Beneficiile ciocolatei negre și avantajele față de ciocolata cu lapte
Autor: Vasiliu Alina
Ciocolata neagră conține 50-90% cacao, unt de cacao și zahăr, în timp ce ciocolata cu lapte conține 10-50% cacao. Ciocolata neagră de calitate inferioară poate avea, de asemenea, grăsimi, uleiuri vegetale și culori sau arome artificiale.
Beneficiile ciocolatei negre
Unul dintre avantajele ciocolatei negre este conținutul bogat de antioxidanți și flavanoli. Un studiu realizat în 2011 a comparat ciocolata neagră și pudra de cacao cu fructele, ca urmare a conținutului concentrat de fitonutrienți. Rezultatele au arătat că un consum regulat de ciocolată neagră oferă beneficii pentru sănătate care le depășesc pe cele ale rodiilor și afinelor. (1)
Cacao este bogată în substanțe chimice vegetale numite flavanoli care pot ajuta la protejarea inimii. Ciocolata neagră conține de până la trei ori mai multă cacao decât ciocolata cu lapte. S-a demonstrat că flavanolii susțin producția de oxid nitric în endoletiu (căptușeala celulelor interioare a vaselor de sânge) care ajută la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sanguin, scăzând astfel tensiunea arterială. (2)
Alte studii observaționale sugerează o legătură între aportul ridicat de cacao sau ciocolată (6 grame zilnic) și un risc redus de boli cardiace și mortalitate, deoarece reduce tensiunea arterială și inflamația.
Ciocolata neagră poate reduce, de asemenea, rezistența la insulină, care este un alt factor comun de risc pentru multe boli precum boli de inimă și diabet. Flavonoizii din ciocolată pot crește sensibilitatea la insulină în studiile pe termen scurt; pe termen lung, ar putea reduce riscul de diabet. (3)
Într-un studiu, pulberea de cacao s-a dovedit a scădea semnificativ colesterolul LDL, ca urmare a conținutului de antioxidanți care protejează lipoproteinele împotriva deteriorarii oxidative (4).
Compușii bioactivi din ciocolata neagră pot fi de asemenea buni pentru pielea ta. Flavonoizii pot proteja împotriva daunelor solare, pot îmbunătăți fluxul de sânge către piele și crește densitatea și hidratarea pielii.
Ciocolata neagră poate îmbunătăți, de asemenea, funcția creierului tău. Un studiu efectuat pe voluntari sănătoși a arătat că consumul de cacao, timp de cinci zile, a îmbunătățit fluxul de sânge către creier (5).
Cacao poate îmbunătăți, de asemenea, în mod semnificativ funcția cognitivă la persoanele în vârstă, cu deficiențe mentale. Poate îmbunătăți fluența verbală și mai mulți factori de risc pentru boală.
În plus, cacao conține substanțe stimulante precum cofeina și teobromina, care pot îmbunătăți funcția creierului pe termen scurt.
Ciocolată neagră vs ciocolată albă
Gust și textură
Deoarece ciocolata neagră nu conține solide din lapte, are un gust mai pronunțat de cacao. Cu toate acestea, lipsa aditivilor din lapte dau ciocolatei negre o textură uscată și un gust amar. Aromele precum vanilia sunt adesea adăugate la ciocolata neagră.
Ciocolata albă are mai multă grăsime, lapte și zahăr și o textură cremoasă cu gust de lapte.
Consumul de ciocolată neagră are efecte pozitive cunoscute asupra sănătății. Studiile arată că o singură tabletă de ciocolată neagră 40 g poate scădea nivelul hormonilor care provoacă stres emoțional și anxietate. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ciocolata neagră are beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și scade tensiunea arterială.
Ciocolata albă, pe de altă parte, nu are aceleași avantaje pentru sănătate. Este o sursă de calorii goale, cu o porție standard de 40 g, având 225 calorii și mult zahăr și grăsimi saturate rapid. Cu toate acestea, deoarece nu conține ciocolată, este lipsită de cofeină.
Care este porția sănătoasă de ciocolată neagră?
Este indicat să consumi ocazional, în jur de 20 g de ciocolată neagră, adică șase bucăți mici sau două pătrate mari. Cu toate acestea, deoarece ciocolata neagră are un conținut ridicat de grăsimi saturate și zahăr, este important să fie savurată ca parte a unei diete echilibrate.
Cum să cumperi cea mai sănătoasă ciocolată neagră?
În general, cu cât este mai mare procentul de cacao, cu atât beneficiile pentru sănătate sunt mai bune (de exemplu, 20 g de ciocolată cu cacao 90% vor oferi mai multe avantaje pentru sănătate decât 20 g de ciocolată cu cacao 75%).
Ciocolatele cu aromă de portocală, caramelul sau sarea de mare, pot conține mai mult zahăr și sare, așa că rămâi la ciocolata neagră simplă pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate.
2. Fisher ND, Hughes M, Gerhard-Herman M, Hollenberg NK. Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans. J Hypertens. 2003;21:2281-6.
3. Grassi D, Desideri G, Mai F, et al. Cocoa, glucose tolerance, and insulin signaling: cardiometabolic protection. J Agric Food Chem. 2015;63:9919-26.
4. Plasma LDL and HDL cholesterol and oxidized LDL concentrations are altered in normo- and hypercholesterolemic humans after intake of different levels of cocoa powder.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17513403
5. The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to a cognitive task in healthy young people. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16794461
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce efect are cafeaua la voi?Dar ciocolata neagra?
- Ajutor opinie, unde sa ma duc, incotro sa ma indrept ? sa fie intoxicatie cu metale???????
- Ciocolata amaruie