Declinul cognitiv ar putea fi prevenit cu ajutorul microbiomului intestinal

©

Autor:

Declinul cognitiv ar putea fi prevenit cu ajutorul microbiomului intestinal
Un studiu recent sugerează că microbiomul intestinal joacă un rol cheie în sănătatea creierului. Studiul, realizat de cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis pe șoareci, a descoperit că bacteriile intestinale - prin producerea unor compuși precum acizii grași cu lanț scurt - afectează comportamentul celulelor imune din tot organismul, inclusiv din creier, care pot deteriora țesutul cerebral și exacerba neurodegenerarea în afecțiuni precum boala Alzheimer. Aceste descoperiri deschid posibilitatea remodelării microbiomului intestinal ca modalitate de a preveni sau trata neurodegenerarea.
Studiile pe animale până în prezent s-au concentrat în principal asupra modului în care modificările microbiomului intestinal afectează patologia plăcilor de amiloid-β (Aβ) și nu acumularea patologică a Tau și neurodegenerarea. În plus, studiile recente au sugerat că izoformele apolipoproteinei E (ApoE), care influențează puternic riscul de Alzheimer și reglează neurodegenerarea mediată de Tau, afectează diferit microbiomul intestinal. Prin urmare, investigații suplimentare pentru a caracteriza contribuția microbiomului intestinal la tauopatie și neurodegenerare sunt importante.

Cercetătorii au modificat microbiomul intestinal al șoarecilor predispuși să dezvolte leziuni cerebrale și afectări cognitive similare cu Alzheimer-ul. O parte a șoarecilor modificați genetic au crescut într-un mediu steril, iar altă parte a primit tratament cu antibiotice în prima parte a vieții. Șoarecii au fost hrănite cu o dietă standard.

Rezultate

La masculi, tratamentul cu antibiotice a modificat permanent microbiomul, iar efectele protectoare ale manipulării microbiomului au fost mai evidente la masculii cu varianta ApoE3. Tratamentul cu antibiotice nu a influențat cu mult neurodegenerarea la femele. De asemenea, acizi grași cu lanț scurt specifici au fost asociați cu neurodegenerarea. Acești acizi s-au regăsit în cantitate mică la șoarecii cu microbiomul alterat de antibiotice, fiind nedetectabili la șoarecii fără microbiom intestinal. La animalele hrănite cu acești acizi celulele neurologice imune au devenit reactive și creierul a început să prezinte mai multe semne de tautopatie.

„Acest studiu poate oferi perspective importante asupra modului în care microbiomul influențează neurodegenerarea mediată de Tau și sugerează că terapiile care modifică microbii intestinali pot afecta debutul sau progresia tulburărilor neurodegenerative”, a spus Linda McGavern, PhD, de la National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS).

sursa: News Medical
foto: Washington University School of Medicine in St. Louis

Data actualizare: 17-01-2023 | creare: 17-01-2023 | Vizite: 347
Bibliografie
Gut bacteria affect brain health, mouse study shows, link: https://medicine.wustl.edu/news/gut-bacteria-affect-brain-health-mouse-study-shows/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
  • Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența
  • Activitatea fizică ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum