Comunicarea în spațiul virtual suprimă activitatea creierului (studiu)

©

Autor:

Comunicarea în spațiul virtual suprimă activitatea creierului (studiu)
Cercetătorii de la Yale, conduși de neuroștiințista Joy Hirsch, au utilizat tehnologii avansate de imagistică cerebrală pentru a analiza activitatea neurală a persoanelor aflate în conversații față în față și a celor care comunicați prin platforma de videoconferință Zoom. Rezultatele, publicate în jurnalul Imaging Neuroscience, arată că activitatea neurală în timpul conversațiilor online este semnificativ redusă comparativ cu cea din interacțiunile față în față.
Pentru a înțelege această discrepanță, echipa lui Hirsch a dezvoltat un set unic de tehnologii de neuroimagistică care le-a permis să studieze, în timp real, activitatea cerebrală a două persoane aflate într-o conversație într-un mediu natural. Ei au observat că semnalizarea neurală era mult mai slabă în cazul interacțiunilor prin Zoom, comparativ cu cele față în față. Mai mult, în cazul conversațiilor față în față, au observat o creștere a diametrului pupilelor și a timpului de privire, sugerând o stare de alertă crescută. Activitatea crescută în EEG (electroencefalogramă) sugerează, de asemenea, o abilitate îmbunătățită de procesare a feței.

Un alt aspect notabil a fost activitatea neurală coordonată între creierele celor doi interlocutori în timpul conversațiilor față în față, sugerând un schimb reciproc mai intens de semnale sociale. Hirsch afirmă că acest efect este foarte robust și subliniază importanța interacțiunilor față în față pentru comportamentele noastre sociale naturale.

În concluzie, cercetarea dezvăluie că interacțiunile prin Zoom nu stimulează în aceeași măsură circuitul neural social al creierului uman, comparativ cu interacțiunile directe. Rezultatele sugerează că tehnologia actuală de reprezentare online a fețelor nu are același „acces privilegiat” la circuitul neural social al creierului care caracterizează interacțiunile reale. Acest lucru poate avea implicații semnificative, având în vedere dependența tot mai mare de comunicarea virtuală în societatea modernă.

sursa: News Medical
foto: Imagine generată de AI (Michael S. Helfenbein)

Data actualizare: 26-10-2023 | creare: 26-10-2023 | Vizite: 431
Bibliografie
Zoom conversations suppress brain activity, Yale study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20231025/Zoom-conversations-suppress-brain-activity-Yale-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bărbații sunt ezitanți în împărtășirea experiențelor negative
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum