Alimentele ultraprocesate asociate cu riscul crescut de deces - studiu pe termen lung
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul pe termen lung efectuat în Statele Unite asupra consumului de alimente ultraprocesate a relevat că un aport crescut al acestora este asociat cu un risc ușor mai mare de deces, în special pentru produsele gata de consum bazate pe carne, păsări și fructe de mare, băuturile zaharoase, deserturile pe bază de lactate și alimentele ultraprocesate pentru micul dejun.
Cercetările au inclus 74.563 de asistente medicale și 39.501 profesioniști din domeniul sănătății, urmăriți pe o perioadă medie de 34 de ani, timp în care au fost înregistrate 48.193 de decese. Rezultatele indică o creștere cu 4% a riscului total de deces și cu 9% a riscului de deces din alte cauze pentru cei cu cel mai înalt consum de alimente ultraprocesate, comparativ cu cei cu cel mai scăzut consum.
Analiza a arătat că nu toate produsele alimentare ultraprocesate trebuie restricționate universal, dar subliniază necesitatea limitării consumului anumitor tipuri pentru a menține sănătatea pe termen lung. De asemenea, cercetarea a evidențiat că calitatea generală a dietei are o influență mai puternică asupra sănătății pe termen lung decât consumul de alimente ultraprocesate.
Deși studiul este observațional și nu poate stabili cauzalitatea directă, utilizarea unor măsurători detaliate și validate repetat conferă o încredere mai mare în concluzii. Totuși, autorii recunosc că sistemul de clasificare a alimentelor ultraprocesate nu captează întreaga complexitate a procesării alimentelor, ceea ce ar putea duce la clasificări greșite. Mai mult, participanții la studiu au fost în mare parte profesioniști din domeniul sănătății și predominant albi, ceea ce limitează generalizarea rezultatelor.
În concluzie, descoperirile susțin necesitatea limitării consumului de anumite tipuri de alimente ultraprocesate pentru menținerea sănătății pe termen lung și sugerează nevoia unor studii viitoare pentru a îmbunătăți clasificarea alimentelor ultraprocesate și a confirma aceste descoperiri în alte populații.
sursa: News Medical
Cercetările au inclus 74.563 de asistente medicale și 39.501 profesioniști din domeniul sănătății, urmăriți pe o perioadă medie de 34 de ani, timp în care au fost înregistrate 48.193 de decese. Rezultatele indică o creștere cu 4% a riscului total de deces și cu 9% a riscului de deces din alte cauze pentru cei cu cel mai înalt consum de alimente ultraprocesate, comparativ cu cei cu cel mai scăzut consum.
Analiza a arătat că nu toate produsele alimentare ultraprocesate trebuie restricționate universal, dar subliniază necesitatea limitării consumului anumitor tipuri pentru a menține sănătatea pe termen lung. De asemenea, cercetarea a evidențiat că calitatea generală a dietei are o influență mai puternică asupra sănătății pe termen lung decât consumul de alimente ultraprocesate.
Deși studiul este observațional și nu poate stabili cauzalitatea directă, utilizarea unor măsurători detaliate și validate repetat conferă o încredere mai mare în concluzii. Totuși, autorii recunosc că sistemul de clasificare a alimentelor ultraprocesate nu captează întreaga complexitate a procesării alimentelor, ceea ce ar putea duce la clasificări greșite. Mai mult, participanții la studiu au fost în mare parte profesioniști din domeniul sănătății și predominant albi, ceea ce limitează generalizarea rezultatelor.
În concluzie, descoperirile susțin necesitatea limitării consumului de anumite tipuri de alimente ultraprocesate pentru menținerea sănătății pe termen lung și sugerează nevoia unor studii viitoare pentru a îmbunătăți clasificarea alimentelor ultraprocesate și a confirma aceste descoperiri în alte populații.
sursa: News Medical
Data actualizare: 10-05-2024 | creare: 10-05-2024 | Vizite: 345
Bibliografie
Ultra-processed foods linked to higher risk of death in long-term study, link: https://www.news-medical.net/news/20240508/Ultra-processed-foods-linked-to-higher-risk-of-death-in-long-term-study.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Suplimentele de fier ar putea preveni pierderea musculară întâlnită la pacienții cu cancer, insuficiență cardiacă sau BPOC
- Scorțișoara ar putea contracara efectele unei diete bogate în grăsimi?
- Senzorul intraoral pentru verificarea nivelului de sodiu ar putea contribui la controlul hipertensiunii arteriale
- Săritul meselor ar putea avea un efect negativ asupra celulelor imune
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum