Alegerea corectă a deodorantului
Autor: Medrut Flavia - Petronela
Mirosul corpului este ceva natural și de obicei este cauzat de transpirație. Atunci când ne este cald, suntem emoționați sau facem sport, transpirăm mai mult. În aceste momente, corpul nostru își reglează temperatura interioară. Bineînțeles, nimănui nu-i place mirosul sau senzația, dar nici nu este un motiv să ne îngrijorăm deoarce este bine să transpirăm. Partea bună a lucrurilor este că putem controla mirosul transpirației. (4)
Deodorantul este o substanță care elimină sau maschează mirosurile neplăcute. Acestea se găsesc sub formă de spray, cremă, gel solid sau lichid și conțin un antiperspirant cum este clorura de aluminiu, hidroxil de aluminiu, sulfat de aluminiu sau hidroxiclorura de aluminiu sau zirconil. (6)
În zona axilelor se află glandele sudoripare. Sunt două zone ascunse care se încălzesc și creează un mediu propice pentru bacterii. Deodorantele conțin ingrediente acide sau sărate pentru a ne proteja de aceste bacterii. Faptul că bacteriile nu mai întâlnesc transpirația, face ca mirosul să nu mai apară. Unele deodorante conțin și arome sau parfum pentru a masca mirosul neplăcut. (1)
Antiperspirantul conține de obicei compuși de aluminiu ca ingrediente active. Acești compuși sunt absorbiți de piele și înfundă canalele excretoare de transpirație, astfel este oprită transpirația. Un antiperspirant poate face acest lucru doar pentru o perioadă scurtă de timp, de aceea este nevoie să reaplicam produsul. (1)
Ce conțin deodorantele?
Compușii din aluminiu sunt cei mai folosiți în antiperspirante. Totuși, acești compuși pot irita pielea unor persoane. În comerț, putem găsi și antiperspirante care nu conțin aceste substanțe sau le conțin în cantitate redusă. Tot ce trebuie să facem este să verificăm eticheta produsului. (3)
Parabenii sunt conservanți care sunt foarte des folosiți în produsele comerciale, în special în cosmetice. Majoritatea producătorilor mari de deodorante și antiperspirante nu folosesc parabeni (conform First Division Association). Dar și aici putem verifica lista de ingrediente dacă dorim ca deodorantul să nu conțină aceste substanțe. Cele mai comune sunt methylparaben sau propylparaben. (2)
Parfumul din deodorant maschează mirosul neplăcut și ne dă acea senzație de prospețime. Pe de altă parte poate provoca iritații persoanelor cu pielea sensibilă. Vestea bună este că există antiperspirante fără parfum. (3)
Care deodorant este mai bun?
Pentru cei cu pielea sensibilă, poate fi destul de greu să găsească un deodorant sau antiperspirant care să oprească transpirația și să nu irite pielea. Dar nu este imposibil dacă citim lista de ingrediente. Parabenii pot irita pielea mai ales dacă persoana respectivă are tăieturi în urma epilării cu lama de ras. Compușii din aluminiu sunt adesea dizolvați în alcool deoarece acesta ajută ca produsul să se usuce mai repede odată ce este aplicat pe piele. Totodată, alcoolul usucă și pielea, ceea ce poate duce la iritații. Este indicat ca persoanele cu piele sensibilă să folosească un antiperspirant stick deoarece acesta nu conține alcool (este folosit în deodorant roll-on, spray sau gel). (3)
Foarte multe produse conțin aproximativ aceleași ingrediente, prin urmare ar trebui să fie destul de ușor să luăm o decizie dacă dorim să folosim un deodorant sau un antiperspirant. Este o decizie personală, în funcție de ceea ce avem nevoie și dacă avem pielea sensibilă. Unele protejează mai bine împotriva umezelii, iar altele împotriva mirosului. Sunt deodorante care protejează împotriva amandurora, trebuie doar să găsim unul potrivit. Unele persoane nu au probleme cu mirosul și atunci optează pentru un deodorant simplu. Cele care transpiră mult pot opta pentru un deodorant 2 in1 care îi vor proteja și de umezeala și de miros. (1)
Există deodorante parfumate sau fără parfum. Putem opta pentru unul care lasă pielea direct uscată, cum este spray-ul. De asemenea, putem găsi în comerț produse fără compuși din aluminiu, pentru pielea sensibilă. (1)
Deodorantul și cancerul mamar
O mulțime de articole publicate în presă sau pe internet au menționat că deodorantele sau antiperspirantele pot cauza cancer mamar. Rapoartele au arătat că aceste produse conțin substanțe care, odată absorbite prin piele, pot ajunge în organism prin tăieturile provocate de epilarea cu lama de ras. Unii cercetători au legat aceste substanțe de cancerul mamar din cauza faptului că deodorantul este aplicat într-o zonă aflată foarte aproape de sân. Pe de altă parte, cercetătorii de la Național Cancer Instutite nu dețin dovezi clare în acest sens. Chiar și cei de la U. S. Food and Drug Administration neagă legătura dintre folosirea deodorantului și cancerul mamar. (5)
Ted S. Gansler (unul din directorii American Cancer Society) spune că multe dintre cercetările în acest sens sunt invalide. Chiar dacă au fost găsite unele ingrediente din antiperspirante, în țesutul bolnav studiat, nu s-a confirmat faptul că acele substanțe reprezintă un risc pentru cancerul la sân. (7)
Deodorantul și boala alzheimer
În urmă cu aproximativ 50 de ani, unii cercetători au găsit cantități de aluminiu în interiorul creierelor persoanelor diagnosticate cu Alzheimer. În acel moment s-a pus la îndoială folosirea conservelor/dozelor de aluminiu, antiacidelor și a antiperspirantelor. Mai târziu, alte studii au eliminat ipoteza conform căreia aluminiul ar putea fi o cauză a apariției Alzheimer-ului. David Pariser (profesor în cadrul Eastern Virginia Medical School și fost președinte al American Academy of Dermatology) spune că aluminiul din antiperspirante nici măcar nu reușește să ajungă în interiorul organismului. (7)
2. https://www.onemedical.com/blog/live-well/deodorants-antiperspirants-unhealthy/
3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/antiperspirant-sensitive-skin
4. https://youngwomenshealth.org/2013/06/12/body-odor/
5. https://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/AP-Deo
6. https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/deodorant
7. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/antiperspirant-facts-safety?page=2
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Probleme cu gatul, senzatii de sufocare
- Transpiratie abundenta
- Glicemie oscilanta? Uneori am ameteli ocazionale, transpiratii, tremuraturi, maini si picioare reci
- Atac de panica = transpiratie, lesin, tremuraturi
- Vertij paroxistic benign - trebuie sa ma ingrijorez?
- Cam de 2 saptamani transpir destul de tare noaptea nefiind racita
- Transpiratie excesiva pe fond emotional
- Transpiratii reci noaptea
- Atacuri de panica, fumat + ameteli, transpiratie
- Transpir foarte tare... tot timpul simt corpul umed