Nitriții din alimentație ar putea crește riscul de diabet de tip 2

Nitriții din alimentație ar putea crește riscul de diabet de tip 2

©

Autor:

Nitriții din alimentație ar putea crește riscul de diabet de tip 2
NitriÈ›ii È™i nitraÈ›ii se găsesc în mod natural în apă È™i sol È™i sunt ingeraÈ›i frecvent din apa potabilă È™i surse alimentare. Ei sunt, de asemenea, utilizaÈ›i ca aditivi alimentari pentru a creÈ™te durata de viață a alimentelor.
Un studiu publicat pe 17 ianuarie în revista PLOS Medicine sugerează o asociere între expunerea alimentară la nitriÈ›i È™i riscul de diabet tip 2. Unele autorități în domeniul sănătății publice au susÈ›inut limitarea utilizării nitraÈ›ilor È™i nitraÈ›ilor ca aditivi alimentari. Cu toate acestea, rolul nitraÈ›ilor È™i nitraÈ›ilor din alimentaÈ›ie în disfuncÈ›ia metabolică È™i diabetul tip 2 la oameni rămâne neexplorat.

Pentru a investiga relaÈ›ia dintre expunerea dietetică la nitriÈ›i/nitraÈ›i È™i riscul de diabet tip 2, cercetătorii au accesat date colectate de la 104.168 participanÈ›i în cohorta prospectivă NutriNet-Santé.
Studiul NutriNet-Santé este un studiu de cohortă bazat pe web, început în 2009. ParticipanÈ›ii cu vârsta de 15 ani sau mai mare se înscriu voluntar È™i raportează istoricul medical, date sociodemografice, dieta, stilul de viață È™i actualizările majore de sănătate. Cercetătorii au utilizat expunerea detaliată la nitriÈ›i/nitraÈ›i, derivată din mai multe baze de date È™i surse, apoi au dezvoltat modele statistice pentru a analiza informaÈ›iile despre dietă raportate de participanÈ›i cu rezultatele de sănătate.

Cercetătorii au descoperit că participanÈ›ii din cohorta NutriNet-Santé care au raportat un consum mai mare de nitriÈ›i în general È™i în mod special din surse de aditivi alimentari È™i surse non-aditivi au avut un risc mai mare de a dezvolta diabet tip 2. Nu a fost identificată o asociere între nitraÈ›i È™i riscul de diabet tip 2, iar rezultatele nu au susÈ›inut beneficii potenÈ›iale pentru nitraÈ›ii sau nitraÈ›ii din alimentaÈ›ie în ceea ce priveÈ™te protecÈ›ia împotriva diabetului tip 2.


Studiul a avut mai multe limite È™i este necesară o cercetare suplimentară pentru a valida rezultatele. Datele au fost raportate de către participanÈ›i È™i cercetătorii nu au putut confirma expunerea specifică la nitraÈ›i/nitraÈ›i folosind biomarkere din cauza provocărilor biologice subiacente. În plus, persoanele din demografia È™i comportamentul cohortei pot fi inaplicabile pentru restul populaÈ›iei - cohorta a inclus un număr mai mare de tineri, mai des femei, care au prezentat comportamente mai sănătoase. Confuzia reziduală poate fi de asemenea impactat rezultatele ca urmare a designului observational al studiului.

Potrivit autorilor, "aceste rezultate oferă o nouă dovadă în contextul discuÈ›iilor curente privind nevoia de reducere a utilizării aditivilor de nitriÈ›i în carnea procesată de către industria alimentară È™i ar putea susÈ›ine nevoia de o reglementare mai bună a contaminării solului prin fertilizatori. Între timp, mai multe autorități în domeniul sănătății publice din întreaga lume recomandă cetățenilor să limiteze consumul alimentelor care conÈ›in aditivi controversaÈ›i, inclusiv nitritul de sodiu."
Acesta este primul studiu de cohortă la scară largă care sugerează o asociere directă între nitriÈ›ii din aditivi È™i riscul de diabet tip 2. De asemenea, acesta confirmă asocierile sugerate anterior între nitriÈ›ii alimentări totali È™i riscul de diabet tip 2.

Data actualizare: 18-01-2023 | creare: 18-01-2023 | Vizite: 375
Bibliografie
PLOS
Srour, B., et al. (2023)
Dietary exposure to nitrites and nitrates in association with type 2 diabetes risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study. PLOS Medicine.
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004149
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să mănânc orez dacă am diabet?
  • Grăsimea abdominală este responsabilă de apariÈ›ia diabetului tip 2 È™i a bolilor de inimă
  • Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului È™i tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum