceiași stimuli și atunci când admiri opere de artă, au descoperit cercetătorii. Mai exact, atunci când privești o operă de artă se declanșează o creștere a substanței chimice senzitive, dopamina, în cortexul orbital-frontal al creierului. (5)

Un pahar de vin

Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Neuroscience, o cantitate mică de vin la sfârșitul zilei poate stimula endorfinele. Ambele vinuri, roșu și alb, conțin antioxidanți, iar vinul roșu conține resveratrol, care s-a dovedit că reduce inflamația, încetinește procesul de îmbătrânire și protejează împotriva leziunilor arteriale.

Un alt studiu publicat în Science Translational Medicine a examinat efectele endorfinelor induse de alcool asupra creierului. Ei au concluzionat că endorfinele joacă un rol important în dependența de alcool. (6)

Acupunctura

Acupunctura si electroacupunctura au fost acceptate la nivel mondial în principal pentru tratamentul durerii acute și cronice. O combinație a acestor două tehnici produce o eliberare simultană a endorfinelor, rezultând un efect terapeutic intens. (7)

Mănâncă ceva picant

Gustul picant al alimentelor nu este, de fapt, o senzație de gust, ci provoacă un sentiment de durere. Capsaicina - compusul chimic care se găsește în ardeii iuți declanșează impulsuri nervoase care trec prin nervul trigemen în creier, creând un sentiment dureros de arsură.

Aceiași receptori reacționează de asemenea la căldură, astfel încât atunci când mâncarea puternic condimentată este consumată fierbinte, efectul este mai intens. Cu toate acestea, durerea este compensată de reacția organismului, care eliberează endorfinele, opiaceele care produc un sentiment de bunăstare, ceea ce ar putea explica popularitatea preparatelor fierbinți și picante. Un alt efect pozitiv al mirodeniilor picante este că acestea ucid agenții patogeni și promovează transpirația. (8)

Aromaterapie

Anumite arome îți pot îmbunătăți starea de spirit influențând producerea de endorfine. De exemplu, mirosul de vanilie poate ajuta la eliberarea endorfinelor și la reducerea anxietății, adesea asociată cu depresia.

Potrivit unui studiu efectuat la Centrul de Cancer Memorial Sloan-Kettering, pacienții care au suferit RMN-uri și care au mirosit esență de vanilie au raportat cu 63% mai puțină anxietate.

Pentru a obține avantajele vaniliei, adăugă o picătură sau două de extract de vanilie atunci când pregătești cafeaua, aprinde câteva lumânări cu aromă de vanilie sau adaugă ulei de vanilie în cadă.

Într-un alt studiu la care au participat studenți, inhalarea aromelor de ulei esențial de lavandă a îmbunătățit simptomele depresiei și ale insomniei. (9)

Ginseng

Ginsengul s-a dovedit a echilibra eliberarea hormonilor de stres în organism și sprijină organele care produc acești hormoni.

De asemenea, poate ajuta la eliberarea endorfinelor. Există dovezi științifice că ginsengul îmbunătățește performanța mentală, inclusiv memoria și concentrarea, și este util pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Alte beneficii pot include tratarea unor afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiune arterială și niveluri ridicate ale colesterolului), boli pulmonare obstructive cronice (emfizem, bronșită cronică) și simptome menopauzale deranjante.

Studiile pe animale sugerează că ajută la protejarea nervilor de leziuni (inclusiv leziunile datorate diabetului), ajută ficatul să se refacă după leziuni, ajută la digestie și protejează stomacul împotriva ulcerului cauzat de prea mult acid sau aspirină.

Zâmbește

S-a observat că, în medie, copiii râd de 300 de ori pe zi, în timp ce adulții râd, în medie, de numai cinci ori pe zi. Cu cât râdem mai mult, cu atât perspectiva noastră este mai bună. De asemenea, problemele par să se micșoreze, generând un sentiment sporit de energie. Râsul este uneori descris ca „jogging interior”.

Cercetările au arătat că atunci când râzi poți ajuta la scăderea tensiunii arteriale; reducerea hormonilor de stres; stimularea funcției imunitare prin creșterea nivelului de celule de combatere a infecțiilor; eliberarea endorfinele și produce un sentiment general de bunăstare. (10)

Cercetătorii finlandezi și britanici au dezvăluit că râsul eliberează endorfinele în creierul uman. Cu cât numărul de receptori opioizi a fost mai mare, cu atât mai mult voluntarii au râs în timpul experimentului.

Deși nu se cunosc date complete despre rolul endorfinelor în organism, acestea au mai multe efecte pozitive. Pentru a crește eliberarea de endorfinelor nu este nevoie să alergi la un maraton, ci soluțiile se găsesc în lucruri la îndemână precum o bucată de ciocolată neagră, interacțiunea cu prietenii, mediția sau să zâmbești mai des pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit.


Data actualizare: 05-07-2020 | creare: 31-10-2018 | Vizite: 10613
Bibliografie
1. Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24117885
2. Endorphins and exercise. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6091217
3. HIIT releases endorphins in the brain. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170824101759.htm
4. Performance of music elevates pain threshold and positive affect: implications for the evolutionary function of music. Url: https://europepmc.org/abstract/MED/23089077
5. Art and Emotion. Url: https://www.iep.utm.edu/art-emot/
6. Feeling Good Yet? Seven Ways to Boost Endorphins. Url: https://www.goodtherapy.org/blog/feeling-good-yet-seven-ways-to-boost-endorphins-022014
7. Acupuncture and endorphins. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15135942
8. Acute Effects of Capsaicin on Proopioimelanocortin mRNA Levels in the Arcuate Nucleus of Sprague-Dawley Rats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3372568/
9. [Effects of lavender aromatherapy on insomnia and depression in women college students]. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16520572
10. Social laughter releases endorphins in the brain. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170601124121.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: