Beneficiile tescovinei - compușii polifenolici din resturile de struguri

©

Autor:

Beneficiile tescovinei - compușii polifenolici din resturile de struguri

Într-un articol recent publicat în revista Foods, cercetătorii au analizat în profunzime proprietățile bioactive, beneficiile pentru sănătate și nutriție, precum și aplicațiile în sistemul alimentar ale tescovinei - resturile din struguri rămase după presare în procesul de creare a mustului. Acest studiu deschide noi orizonturi pentru reducerea deșeurilor din vinării și crearea de noi produși sănătoși din resturile de struguri.

Tescovina: beneficiile unui superaliment

Tescovina de struguri, care reprezintă aproximativ un sfert din greutatea strugurilor procesați, este adesea privită ca un deșeu al vinificației. Totuși, compușii prezenți în tescovină au proprietăți antitumorale, antioxidante, antimicrobiene și anti-îmbătrânire, fiind valorificați în dezvoltarea de noi produse alimentare și în reducerea deșeurilor din industria vinului.

Compusi bioactivi din tescovină

Tescovina conține o varietate de polifenoli, inclusiv acizi fenolici, flavonoizi și non-flavonoizi, care sunt extrași folosind solvenți ecologici ca etanolul, glicerolul și apa. Aceste extracte sunt utilizate în industria alimentară și cosmetică, adăugându-se în diverse produse pentru a îmbunătăți activitatea antioxidantă și pentru a proteja pielea de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete.

Beneficiile pentru sănătate ale polifenolilor din tescovină

Polifenolii din tescovina de struguri au demonstrat proprietăți anticancerigene, încetinind creșterea unor tumori umane și animale. Acești compuși oferă, de asemenea, beneficii cardioprotectoare, îmbunătățind vasorelaxarea și profilul lipidic. În contextul diabetului, anumiți compuși din tescovină inhibă enzimele digestive implicate în degradarea carbohidraților, sugerând un potențial în gestionarea acestei afecțiuni. De asemenea acești compuși pot îmbunătăți profilul lipidic plasmatic și reduce trigliceridele din sânge.

Aplicații în industria alimentară

Suplimentarea alimentelor cu tescovină promovează activitatea antioxidantă și îmbunătățește profilul nutrițional al produselor de panificație, ceaiului negru și ciocolatei. Adăugarea tescovinei în alimente poate prelungi termenul de valabilitate și inhiba activitatea bacteriilor dăunătoare, promovând în același timp activitatea probiotică a bacteriilor benefice.

Concluzii

Valorificarea tescovinei are implicații semnificative pentru sustenabilitatea alimentară, având aplicații extinse în industria alimentară și cosmetică. Polifenolii din aceste resturi de la struguri pot fi folosiți în tratamentul hipertensiunii, diabetului, cancerului, îmbătrânirii, bolilor neurodegenerative și obezității, contribuind la dezvoltarea de noi produse alimentare și cosmetice.

Cu toate acestea, cercetările în domeniul alimentelor îmbogățite cu tescovină sunt limitate la câteva țări, necesitându-se studii la scară pilot și evaluări economice pentru a evalua viabilitatea comercială.


Data actualizare: 16-02-2024 | creare: 16-02-2024 | Vizite: 1330
Bibliografie
Grape pomace – advances in its bioactivity, health benefits, and food applications.
https://www.mdpi.com/2304-8158/13/4/580
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de struguri crește speranța de viață și reduce riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică
  • Consumul de struguri protejează pielea împotriva razelor ultraviolete
  • Un aport ridicat de polifenoli din alimentație poate reduce riscul de sindrom metabolic
  •