Băuturile bogate în fructoză lichidă pot crește riscul de hipertrigliceridemie și implicit al afecțiunilor cardiovasculare
©
Autor: Domșa Dariana
O dietă bogată în grăsimi nu poate provoca boala hepatică grasă non-alcoolică (BFGNA) pe termen scurt, indică o nouă cercetare. Cu toate acestea, consumul unei cantități ridicate de băuturi îndulcite cu fructoză lichidă, în combinație cu o dietă bogată în grăsimi, poate duce la acumularea de grăsimi în ficat într-un ritm accelerat, ducând astfel la apariția hipertrigliceridemiei (creșterea peste limită a nivelului trigliceridelor), un factor de risc cardiovascular.
Potrivit studiului, efectul fructozei în creșterea sintezei acizilor grași în ficat este mai decisiv decât cel al introducerii în alimentație a grăsimilor. „În dietele bogate în grăsimi care sunt suplimentate cu fructoză lichidă, această monozaharidă este capabilă să inhibe oxidarea lipidelor în ficat și să inducă o creștere a lipogenezei de novo, adică formarea formării grăsimilor prin zahăr” spune autorul studiului, profesorul Juan Carlos Laguna de la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare din cadrul Institutului de Biomedicină al Universității din Barcelona (IBUB).
Combinația dintre grăsimile saturate de origine alimentară și inducerea sintezei endogene a acizilor grași este cea care provoacă apariția BFGNA. În plus, cercetătorii arată pentru prima oară că fructoza mărește expresia proteinei PNPLA3, asociată cu apariția hipertrigliceridemiei, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, lucru care nu este observat la persoanele cu diete bogate în grăsimi.
Fructoza, un monozaharid obținut din sirop de porumb, considerat unul dintre cei mai comuni îndulcitori din industria alimentară, este folosit pentru a îndulci băuturile, sosurile și alimentele procesate, în ciuda dovezilor științifice care o asociază cu boli metabolice ce sunt factori de risc ai patologiilor cardiovasculare.
Efectele descrise în studiu sunt observabile numai dacă fructoza este luată sub formă lichidă. În ceea ce privește aportul de fructoză din fructe, deoarece cantitatea este semnificativ mai redusă, dar și fiindcă procesul de mestecare a fructelor și prezența altor elemente în fructe, precum fibrele, încetinește absorbția fructozei, efectele nu au fost observate.
sursa: Science Daily
Potrivit studiului, efectul fructozei în creșterea sintezei acizilor grași în ficat este mai decisiv decât cel al introducerii în alimentație a grăsimilor. „În dietele bogate în grăsimi care sunt suplimentate cu fructoză lichidă, această monozaharidă este capabilă să inhibe oxidarea lipidelor în ficat și să inducă o creștere a lipogenezei de novo, adică formarea formării grăsimilor prin zahăr” spune autorul studiului, profesorul Juan Carlos Laguna de la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare din cadrul Institutului de Biomedicină al Universității din Barcelona (IBUB).
Combinația dintre grăsimile saturate de origine alimentară și inducerea sintezei endogene a acizilor grași este cea care provoacă apariția BFGNA. În plus, cercetătorii arată pentru prima oară că fructoza mărește expresia proteinei PNPLA3, asociată cu apariția hipertrigliceridemiei, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, lucru care nu este observat la persoanele cu diete bogate în grăsimi.
Fructoza, un monozaharid obținut din sirop de porumb, considerat unul dintre cei mai comuni îndulcitori din industria alimentară, este folosit pentru a îndulci băuturile, sosurile și alimentele procesate, în ciuda dovezilor științifice care o asociază cu boli metabolice ce sunt factori de risc ai patologiilor cardiovasculare.
Efectele descrise în studiu sunt observabile numai dacă fructoza este luată sub formă lichidă. În ceea ce privește aportul de fructoză din fructe, deoarece cantitatea este semnificativ mai redusă, dar și fiindcă procesul de mestecare a fructelor și prezența altor elemente în fructe, precum fibrele, încetinește absorbția fructozei, efectele nu au fost observate.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 08-03-2022 | creare: 08-03-2022 | Vizite: 560
Bibliografie
A new study relates liquid fructose intake to fatty liver disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220304112024.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Adoptarea unei diete bogate în leguminoase, nuci și cereale poate crește speranța de viață cu mai mult de zece ani
- Consumul de avocado zilnic crește calitatea dietei, conform unui studiu
- Magneziul din alimente este asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, AVC și diabet
- Pentru a scădea riscul de fractură de șold alegeți iaurtul, nu laptele dulce
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Inca ma deranjeaza in zona ficatului - steatoza hepatica moderata
- Ficat gras ușor?
- Ficatul gras și mărit de la ce este?