Nutriția de precizie și genetica obezității
ÎnÈ›elegerea contribuÈ›iei genelor în apariÈ›ia obezității È™i a interacÈ›iunilor dintre gene È™i mediul înconjurător care favorizează apariÈ›ia ei va conduce la dezvoltarea unor tratamente precise împotriva acestei condiÈ›ii medicale.
Majoritatea cazurilor de obezitate sunt atribuite stilului alimentar dezechilibrat, inactivității fizice È™i sedentarismului, foarte prevalente în ultimele decenii, la care au contribuit diferiÈ›i factori socioeconomici È™i demografici. La unii indivizi poate fi vorba de o predispoziÈ›ie genetică pentru obezitate care este exacerbată de mediul obezogen. ÎnÈ›elegerea interacÈ›iunilor dintre gene È™i mediu ar putea duce la descoperirea unor tratamente mult mai eficiente împotriva excesului ponderal prin intermediul nutriÈ›iei de precizie.
Componentele stilului de viață nesănătos È™i factorii care È›in de dietă ce pot accelera riscul de obezitate la persoanele susceptibile genetic, analizaÈ›i în acest studiu, au fost:
Cel mai recent studiu care a evaluat cele mai noi descoperiri cu privire la genetica obezității È™i interacÈ›iunile gene-mediu ce ar putea fi implicate în apariÈ›ia acestei condiÈ›ii, a fost publicat în International Journal of Molecular Sciences de către Heianza È™i Qi.
Chiar È™i indivizii care au adoptat o dietă sănătoasă nu sunt feriÈ›i de obezitate din cauza riscului genetic. Dietele ce presupun un consum crescut de zaharuri sunt puternic asociate cu particularitățile genetice în rândul populaÈ›iei din Suedia È™i Costa Rica. Riscul de infarct miocardic este mai crescut în cazul populaÈ›iei din Costa Rica din prisma variantelor genetice localizate la nivelul cromozomului 9 È™i al dietei bogate în zaharuri. Alimentele prăjite au fost de asemenea asociate cu riscul genetic de obezitate, în mod particular în rândul indivizilor cu genotipul FTO. La fel È™i consumul de alimente concentrate în grăsimi la persoanele cu o variantă particulară a genei APOA2 influenÈ›ează riscul de apariÈ›ie a obezității.
De asemenea, s-a observat faptul că activitatea fizică poate reduce riscul de obezitate în rândul indivizilor cu genotipul FTO, în timp ce sedentarismul È™i inactivitatea fizică majorează riscul. Această relaÈ›ie este mult mai puternică în cazul indivizilor cu o igienă deficitară a somnului. Unele variante ale genotipului FTO au fost asociate cu riscul de obezitate la vârsta copilăriei, iar o dietă cu un aport crescut de proteine sau un aport adecvat de vitamina D pot să scadă acest risc.
Heianza È™i Qi aduc în discuÈ›ie rezultatele unor studii ce au remarcat beneficii ale unor diete specifice – cu aport scăzut de carbohidraÈ›i (low-carbohydrate) sau redus de grăsimi (low-fat) – asupra scăderii în greutate, în funcÈ›ie de particularitățile genetice.
Dietele cu aport redus de lipide au fost mai eficiente în rândul persoanelor cu variantele rs1522813 È™i rs2943641 ale genei IRS1, în timp ce, în cazul PPM1K rs1440681 dietele cu aport scăzut de carbohidraÈ›i au dovedit o efiență superioară cu privire la reducerea greutății. Efecte similare au fost observate È™i în privinÈ›a diabetului, a sindromului metabolic È™i a altor parametri precum insulinorezistenÈ›a, dislipidemia, glicemia, compoziÈ›ia corporală, apetitul etc.
Caracteristicile individuale ale microbiomului au fost de asemenea legate de riscul de obezitate. Astfel, dietele ținute o perioadă lungă de timp conduc la modificări ale microbiomului ce pot afecta ulterior răspunsul ponderal al organismului la dietă și componentele stilului de viață. Există dovezi care susțin că anumite variante genetice la oameni determină compoziția microbiomului nostru.
DeÈ™i descoperirile cu privire la interacÈ›iunile dintre gene È™i mediul obezogensunt promițătoare, acestea nu sunt pe deplin înÈ›elese, iar aplicabilitatea lor trebuie validată prin intermediul mai multor studii experimentale, pentru a genera recomandări dietetice precise, individualizate cu scopul de a trata obezitate È™i a optimiza starea de sănătate.
Sursa: Medical News Bulletin
Obezitatea constituie în prezent o problemă de sănătate publică în plină È™i neîntreruptă ascensiune È™i este direct asociată cu creÈ™terea ratelor de diabet zaharat, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, apnee în somn, unele cancere È™i multe alte afecÈ›iuni.
Majoritatea cazurilor de obezitate sunt atribuite stilului alimentar dezechilibrat, inactivității fizice È™i sedentarismului, foarte prevalente în ultimele decenii, la care au contribuit diferiÈ›i factori socioeconomici È™i demografici. La unii indivizi poate fi vorba de o predispoziÈ›ie genetică pentru obezitate care este exacerbată de mediul obezogen. ÎnÈ›elegerea interacÈ›iunilor dintre gene È™i mediu ar putea duce la descoperirea unor tratamente mult mai eficiente împotriva excesului ponderal prin intermediul nutriÈ›iei de precizie.
Componentele stilului de viață nesănătos È™i factorii care È›in de dietă ce pot accelera riscul de obezitate la persoanele susceptibile genetic, analizaÈ›i în acest studiu, au fost:
- aportul crescut de băuturi îndulcite cu zahăr
- aportul crescut de alimente prăjite
- consumul crescut de acizi grași saturați
- sedentarismul (de exemplu, vizionarea prelungită la TV)
- comportamentele nesănătoase asociate somnului
- inactivitatea fizică.
Cel mai recent studiu care a evaluat cele mai noi descoperiri cu privire la genetica obezității È™i interacÈ›iunile gene-mediu ce ar putea fi implicate în apariÈ›ia acestei condiÈ›ii, a fost publicat în International Journal of Molecular Sciences de către Heianza È™i Qi.
Chiar È™i indivizii care au adoptat o dietă sănătoasă nu sunt feriÈ›i de obezitate din cauza riscului genetic. Dietele ce presupun un consum crescut de zaharuri sunt puternic asociate cu particularitățile genetice în rândul populaÈ›iei din Suedia È™i Costa Rica. Riscul de infarct miocardic este mai crescut în cazul populaÈ›iei din Costa Rica din prisma variantelor genetice localizate la nivelul cromozomului 9 È™i al dietei bogate în zaharuri. Alimentele prăjite au fost de asemenea asociate cu riscul genetic de obezitate, în mod particular în rândul indivizilor cu genotipul FTO. La fel È™i consumul de alimente concentrate în grăsimi la persoanele cu o variantă particulară a genei APOA2 influenÈ›ează riscul de apariÈ›ie a obezității.
De asemenea, s-a observat faptul că activitatea fizică poate reduce riscul de obezitate în rândul indivizilor cu genotipul FTO, în timp ce sedentarismul È™i inactivitatea fizică majorează riscul. Această relaÈ›ie este mult mai puternică în cazul indivizilor cu o igienă deficitară a somnului. Unele variante ale genotipului FTO au fost asociate cu riscul de obezitate la vârsta copilăriei, iar o dietă cu un aport crescut de proteine sau un aport adecvat de vitamina D pot să scadă acest risc.
Heianza È™i Qi aduc în discuÈ›ie rezultatele unor studii ce au remarcat beneficii ale unor diete specifice – cu aport scăzut de carbohidraÈ›i (low-carbohydrate) sau redus de grăsimi (low-fat) – asupra scăderii în greutate, în funcÈ›ie de particularitățile genetice.
Dietele cu aport redus de lipide au fost mai eficiente în rândul persoanelor cu variantele rs1522813 È™i rs2943641 ale genei IRS1, în timp ce, în cazul PPM1K rs1440681 dietele cu aport scăzut de carbohidraÈ›i au dovedit o efiență superioară cu privire la reducerea greutății. Efecte similare au fost observate È™i în privinÈ›a diabetului, a sindromului metabolic È™i a altor parametri precum insulinorezistenÈ›a, dislipidemia, glicemia, compoziÈ›ia corporală, apetitul etc.
Caracteristicile individuale ale microbiomului au fost de asemenea legate de riscul de obezitate. Astfel, dietele ținute o perioadă lungă de timp conduc la modificări ale microbiomului ce pot afecta ulterior răspunsul ponderal al organismului la dietă și componentele stilului de viață. Există dovezi care susțin că anumite variante genetice la oameni determină compoziția microbiomului nostru.
DeÈ™i descoperirile cu privire la interacÈ›iunile dintre gene È™i mediul obezogensunt promițătoare, acestea nu sunt pe deplin înÈ›elese, iar aplicabilitatea lor trebuie validată prin intermediul mai multor studii experimentale, pentru a genera recomandări dietetice precise, individualizate cu scopul de a trata obezitate È™i a optimiza starea de sănătate.
CitiÈ›i mai multe despre dieta genetică în articol.
Sursa: Medical News Bulletin
Data actualizare: 10-05-2019 | creare: 23-06-2017 | Vizite: 1614
Bibliografie
(1) Precision Nutrition and the Genetics of Obesity, link: https://www.medicalnewsbulletin.com/precision-nutrition-genetics-obesity/ (2) Gene-Diet Interaction and Precision Nutrition in Obesity, link: https://www.mdpi.com/1422-0067/18/4/787/htm
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul crescut de fructe și legume îmbunătățește sănătatea mintală a copiilor
- O uniformizare a dietei la nivel global aduce cu sine beneficii, dar și probleme
- Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
- Dietele bogate în grăsimi și unele suplimente pentru atleți pot favoriza dezvoltarea cancerului pancreatic
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Obezitate
- Sindromul Pickwick
- Obezitatea juvenilă
- Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
- Obezitatea
- Factorii care influenteaza greutatea
- Pastilele de slăbit
- Dieta genetică sau nutriția personalizată bazată pe testarea genetică
- Dieta persoanelor cu predispoziție genetică pentru obezitate
- Principii terapeutice ale obezității
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Vreau sa slabesc!!!!Am 16 ani si am 72 kg!!!!
- Dureri puternice in fese
- Obezitate de gradul 2, am sa inving obezitatea! voi nu vreti?
- Obezitate gr.3
- Slabirea la adolescent
- Obezitate in timpul sarcinii si dupa nastere
- Greutatea mea un obstacol in relatia noastra
- Obezitate ereditara, dieta si stil de viata.
- Sunt bune cărțile de Jason Fung pentru diabet și obezitate?