Nitriții din alimentație ar putea crește riscul de diabet de tip 2

©

Autor:

Nitriții din alimentație ar putea crește riscul de diabet de tip 2
Nitriții și nitrații se găsesc în mod natural în apă și sol și sunt ingerați frecvent din apa potabilă și surse alimentare. Ei sunt, de asemenea, utilizați ca aditivi alimentari pentru a crește durata de viață a alimentelor.
Un studiu publicat pe 17 ianuarie în revista PLOS Medicine sugerează o asociere între expunerea alimentară la nitriți și riscul de diabet tip 2. Unele autorități în domeniul sănătății publice au susținut limitarea utilizării nitraților și nitraților ca aditivi alimentari. Cu toate acestea, rolul nitraților și nitraților din alimentație în disfuncția metabolică și diabetul tip 2 la oameni rămâne neexplorat.

Pentru a investiga relația dintre expunerea dietetică la nitriți/nitrați și riscul de diabet tip 2, cercetătorii au accesat date colectate de la 104.168 participanți în cohorta prospectivă NutriNet-Santé.
Studiul NutriNet-Santé este un studiu de cohortă bazat pe web, început în 2009. Participanții cu vârsta de 15 ani sau mai mare se înscriu voluntar și raportează istoricul medical, date sociodemografice, dieta, stilul de viață și actualizările majore de sănătate. Cercetătorii au utilizat expunerea detaliată la nitriți/nitrați, derivată din mai multe baze de date și surse, apoi au dezvoltat modele statistice pentru a analiza informațiile despre dietă raportate de participanți cu rezultatele de sănătate.

Cercetătorii au descoperit că participanții din cohorta NutriNet-Santé care au raportat un consum mai mare de nitriți în general și în mod special din surse de aditivi alimentari și surse non-aditivi au avut un risc mai mare de a dezvolta diabet tip 2. Nu a fost identificată o asociere între nitrați și riscul de diabet tip 2, iar rezultatele nu au susținut beneficii potențiale pentru nitrații sau nitrații din alimentație în ceea ce privește protecția împotriva diabetului tip 2.


Studiul a avut mai multe limite și este necesară o cercetare suplimentară pentru a valida rezultatele. Datele au fost raportate de către participanți și cercetătorii nu au putut confirma expunerea specifică la nitrați/nitrați folosind biomarkere din cauza provocărilor biologice subiacente. În plus, persoanele din demografia și comportamentul cohortei pot fi inaplicabile pentru restul populației - cohorta a inclus un număr mai mare de tineri, mai des femei, care au prezentat comportamente mai sănătoase. Confuzia reziduală poate fi de asemenea impactat rezultatele ca urmare a designului observational al studiului.

Potrivit autorilor, "aceste rezultate oferă o nouă dovadă în contextul discuțiilor curente privind nevoia de reducere a utilizării aditivilor de nitriți în carnea procesată de către industria alimentară și ar putea susține nevoia de o reglementare mai bună a contaminării solului prin fertilizatori. Între timp, mai multe autorități în domeniul sănătății publice din întreaga lume recomandă cetățenilor să limiteze consumul alimentelor care conțin aditivi controversați, inclusiv nitritul de sodiu."
Acesta este primul studiu de cohortă la scară largă care sugerează o asociere directă între nitriții din aditivi și riscul de diabet tip 2. De asemenea, acesta confirmă asocierile sugerate anterior între nitriții alimentări totali și riscul de diabet tip 2.

Data actualizare: 18-01-2023 | creare: 18-01-2023 | Vizite: 334
Bibliografie
PLOS
Srour, B., et al. (2023)
Dietary exposure to nitrites and nitrates in association with type 2 diabetes risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study. PLOS Medicine.
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004149
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să mănânc orez dacă am diabet?
  • Grăsimea abdominală este responsabilă de apariția diabetului tip 2 și a bolilor de inimă
  • Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului și tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum