Consumul de DHA previne boala Alzheimer

Consumul de DHA previne boala Alzheimer

©

Autor:

Consumul de DHA previne boala Alzheimer

Un studiu publicat recent în revista Marine Drugs analizează impactul acidului docosahexaenoic (DHA) È™i al fosfolipidelor bogate în DHA, asupra procesului de neurodegenerare cerebrală.


DHA este un acid gras esenÈ›ial, sintetizat în ficat È™i prezent în structura creierului, pielii È™i ochilor. Se obÈ›ine din surse naturale, precum peÈ™tele gras, uleiul de alge sau din lapte, dar È™i prin sinteză din acidul alfa-lipoic (ALA). DHA este cel mai abundent acid gras de tip Omega-3 de la nivelul substanÈ›ei cenuÈ™ii a creierului È™i a retinei.


Acidul docosahexaenoic are un rol major în dezvoltarea copiilor, fiind considerat indispensabil organismului uman. Se administrează în prevenÈ›ia prematurității, dar È™i pentru evitarea proceselor inflamatorii È™i a bolilor cardiovasculare pe termen lung. Reglează dezechilibrele metabolice, funcÈ›ia vasculară È™i integritatea membranelor celulare, cu efecte antiinflamatorii È™i antioxidante.


Conform cercetătorilor, un nivel scăzut de DHA în creier este asociat cu tulburări neurologice majore, precum boala Alzheimer È™i boala Parkinson. CreÈ™terea consumului de DHA scade riscul de boli neurodegenerative È™i întârzie apariÈ›ia simptomelor.


boala Alzheimer apare prin depunerea plăcilor beta-amiloide toxice la nivelul creierului, cu apariÈ›ia leziunilor neuronale È™i atrofia substanÈ›ei cerebrale. Femeile sunt mai susceptibile la a dezvolta boala decât bărbaÈ›ii, iar prezenÈ›a alelei ApoE-4 este un factor de risc, favorizând acumularea peptidelor. Simptomele bolii Alzheimer sunt exacerbate de fumat, obezitate, diabet.


AÈ™adar, consumul de peÈ™te este asociat cu o incidență scăzută a bolii Alzheimer, macroul, tonul, sardinele, fiind abundente în DHA.
Mai mult, dietele bogate în DHA stimulează eliberarea de acetilcolină, în boala neurodegenerativă nivelul acesteia fiind diminuat. Astfel, este restabilită activitatea colinergică, prevenind degenerarea hipocampului asociată îmbătrânirii, reducând È™i neuroinflamaÈ›ia.

La animalele de laborator care suferă de demență, au fost observate efectele neuroprotectoare ale fosfatidilcolinei îmbogățite cu DHA (DHA-PC), dar È™i ale fosfatidilserinei îmbogățite cu DHA (DHA-PS). Acestea au fost protejaÈ›e de stresul oxidativ, prevenind inclusiv formarea plăcilor de beta-amiloid la nivelul creierului.

sursa: News Medical
foto: Mironov Vladimir / Shutterstock.com


Data actualizare: 16-12-2022 | creare: 16-12-2022 | Vizite: 427
Bibliografie
Utilizing marine sources to extract DHA to treat Alzheimer’s, link: https://www.news-medical.net/news/20221115/Utilizing-marine-sources-to-extract-DHA-to-treat-Alzheimere28099s.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
  • Suplimentele de vitamine E È™i seleniu nu previn demenÈ›a
  • Activitatea fizică ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum