Bolile neurodegenerative ar putea fi diagnosticate cu precizie aproape maximală, utilizând exclusiv teste de imagistică
©
Autor: Domșa Dariana

Cercetătorii au utilizat o bază de date care conținea imagini de la scanări ale creierului obținute de la 125 de subiecți. Imaginile au fost analizate pentru identificarea semnelor pentru boala Alzheimer, tulburări cognitive ușoare și demență. Setul de date utilizat în investigație este deschis și actualizat constant cu cele mai recente imagini ale pacienților cu Alzheimer, astfel încât rezultatele studiului sunt actualizate și relevante din punct de vedere clinic. Folosind setul de date actualizate constant, algoritmul va putea recunoaște simptomele bolii în diferite imagini, devenind mai puțin sensibil la o anumită sursă de date. Cercetătorii descriu acest lucru drept o evoluție importantă.
Comparativ cu studiile anterioare, studiul actual se evidențiază nu doar prin utilizarea unei rețele suplimentare și a unui set de date ADNI, ci și prin utilizarea unui mecanism de greutate diferit și a unei hărți modificate de activare a clasei de gradient. Autorii declară că acesta este un pas înainte spre aplicarea practică, deoarece modelul va putea în curând să marcheze zonele din creier afectate de boală, ajutând în acest mod medicii să realizeze o examinare a imaginilor IRM.
Boala Alzheimer, cauzată de deteriorarea sau moartea neuronilor, reprezintă una dintre principalele cauze de deces și este caracterizată prin pierderi de memorie și declin cognitiv. În majoritatea cazurilor, pentru un diagnostic precis al afecțiunii, medicii recurg la efectuarea unei evaluări psihiatrice, a unor teste de memorie și ale abilităților de rezolvare a problemelor, cât și prin scanări ale creierului.
sursa: News Medical
Data actualizare: 18-03-2022 | creare: 18-03-2022 | Vizite: 598
Bibliografie
KTU researchers improve an algorithm that detects Alzheimer's disease from MRI images, link: https://www.news-medical.net/news/20220314/KTU-researchers-improve-an-algorithm-that-detects-Alzheimers-disease-from-MRI-images.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Reglarea inflamației în boala Alzheimer utilizând un dispozitiv de curățare de dimensiuni foarte mici
- Expunerea mai mare la estrogen poate proteja femeile de boala Alzheimer
- Declinul cognitiv ar putea fi prevenit cu ajutorul microbiomului intestinal
- Comunicarea în spațiul virtual suprimă activitatea creierului (studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala Alzheimer, o realitate frecvent întâlnită
- Alzheimer sau nu?
- Medicatie gresita dementa?
- Analize-teste pentru Alzheimer
- Sinuzita sfenoidala si Alzheimer
- Depresie sau alzhaimer?
- Proiect pentru a ajuta oamenii ce suferă de Alzheimer
- Medicamente Alzheimer