ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Alimente nerecomandate seara și de ce

©

Autor:

Alimente nerecomandate seara și de ce

Pentru a funcționa la capacitate maximă, organismul necesită un aport constant de energie iar principala sursă este glucoza. Pe parcursul zilei, corpul utilizează glucoză pentru transmiterea impulsurilor nervoase, facilitarea contracțiilor musculare și reglarea temperaturii corporale. Pe timpul nopții, cheltuielile energetice scad iar sistemul digestiv își încetinește activitatea. (1)

În timp ce ziua, cavitatea bucală produce salivă și enzime pentru scindarea alimentelor consumate, pe durata nopții scade cantitatea de salivă, precum și secreția de acid clorhidric din stomac. Mai mult, este redusă semnificativ și sinteza de insulină de către pancreas. (1)

În ceea ce privește intestinul, organul principal pentru digestia și absorbția alimentelor, aceasta funcționează pe baza unui ritm circadian. Chiar dacă nu se oprește de tot, activitatea lui este semnificativ scăzută pe durata nopții. (1)

Mesele târzii nu sunt recomandate deoarece somnul aduce organismul într-o stare de inactivitate, în care nu se poate realiza conversia alimentelor în energie. Mai mult, procesul de digestie este influențat de gravitație. Dacă o persoană a mâncat seara și se culcă imediat în poziție orizontală, poate apărea balonare, pirozis și reflux gastro-esofagian. (1)

Potrivit unui studiu publicat în revista Obesity, ceasul biologic crește senzația de foame seara, în special pentru alimentele cu conținut crescut de sare și amidon. O explicație poate veni de la strămoșii noștri, care erau privați de mâncare pe timpul zilei și luăm mese bogate seara. De asemenea, putem resimți o senzație mai puternică de foame seara dacă nu ne-am alimentat suficient pe parcursul zilei. (1)

Alimente nerecomandate seara și de ce

1. Ciocolata

Deoarece conține o cantitate mare de cofeină, consumul de ciocolată nu este recomandat seară. În timpul somnului, aportul de cofeină poate crește rata de apariție a stadiului REM (rapid eye movement – mișcarea rapidă a ochilor), ceea ce poate face ca persoana să se trezească obosită și amețită. În categoria alimentelor cu conținut ridicat de cofeină intră și cafeaua, ceaiul și băuturile energizante, care trebuie evitate cu 4-6 ore înainte de culcare. (2)

2. Înghețata

Conținutul crescut de zahăr din înghețată poate avea un impact negativ asupra somnului. Atât înghețata, cât și alte alimentele bogate în zahăr determină o creștere inițială a glicemiei, care va scădea în timpul somnului. Reducerea glicemiei pe perioada nopții va stimula glandele suprarenale să secrete cortizol, ceea ce va trezi organismul. (2)

3. Branza

Branza este unul dintre alimentele care trebuie evitate seara deoarece conține cantități mari de tiramină, un aminoacid care crește starea de alertă. Tiramina stimulează glandele suprarenale să secrete cortizol, un hormon care mărește vigilența pe durata mai multor ore. Același lucru îl fac și șunca, baconul și pepperoni. (2)

4. Curry

Condimentele, spre exemplu curry, sosul iute sau muștarul sunt bogate în capsaicină, care interferă cu termoreglarea organismului, crescând temperatura corporală și determinând tulburări de somn. Mai mult, digerarea acestor condimente necesită resurse energetice crescute, ceea ce scade calitatea somnului. (2)

5. Alimentele sărate

Potrivit Societății Europene de Endocrinologie, alimentele sărate precum chipsurile sau nucile sărate pot întrerupe sau scădea calitatea somnului. Acest lucru se întâmplă deoarece sarea deshidratează organismul și crește retenția hidrică, ceea ce cauzează fatigabilitate. Experții recomandă evitarea consumului de mâncăruri sărate cu cel puțin 2-3 ore înaintea somnului. (2)

6. Țelina

Deoarece țelina este un diuretic natural, această nu este recomandată înainte de culcare. Diureticele cresc frecvența urinatului, putând determina treziri repetate. (3)

7. Pastele

Dacă sunt consumate seara, pastele se vor transformă în grăsimi, întrucât sunt carbohidrați puri. În combinație cu brânză, ulei sau sosuri grele, ele vor întârzia somnul și vor determina treziri frecvente. Motivul ține de indicele glicemic mare, care determina fluctuații ale valorilor glicemiei. (3)

8. Pizza

Pentru că pizza este un aliment greu de digerat, va determina tulburări de somn. Mai mult, sosul de roșii crește aciditatea, ceea ce poate determina pirozis. (3)

9. Alcoolul

Chiar dacă alcoolul ajută în procesul de adormire, scade calitatea somnului și a odihnei. Alcoolul interferă cu funcțiile revigorante ale somnului, făcându-l superficial și cu treziri frecvente. (3)

10. Carnea roșie

Carnea roșie conține cantități crescute de proteine și grăsimi care îngreunează digestia pe parcursul nopții. (3)

11. Usturoiul

Usturoiul este un condiment care poate cauza arsuri gastrice, prin urmare nu este recomandat înainte de culcare. (3)

12. Cerealele

Unele tipuri de cereale conțin cantități mari de zahăr și carbohidrați, ceea ce poate determina fluctuații ale glicemiei și tulburări de somn. (3)

13. Acadele

Un studiu recent a arătat că persoanele care mănâncă acadele înainte de culcare sunt mai predispuse la coșmaruri. Nivelul crescute de zahăr din acadele determină apariția undelor cerebrale corelate cu visele urâte. (3)


Data actualizare: 13-12-2021 | creare: 13-12-2021 | Vizite: 1593
Bibliografie
1.The 17 best healthy late-night snacks for yout diet: https://www.sleepadvisor.org/healthy-late-night-snacks/
2. The best and worst foods for sleep: https://www.benenden.co.uk/be-healthy/nutrition/the-best-and-worst-foods-for-sleep/
3.10 foods to avoid before bed: https://www.foxnews.com/health/10-foods-to-avoid-before-bed
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cina târzie a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum