Dieta antiinflamatoare și dieta îmbogățită cu proteine ​​pot reduce riscul de afectare cognitivă
©
Autor: Airinei Camelia
AlimentaÈ›ia are o influență semnificativă asupra riscului de demență, iar compuÈ™i specifici din dietă, precum beta-carotenul, polifenolii È™i acizii graÈ™i omega-3, pot avea efecte neuroprotectoare È™i pot îmbunătăți funcÈ›ia cognitivă. Astfel, cercetătorii au evaluat efectele unei diete îmbogățite cu proteine È™i ale unei diete antiinflamatorii asupra deteriorării cognitive la persoanele vârstnice din China.
Studiul publicat în revista Nutrients a inclus 8.692 de adulÈ›i cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, evaluând consumul de alimente antiinflamatoare È™i bogate în proteine. Analizele regresive logistice È™i spline-urile cubice restrictive au fost utilizate pentru a explora relaÈ›iile liniare È™i non-liniare între dietă È™i deteriorarea cognitivă.
Rezultatele indică faptul că persoanele vârstnice cu scoruri mai mari ale dietei îmbogățite cu proteine È™i dietei antiinflamatorii aveau È™anse mai reduse de a suferi de deteriorare cognitivă. Există, de asemenea, diferenÈ›e de gen în ceea ce priveÈ™te deteriorarea cognitivă È™i scorurile dietelor, ceea ce poate reflecta diferenÈ›e în aportul alimentar sau obiceiurile de fumat.
Studiul sugerează că un consum mai mare de alimente bogate în proteine È™i antiinflamatoare reduce riscul de deteriorare cognitivă, efectul fiind mai pronunÈ›at când consumul depășeÈ™te trei unități zilnic. TotuÈ™i, nu se recomandă un consum excesiv din cauza posibilelor probleme digestive È™i de absorbÈ›ie.
Un punct slab al studiului este natura transversală, precum È™i utilizarea datelor auto-raportate privind deteriorarea cognitivă. De aceea, nu se poate stabili o cauzalitate clară, iar studii longitudinale viitoare sunt necesare pentru a determina dozele optime pentru dieta îmbogățită cu proteine È™i dieta antiinflamatoare pentru prevenirea deteriorării cognitive.
sursa: Medical News
Studiul publicat în revista Nutrients a inclus 8.692 de adulÈ›i cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, evaluând consumul de alimente antiinflamatoare È™i bogate în proteine. Analizele regresive logistice È™i spline-urile cubice restrictive au fost utilizate pentru a explora relaÈ›iile liniare È™i non-liniare între dietă È™i deteriorarea cognitivă.
Rezultatele indică faptul că persoanele vârstnice cu scoruri mai mari ale dietei îmbogățite cu proteine È™i dietei antiinflamatorii aveau È™anse mai reduse de a suferi de deteriorare cognitivă. Există, de asemenea, diferenÈ›e de gen în ceea ce priveÈ™te deteriorarea cognitivă È™i scorurile dietelor, ceea ce poate reflecta diferenÈ›e în aportul alimentar sau obiceiurile de fumat.
Studiul sugerează că un consum mai mare de alimente bogate în proteine È™i antiinflamatoare reduce riscul de deteriorare cognitivă, efectul fiind mai pronunÈ›at când consumul depășeÈ™te trei unități zilnic. TotuÈ™i, nu se recomandă un consum excesiv din cauza posibilelor probleme digestive È™i de absorbÈ›ie.
Un punct slab al studiului este natura transversală, precum È™i utilizarea datelor auto-raportate privind deteriorarea cognitivă. De aceea, nu se poate stabili o cauzalitate clară, iar studii longitudinale viitoare sunt necesare pentru a determina dozele optime pentru dieta îmbogățită cu proteine È™i dieta antiinflamatoare pentru prevenirea deteriorării cognitive.
sursa: Medical News
Data actualizare: 07-05-2024 | creare: 07-05-2024 | Vizite: 221
Bibliografie
Diets rich in protein and anti-inflammatory foods may guard against cognitive decline, link: https://www.news-medical.net/news/20240430/Diets-rich-in-protein-and-anti-inflammatory-foods-may-guard-against-cognitive-decline.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de carbohidrați te poate face mai puțin atractiv
- Înlocuitorii de carne nu oferă organismului aceiași nutrienți ca produsele animale
- Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
- Consumul de broccoli ar putea ajuta la prevenirea cancerului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ce parere aveti despre dietele proteice?
- Ce sa iau ptr declinul cognitiv?
- Dieta hiperproteica si gastrita