Adăugarea uleiului de cocos în cafea este benefică?
În fiecare dimineață, milioane de oameni din întreaga lume încep ziua în compania unei căni de cafea, care pe lângă nivelul ridicat de energie oferit consumatorului, este bogată în antioxidanți și alți compuși benefici organismului. Din motive de gust sau în scopul de a spori beneficiile cafelei de dimineață asupra stării de sănătate, consumatorii recurg la combinarea acestei băuturi cu diverse alte substanțe mai mult sau mai puțin benefice. Astfel, una dintre cele mai recente tendințe în lumea iubitorilor de cafea este combinarea acesteia cu uleiul de cocos. Rămâne însă de văzut dacă adăugarea uleiului de cocos în cafea este benefică sau nu.
Utilizarea uleiului de cocos este adesea recomandată în toate domeniile vieții: de la îngrijirea părului și a pielii, până la nutriție și chiar pierderea în greutate, iar industria cafelei nu face excepție. Mai mult decât atât, numeroase studii susțin că adăugarea uleiului de cocos în cafea este benefică, întrucât consumatorii săi se pot bucura în mod simultan de beneficiile oferite de cele două substanțe. Printre aceste beneficii se numără:
Creșterea nivelului de energie
Pe lângă efectele de stimulare a energiei ale cofeinei, uleiul de cocos prezintă un conținut bogat de trigliceride cu lanț mediu (MCT). Aceste trigliceride cu lanț mediu sunt transportate la nivelul ficatului și utilizate de aceste ca o sursă rapidă de energie. Cu alte cuvinte, uleiul de cocos amplifică efectele energizante ale cafelei. (1, 2, 4, 8, 9)
Pierderea în greutate
Există dovezi conform cărora atât cofeina, cât și uleiul de cocos contribuie la scăderea în greutate și prevenirea obezității, astfel încât consumul celor două reprezintă un pas mic, dar semnificativ spre silueta mult dorită.
Pe de o parte, cofeina suprimă în mod natural apetitul, ceea ce va reduce senzația de foame și, prin urmare, numărul de calorii ingerate zilnic. Pe de altă parte, trigliceridele cu lanț mediu din compoziția uleiului de cocos sunt asociate cu accelerarea metabolismului natural și, în consecință, cu amplificarea numărului de calorii arse pe parcursul unei zile. Astfel, menținerea unui metabolism rapid conduce la arderea în mod natural a unui număr mai mare de calorii, chiar și în lipsa unei diete sau efortului fizic. Totuși, trebuie menționat faptul că în absența celor menționate anterior, consumul de cafea cu ulei de cocos, nu va face minuni în ceea ce privește pierderea în greutate. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10)
Diminuarea riscului de afecțiuni cardiovasculare
Pe lângă pierderea în greutate, uleiul de cocos determină creșterea nivelului de colesterol HDL, iar HDL, cunoscut drept colesterolul bun, este asociat, în mod frecvent, cu un risc scăzut de afecțiuni cardiovasculare. (1, 2, 7, 9)
Menținea motilității intestinale regulate și frecvente
Nu este o surpriză faptul că o cană de cafea are efecte stimulatoare asupra mișcărilor intestinale, însă, adăugarea uleiului de cocos în cafeaua de dimineață poate accelera suplimentar tranzitul intestinal, ca urmare a stimulării metabolismului. Astfel, combinația de cofeină și ulei de cocos menține o motilitate intestinală optimă și frecventă, cu efecte benefice asupra sistemului digestiv. (1, 2, 9)
Stimularea sistemului imunitar și creșterea protecției antioxidante
Uleiul de cocos prezintă un conținut ridicat de acid lauric, cu proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. De asemenea, uleiul de cocos contribuie la absorbția vitaminelor liposolubile A, D, E, K și a compușilor antioxidanți, iar acest lucru este benefic întrucât cafeaua conține o multitudine de antioxidanți. (8, 9)
Protecție împotriva diabetului zaharat de tip 2
Uleiul de cocos poate contribui la reglarea glicemiei, deoarece nu necesită insulină pentru procesare, reducând astfel nevoia de insulină suplimentară. În plus, cafeaua în sine s-a dovedit a avea un efect semnificativ benefic în ceea ce privește prevenirea diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, acidul lauric din compoziția uleiului de cocos poate oferi protecție împotriva dislipidemiei. (8)
Stimularea funcției cerebrale
Există indicii conform cărora anumiți compuși din uleiul de cocos (corpi cetonici) pot funcția drept combustibil alternativ pentru creier în lipsa glucozei, aspect foarte important în cazul pacienților cu rezistență crescută la insulină. (8, 9)
Posibile dezavantaje ale adăugării uleiului de cocos în cafea
Cu toate acestea, adăugarea uleiului de cocos în cafea prezintă și câteva dezavantaje importante, cum ar fi:
Renunțarea la micul-dejun
Mulți oameni care adaugă ulei de cocos în cafea, în special cei care doresc să piardă în greutate, obișnuiesc să renunțe la micul-dejun. Acest lucru poate fi dăunător prin prisma faptului că uleiul de cocos, deși bogat în unele substanțe nutritive, este deficitar în vitamine, minerale și alți compuși benefici, precum proteinele. Astfel, adăugarea uleiului de cocos în cafea nu poate substitui în totalitate un mic dejun echilibrat, ce conține grupuri diverse de compuși nutritivi. (1, 2, 9)
Conținutul hipercaloric
Uleiul de cocos este bogat în calorii (aproximativ 121 calorii per lingură), motiv pentru care persoanele care urmăresc pierderea în greutate trebuie să aibă în vedere acest aspect în monitorizarea numărului de calorii ingerate zilnic. De altfel, o persoană de 70 kg ar trebui să meargă în ritm alert aproximativ 50 de minute pentru a arde numărul de calorii prezent în 2 linguri de ulei de cocos. (1, 9)
Conținutul ridicat de grăsimi saturate
Uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate și astfel consumul excesiv al acestuia poate amplifica posibilitatea apariției unei afecțiuni cardiovasculare sau a unui accident vascular cerebral, prin creșterea nivelului de colesterol „rău” din sânge. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul a maximum 12 grame de grăsimi saturate pe zi, cantitate regăsită cu aproximație într-o lingură de ulei de cocos. Astfel, dacă dieta actuală conține deja alte surse de grăsimi saturate, adăugarea de ulei de cocos în cafea ar conduce la depășirea consumului zilnic recomandat. În acest caz, se va opta pentru limitarea sau excluderea celorlalte surse de grăsimi saturate înainte de adăugarea uleiului de cocos în cafea. (2, 9) În plus, afecțiuni medicale precum pancreatita sau cele care vizează vezica biliară necesită limitarea aportului de grăsimi, motiv pentru care adăugarea uleiului de cocos în cafea nu este benefică în cazul acestor pacienți. (1, 11)
Ce cantitate de ulei de cocos ar trebui să adaug în cafea?
Pentru început, adăugarea unei lingurițe (aproximativ 14 g) de ulei de cocos în cafea este suficientă. Se amestecă bine pentru a favoriza încorporarea completă a uleiului de cocos. Se poate ajunge până la 2 lingurițe (aproximativ 28 g), în cazul în care se dorește creșterea aportului de grăsimi (dietă cetogenică). 2 lingurițe sunt suficiente pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale uleiului de cocos asupra sănătății. Se recomandă evitarea adăugării unei cantități mari de ulei de cocos în același timp, deoarece poate provoca greață sau efecte laxative. (1)
Concluzii și recomandări
Așadar, adăugarea de ulei de cocos în cafea se dovedește a fi legată de numeroase beneficii asupra stării de sănătate, cum ar fi: creșterea nivelului de energie, diminuarea riscului de afecțiuni cardiovasculare, pierderea în greutate și îmbunătățirea digestiei, însă, consumul acestuia în combinație cu un stil alimentar bogat în grăsimi saturate poate fi dăunător organismului.
Astfel, se recomandă evitarea sau limitarea consumului de cafea cu ulei de cocos în cazul persoanelor cu risc cardiovascular ridicat, a celor care urmăresc pierderea în greutate sau a pacienților diagnosticați cu pancreatită acută sau afecțiuni ale vezicii biliare.
Dacă nu ați consumat niciodată cafea cu ulei de cocos, începeți cu o linguriță de ulei de cocos și optimizați treptat cantitatea în funcție de nevoile dumneavoastră. În cazul apariției de tulburări digestive, reduceți sau renunțați la adăugarea de ulei de cocos în cafea.
2. 6 efecte benefice ale adăugării uleiului de cocos în cafea, bazate pe dovezi științifice, link: https://coffeeaffection.com/health-benefits-of-coconut-oil-in-coffee/
3. Disponibilitatea metabolică a trigliceridelor cu lanț mediu coingerate cu carbohidrați în timpul exercițiilor prelungite, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8567514/
4. Trigliceridele cu lanț mediu cresc consumul de energie și scad adipozitatea la bărbații supraponderali, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12634436/
5. Efectele fiziologice ale trigliceridelor cu lanț mediu: agenți potențiali în prevenirea obezității, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11880549/
6. Efectul cofeinei asupra echilibrului energetic, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27824614/
7. Consumul zilnic de ulei virgin de nucă de cocos crește nivelul de colesterol al lipoproteinelor de înaltă densitate la voluntarii sănătoși: un studiu randomizat încrucișat, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29387131/
8. Uleiul de cocos în cafea: 10 motive pentru care ar trebui să fie în cana dumneavoastră, link: https://www.roastycoffee.com/coconut-oil-in-coffee/
9. Uleiul de cocos în cafea: este o idee bună?, link: https://www.medicinenet.com/coconut_oil_in_coffee_is_it_a_good_idea/article.htm
10. Cafeaua cu ulei de cocos ajută la pierderea în greutate, link: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/this-is-how-coffee-with-coconut-oil-helps-in-weight-loss/photostory/68320623.cms
11. Review sistematic al dietei în patogeneza pancreatitei acute, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3500019/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum