Dieta antiinflamatoare și dieta îmbogățită cu proteine pot reduce riscul de afectare cognitivă
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul publicat în revista Nutrients a inclus 8.692 de adulți cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, evaluând consumul de alimente antiinflamatoare și bogate în proteine. Analizele regresive logistice și spline-urile cubice restrictive au fost utilizate pentru a explora relațiile liniare și non-liniare între dietă și deteriorarea cognitivă.
Rezultatele indică faptul că persoanele vârstnice cu scoruri mai mari ale dietei îmbogățite cu proteine și dietei antiinflamatorii aveau șanse mai reduse de a suferi de deteriorare cognitivă. Există, de asemenea, diferențe de gen în ceea ce privește deteriorarea cognitivă și scorurile dietelor, ceea ce poate reflecta diferențe în aportul alimentar sau obiceiurile de fumat.
Studiul sugerează că un consum mai mare de alimente bogate în proteine și antiinflamatoare reduce riscul de deteriorare cognitivă, efectul fiind mai pronunțat când consumul depășește trei unități zilnic. Totuși, nu se recomandă un consum excesiv din cauza posibilelor probleme digestive și de absorbție.
Un punct slab al studiului este natura transversală, precum și utilizarea datelor auto-raportate privind deteriorarea cognitivă. De aceea, nu se poate stabili o cauzalitate clară, iar studii longitudinale viitoare sunt necesare pentru a determina dozele optime pentru dieta îmbogățită cu proteine și dieta antiinflamatoare pentru prevenirea deteriorării cognitive.
sursa: Medical News
Data actualizare: 07-05-2024 | creare: 07-05-2024 | Vizite: 253
Bibliografie
Diets rich in protein and anti-inflammatory foods may guard against cognitive decline, link: https://www.news-medical.net/news/20240430/Diets-rich-in-protein-and-anti-inflammatory-foods-may-guard-against-cognitive-decline.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Metabolismul aderent la dieta mediteraneană asociat cu scăderea riscului pentru boli cardiovasculare
- Cercetătorii au realizat un studiu complet al gazelor intestinale
- Unele condimente pot ajuta persoanele vârstnice să își reducă sau chiar să evite consumul de sare
- Efectele consumului regulat de iaurt și beneficiile la persoanele cu hipertensiune
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ce parere aveti despre dietele proteice?
- Ce sa iau ptr declinul cognitiv?
- Dieta hiperproteica si gastrita