Băuturile bogate în fructoză lichidă pot crește riscul de hipertrigliceridemie și implicit al afecțiunilor cardiovasculare
©
Autor: Domșa Dariana
O dietă bogată în grăsimi nu poate provoca boala hepatică grasă non-alcoolică (BFGNA) pe termen scurt, indică o nouă cercetare. Cu toate acestea, consumul unei cantități ridicate de băuturi îndulcite cu fructoză lichidă, în combinaÈ›ie cu o dietă bogată în grăsimi, poate duce la acumularea de grăsimi în ficat într-un ritm accelerat, ducând astfel la apariÈ›ia hipertrigliceridemiei (creÈ™terea peste limită a nivelului trigliceridelor), un factor de risc cardiovascular.
Potrivit studiului, efectul fructozei în creÈ™terea sintezei acizilor graÈ™i în ficat este mai decisiv decât cel al introducerii în alimentaÈ›ie a grăsimilor. „În dietele bogate în grăsimi care sunt suplimentate cu fructoză lichidă, această monozaharidă este capabilă să inhibe oxidarea lipidelor în ficat È™i să inducă o creÈ™tere a lipogenezei de novo, adică formarea formării grăsimilor prin zahăr” spune autorul studiului, profesorul Juan Carlos Laguna de la Facultatea de Farmacie È™i ȘtiinÈ›e Alimentare din cadrul Institutului de Biomedicină al Universității din Barcelona (IBUB).
CombinaÈ›ia dintre grăsimile saturate de origine alimentară È™i inducerea sintezei endogene a acizilor graÈ™i este cea care provoacă apariÈ›ia BFGNA. În plus, cercetătorii arată pentru prima oară că fructoza măreÈ™te expresia proteinei PNPLA3, asociată cu apariÈ›ia hipertrigliceridemiei, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, lucru care nu este observat la persoanele cu diete bogate în grăsimi.
Fructoza, un monozaharid obÈ›inut din sirop de porumb, considerat unul dintre cei mai comuni îndulcitori din industria alimentară, este folosit pentru a îndulci băuturile, sosurile È™i alimentele procesate, în ciuda dovezilor È™tiinÈ›ifice care o asociază cu boli metabolice ce sunt factori de risc ai patologiilor cardiovasculare.
Efectele descrise în studiu sunt observabile numai dacă fructoza este luată sub formă lichidă. În ceea ce priveÈ™te aportul de fructoză din fructe, deoarece cantitatea este semnificativ mai redusă, dar È™i fiindcă procesul de mestecare a fructelor È™i prezenÈ›a altor elemente în fructe, precum fibrele, încetineÈ™te absorbÈ›ia fructozei, efectele nu au fost observate.
sursa: Science Daily
Potrivit studiului, efectul fructozei în creÈ™terea sintezei acizilor graÈ™i în ficat este mai decisiv decât cel al introducerii în alimentaÈ›ie a grăsimilor. „În dietele bogate în grăsimi care sunt suplimentate cu fructoză lichidă, această monozaharidă este capabilă să inhibe oxidarea lipidelor în ficat È™i să inducă o creÈ™tere a lipogenezei de novo, adică formarea formării grăsimilor prin zahăr” spune autorul studiului, profesorul Juan Carlos Laguna de la Facultatea de Farmacie È™i ȘtiinÈ›e Alimentare din cadrul Institutului de Biomedicină al Universității din Barcelona (IBUB).
CombinaÈ›ia dintre grăsimile saturate de origine alimentară È™i inducerea sintezei endogene a acizilor graÈ™i este cea care provoacă apariÈ›ia BFGNA. În plus, cercetătorii arată pentru prima oară că fructoza măreÈ™te expresia proteinei PNPLA3, asociată cu apariÈ›ia hipertrigliceridemiei, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, lucru care nu este observat la persoanele cu diete bogate în grăsimi.
Fructoza, un monozaharid obÈ›inut din sirop de porumb, considerat unul dintre cei mai comuni îndulcitori din industria alimentară, este folosit pentru a îndulci băuturile, sosurile È™i alimentele procesate, în ciuda dovezilor È™tiinÈ›ifice care o asociază cu boli metabolice ce sunt factori de risc ai patologiilor cardiovasculare.
Efectele descrise în studiu sunt observabile numai dacă fructoza este luată sub formă lichidă. În ceea ce priveÈ™te aportul de fructoză din fructe, deoarece cantitatea este semnificativ mai redusă, dar È™i fiindcă procesul de mestecare a fructelor È™i prezenÈ›a altor elemente în fructe, precum fibrele, încetineÈ™te absorbÈ›ia fructozei, efectele nu au fost observate.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 08-03-2022 | creare: 08-03-2022 | Vizite: 547
Bibliografie
A new study relates liquid fructose intake to fatty liver disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220304112024.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Orarele regulate de masă ar putea avea efecte pozitive asupra funcției cognitive
- Efectele metabolice ale micului dejun îmbogățit cu compuși lipidici polari din ovăz
- Efectele benefice ale suplimentelor cu spirulină în managementul bolilor cardiovasculare
- Care sunt alimentele care constituie principalele surse de sodiu în Statele Unite?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Inca ma deranjeaza in zona ficatului - steatoza hepatica moderata
- Ficat gras ușor?
- Ficatul gras și mărit de la ce este?