Unele tipuri de stres ar putea fi bune pentru funcționarea creierului

©

Autor:

Unele tipuri de stres ar putea fi bune pentru funcționarea creierului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Georgia arată că nivelurile scăzute și moderate de stres pot ajuta persoanele să dezvolte rezistență la acesta, riscul de a dezvolta tulburări neurologice precum depresia și apariția comportamentelor antisociale fiind astfel redus.
Conform oamenilor de știință, prin expunerea la medii de lucru în care un anumit grad de stres este resimțit, oamenii își pot dezvolta mecanisme de adaptare care le permit să devină mai eficiență și mai organizați.

Assaf Oshri, profesor la College of Family and Consumer Sciences din cadrul universității georgiene, afirmă că stresul anterior menționat poate proveni din multe situații din viața de zi cu zi, precum pregătirea pentru un examen sau pentru o întâlnire importantă la locul de muncă, toate acestea putând determina creșterea personală. În plus, acesta mai dă drept exemplu situația în care un autor este respins de editor, ceea ce îl poate determina să își reevalueze stilul de scris, apreciind că situația în care o persoană este concediată poate să o determine să își reconsidere punctele forte și să găsească domenii în care ar avea mai mult succes.

Cu toate acestea, autorul evidențiază faptul că linia dintre o cantitate benefică de stres și una exagerată este subțire. Oshri compară, totodată, concluziile studiului cu insensibilitatea de la nivel tegumentar a persoanelor care lucrează cu utilaje grele, avertizând că o cantitate prea mare de presiune poate să ducă la apariția de leziuni. Datele pe care cercetătorii le-au inclus în lucrare provin din Human Connectome Project, un proiect național finanțat de National Institutes of Health, și aparțin la 1.200 de tineri care au raportat nivelurile de stres la care sunt expuși prin intermediul unui chestionar ce a conținut întrebări precum „În ultima lună, cât de des ați fost supărat din cauza a ceva care s-a întâmplat în mod neașteptat?” sau „În ultima lună, cât de des ați descoperit că nu puteți face față tuturor lucrurilor pe care trebuia să le faceți?”.

Astfel, rezultatele analizei au arătat că nivelurile scăzute și moderate de stres au fost benefice din punct de vedere psihologic, acționând prin mecanisme de inoculare împotriva simptomelor de declin cognitiv și tulburări psihice. Autorul concluzionează subliniind faptul că majoritatea persoanelor trec prin experiențe în viața zilnică ce le fac mai puternice, întrucât există situații care ne pot ajuta să evoluăm și să dezvoltăm aptitudini ce ne pregătesc pentru viitor.

sursa: Science Daily
foto: Jackie Baxter Roberts

Data actualizare: 10-08-2022 | creare: 10-08-2022 | Vizite: 662
Bibliografie
Some types of stress could be good for brain functioning, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220728143014.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum