Consumul de DHA previne boala Alzheimer
Un studiu publicat recent în revista Marine Drugs analizează impactul acidului docosahexaenoic (DHA) și al fosfolipidelor bogate în DHA, asupra procesului de neurodegenerare cerebrală.
DHA este un acid gras esențial, sintetizat în ficat și prezent în structura creierului, pielii și ochilor. Se obține din surse naturale, precum peștele gras, uleiul de alge sau din lapte, dar și prin sinteză din acidul alfa-lipoic (ALA). DHA este cel mai abundent acid gras de tip Omega-3 de la nivelul substanței cenușii a creierului și a retinei.
Acidul docosahexaenoic are un rol major în dezvoltarea copiilor, fiind considerat indispensabil organismului uman. Se administrează în prevenția prematurității, dar și pentru evitarea proceselor inflamatorii și a bolilor cardiovasculare pe termen lung. Reglează dezechilibrele metabolice, funcția vasculară și integritatea membranelor celulare, cu efecte antiinflamatorii și antioxidante.
Conform cercetătorilor, un nivel scăzut de DHA în creier este asociat cu tulburări neurologice majore, precum boala Alzheimer și boala Parkinson. Creșterea consumului de DHA scade riscul de boli neurodegenerative și întârzie apariția simptomelor.
boala Alzheimer apare prin depunerea plăcilor beta-amiloide toxice la nivelul creierului, cu apariția leziunilor neuronale și atrofia substanței cerebrale. Femeile sunt mai susceptibile la a dezvolta boala decât bărbații, iar prezența alelei ApoE-4 este un factor de risc, favorizând acumularea peptidelor. Simptomele bolii Alzheimer sunt exacerbate de fumat, obezitate, diabet.
Așadar, consumul de pește este asociat cu o incidență scăzută a bolii Alzheimer, macroul, tonul, sardinele, fiind abundente în DHA.
Mai mult, dietele bogate în DHA stimulează eliberarea de acetilcolină, în boala neurodegenerativă nivelul acesteia fiind diminuat. Astfel, este restabilită activitatea colinergică, prevenind degenerarea hipocampului asociată îmbătrânirii, reducând și neuroinflamația.
La animalele de laborator care suferă de demență, au fost observate efectele neuroprotectoare ale fosfatidilcolinei îmbogățite cu DHA (DHA-PC), dar și ale fosfatidilserinei îmbogățite cu DHA (DHA-PS). Acestea au fost protejațe de stresul oxidativ, prevenind inclusiv formarea plăcilor de beta-amiloid la nivelul creierului.
sursa: News Medical
foto: Mironov Vladimir / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fototerapia, o opțiune de tratament în cazul oboselii pacienților cu scleroză multiplă
- Tratamentul cu gabapentină poate îmbunătăți recuperarea neuromotorie după un accident vascular cerebral
- Persoanele de vârstă mijlocie cu multimorbidități prezintă un risc crescut de demență mai târziu în viață
- Cercetătorii evaluează riscul apariției bolii Alzheimer și medicamentele antidiabetice
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni