Alimentele procesate ar promova infecţii cronice care pot duce la afecţiuni precum diabetul

Alimentele procesate ar promova infecţii cronice care pot duce la afecţiuni precum diabetul

©

Autor:

Alimentele procesate ar promova infecţii cronice care pot duce la afecţiuni precum diabetul
Cercetătorii de la Institutul de ÅžtiinÅ£e Biomediale din Georgia afirmă că mâncarea procesată cu conÅ£inut scăzut de fibre ar putea reduce incidenÅ£a infecÅ£iilor alimentare precum cele produse de E. Coli, dar pe de altă parte ar creÅŸte incidenÅ£a bolilor ce presupun infecÅ£ii cronice latente ÅŸi inflamaÅ£ie, cum se întâmplă în diabet.
S-a realizat un studiu pe ÅŸoareci de laborator, al cărui scop a fost observarea modului în care trecerea de la o dietă bazată pe cereale la una de tip vestic, cu conÅ£inut mare de grăsimi influenÅ£ează riscul de infecÅ£ie cu Citrobacter rodentium, bacterie specifică rozătoarelor, dar care se aseamănă cu E. coli.

Microbiomul intestinal este influenÅ£at de multipli factori de mediu, în mod special dieta, iar buna sa funcÅ£ionare depinde de aportul de carbohidraÅ£i complecÈ™i, precum fibrele. În dieta vestică ce conÅ£ine cantităţi mari de carne roÅŸie, grăsimi, zaharuri lipsesc tocmai fibrele care protejează microbiomul intestinal. Se consideră că dietele sărace în fibre contribuie la apariÅ£ia afecÅ£iunilor inflamatorii cronice precum boala inflamatorie intestinală, sindromul metabolic, cancerul.

În studiu s-a observat că la ÅŸoarecii cu dieta de tip vestic numărul de bacterii intestinale protectoare a scăzut rapid ÅŸi sistemul imun nu a putut elimina Citrobacter rodentium din colon. Astfel, stilul alimentar vestic influenÅ£ează promptitudinea răspunsului imun în faÅ£a bacteriilor.

„Am observat că trecerea spre dieta vestică la ÅŸoarecii din lot a alterat dinamica infecÅ£iei cu Citrobacter, iniÅ£ial reducând colonizarea ÅŸi inflamaÅ£ia, ceea ce este surprinzător. TotuÅŸi aceÅŸti ÅŸoareci au dezvoltat mai frecvent infecÅ£ii ce sunt asociate cu o inflamaÅ£ie de grad scăzut ÅŸi rezistenţă la insulină. Acest studiu demonstrează că dietele ce alterează microbiomul ÅŸi produÅŸii săi de metabolism schimbă cursul ÅŸi consecinÅ£ele infecÅ£iilor cu patogeni intestinali.”, afirmă Dr. Andrew Gewirtz, coautor al studiului.

„Bănuim că restructurând microbiomul cu ajutorul unor nutrienÅ£i ce ar promova dezvoltarea bacteriilor benefice pentru a concura cu cele patogene, am obÅ£ine o modalitate nouă de promovare a unui stil de viaţă sănătos pe scară largă.”, concluzionează Dr. Jun Zou, alt autor al studiului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-05-2021 | creare: 04-05-2021 | Vizite: 515
Bibliografie
Processed diets might promote chronic infections that can lead to disorders such as diabetes, link : https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210428113818.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbii non-bacterieni din intestinele umane influenÈ›ează metabolismul alimentelor procesate
  • Cum poate afecta memoria consumul de alimente ultraprocesate
  • Consumul de alimente procesate în timpul nopÈ›ii este asociat cu un risc mai mare de deces pentru persoanele cu diabet zaharat
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum