Alimentele procesate ar promova infecţii cronice care pot duce la afecţiuni precum diabetul
Cercetătorii de la Institutul de ÅžtiinÅ£e Biomediale din Georgia afirmă că mâncarea procesată cu conÅ£inut scăzut de fibre ar putea reduce incidenÅ£a infecÅ£iilor alimentare precum cele produse de E. Coli, dar pe de altă parte ar creÅŸte incidenÅ£a bolilor ce presupun infecÅ£ii cronice latente ÅŸi inflamaÅ£ie, cum se întâmplă în diabet.
S-a realizat un studiu pe ÅŸoareci de laborator, al cărui scop a fost observarea modului în care trecerea de la o dietă bazată pe cereale la una de tip vestic, cu conÅ£inut mare de grăsimi influenÅ£ează riscul de infecÅ£ie cu Citrobacter rodentium, bacterie specifică rozătoarelor, dar care se aseamănă cu E. coli.
Microbiomul intestinal este influenÅ£at de multipli factori de mediu, în mod special dieta, iar buna sa funcÅ£ionare depinde de aportul de carbohidraÅ£i complecÈ™i, precum fibrele. În dieta vestică ce conÅ£ine cantităţi mari de carne roÅŸie, grăsimi, zaharuri lipsesc tocmai fibrele care protejează microbiomul intestinal. Se consideră că dietele sărace în fibre contribuie la apariÅ£ia afecÅ£iunilor inflamatorii cronice precum boala inflamatorie intestinală, sindromul metabolic, cancerul.
În studiu s-a observat că la ÅŸoarecii cu dieta de tip vestic numărul de bacterii intestinale protectoare a scăzut rapid ÅŸi sistemul imun nu a putut elimina Citrobacter rodentium din colon. Astfel, stilul alimentar vestic influenÅ£ează promptitudinea răspunsului imun în faÅ£a bacteriilor.
„Am observat că trecerea spre dieta vestică la ÅŸoarecii din lot a alterat dinamica infecÅ£iei cu Citrobacter, iniÅ£ial reducând colonizarea ÅŸi inflamaÅ£ia, ceea ce este surprinzător. TotuÅŸi aceÅŸti ÅŸoareci au dezvoltat mai frecvent infecÅ£ii ce sunt asociate cu o inflamaÅ£ie de grad scăzut ÅŸi rezistenţă la insulină. Acest studiu demonstrează că dietele ce alterează microbiomul ÅŸi produÅŸii săi de metabolism schimbă cursul ÅŸi consecinÅ£ele infecÅ£iilor cu patogeni intestinali.”, afirmă Dr. Andrew Gewirtz, coautor al studiului.
„Bănuim că restructurând microbiomul cu ajutorul unor nutrienÅ£i ce ar promova dezvoltarea bacteriilor benefice pentru a concura cu cele patogene, am obÅ£ine o modalitate nouă de promovare a unui stil de viaţă sănătos pe scară largă.”, concluzionează Dr. Jun Zou, alt autor al studiului.
sursa: Science Daily
S-a realizat un studiu pe ÅŸoareci de laborator, al cărui scop a fost observarea modului în care trecerea de la o dietă bazată pe cereale la una de tip vestic, cu conÅ£inut mare de grăsimi influenÅ£ează riscul de infecÅ£ie cu Citrobacter rodentium, bacterie specifică rozătoarelor, dar care se aseamănă cu E. coli.
Microbiomul intestinal este influenÅ£at de multipli factori de mediu, în mod special dieta, iar buna sa funcÅ£ionare depinde de aportul de carbohidraÅ£i complecÈ™i, precum fibrele. În dieta vestică ce conÅ£ine cantităţi mari de carne roÅŸie, grăsimi, zaharuri lipsesc tocmai fibrele care protejează microbiomul intestinal. Se consideră că dietele sărace în fibre contribuie la apariÅ£ia afecÅ£iunilor inflamatorii cronice precum boala inflamatorie intestinală, sindromul metabolic, cancerul.
În studiu s-a observat că la ÅŸoarecii cu dieta de tip vestic numărul de bacterii intestinale protectoare a scăzut rapid ÅŸi sistemul imun nu a putut elimina Citrobacter rodentium din colon. Astfel, stilul alimentar vestic influenÅ£ează promptitudinea răspunsului imun în faÅ£a bacteriilor.
„Am observat că trecerea spre dieta vestică la ÅŸoarecii din lot a alterat dinamica infecÅ£iei cu Citrobacter, iniÅ£ial reducând colonizarea ÅŸi inflamaÅ£ia, ceea ce este surprinzător. TotuÅŸi aceÅŸti ÅŸoareci au dezvoltat mai frecvent infecÅ£ii ce sunt asociate cu o inflamaÅ£ie de grad scăzut ÅŸi rezistenţă la insulină. Acest studiu demonstrează că dietele ce alterează microbiomul ÅŸi produÅŸii săi de metabolism schimbă cursul ÅŸi consecinÅ£ele infecÅ£iilor cu patogeni intestinali.”, afirmă Dr. Andrew Gewirtz, coautor al studiului.
„Bănuim că restructurând microbiomul cu ajutorul unor nutrienÅ£i ce ar promova dezvoltarea bacteriilor benefice pentru a concura cu cele patogene, am obÅ£ine o modalitate nouă de promovare a unui stil de viaţă sănătos pe scară largă.”, concluzionează Dr. Jun Zou, alt autor al studiului.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 04-05-2021 | creare: 04-05-2021 | Vizite: 515
Bibliografie
Processed diets might promote chronic infections that can lead to disorders such as diabetes, link : https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210428113818.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- L-glutamina funcționează în sindromul de colon iritabil?
- Ce se întâmplă în corpul tău după ce consumi un Big Mac?
- Asociația Americană a Inimii recomandă 2 porții de pește pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară
- Legumele cu frunze verzi - secretul unui sistem muscular puternic și eficient
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni