Grăsimile, mai puțin periculoase decât zahărul: zahărul din alimentele bogate în grăsimi poate induce complicații metabolice și cardiovasculare
©
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul de alimente bogate în grăsimi poate crește riscul de sindrom metabolic, prin perturbarea microbiotei intestinale și suprimarea activității celulelor Th17, în principal din cauza zahărului conținut de aceste alimente, arată un studiu publicat în revista Cell. Celulele Th17, împreună cu celulele limfoide ILC3, sunt singurele care prezintă atât activitate de promovare, cât și de protecție în sindromul metabolic.
În studiul actual, cercetătorii au testat ipoteza conform căreia inflamația intestinală indusă de o dietă poate fi un potențial contributor la creșterea riscului de sindrom metabolic. În acest sens, cercetătorii au determinat relația dintre obezitatea provocată de dietă, răspunsurile imune intestinale și sindromul metabolic.
În experimentele lor, efectuate pe șoareci de laborator, au fost testate răspunsurile imune induse de o dietă standard, comparativ cu o dietă bogată în grăsimi. Concluzia experimentelor a fost că dieta bogată în grăsimi poate crește riscul de sindrom metabolic, determinând, printre altele, creșterea în greutate și creșterea rezistenței la insulină. De asemenea, dieta bogată în grăsimi a redus acțiunea celulelor imunitare Th17, provocând epuizarea acestor celule, înainte de apariția sindromului metabolic.
Dintre componentele majore dăunătoare ale dietei bogate în grăsimi cunoscute (grăsimile în exces, conținutul redus de fibre alimentare și conținutul ridicat de zahăr), nivelul crescut de zahăr a fost principalul factor care a determinat creșterea riscului de sindrom metabolic. Potrivit descoperirilor, zahărul a promovat creșterea în exces a unor bacterii care au înlocuit microbiota intestinală comensală și au dus la o epuizare a celulelor Th17 comensale intestinale.
Studiul a arătat, de asemenea, că eliminarea din dietă a zahărului, după expunerea anterioară la acesta, nu este suficientă pentru a asigura protecție împotriva sindromului metabolic, fiind necesară restabilirea, prin terapii imune, a funcționalității și a expresiei celulelor imunitare Th17 pierdute.
sursa: News Medical
foto: Alpha Tauri 3D Graphics/Shutterstock
În studiul actual, cercetătorii au testat ipoteza conform căreia inflamația intestinală indusă de o dietă poate fi un potențial contributor la creșterea riscului de sindrom metabolic. În acest sens, cercetătorii au determinat relația dintre obezitatea provocată de dietă, răspunsurile imune intestinale și sindromul metabolic.
În experimentele lor, efectuate pe șoareci de laborator, au fost testate răspunsurile imune induse de o dietă standard, comparativ cu o dietă bogată în grăsimi. Concluzia experimentelor a fost că dieta bogată în grăsimi poate crește riscul de sindrom metabolic, determinând, printre altele, creșterea în greutate și creșterea rezistenței la insulină. De asemenea, dieta bogată în grăsimi a redus acțiunea celulelor imunitare Th17, provocând epuizarea acestor celule, înainte de apariția sindromului metabolic.
Dintre componentele majore dăunătoare ale dietei bogate în grăsimi cunoscute (grăsimile în exces, conținutul redus de fibre alimentare și conținutul ridicat de zahăr), nivelul crescut de zahăr a fost principalul factor care a determinat creșterea riscului de sindrom metabolic. Potrivit descoperirilor, zahărul a promovat creșterea în exces a unor bacterii care au înlocuit microbiota intestinală comensală și au dus la o epuizare a celulelor Th17 comensale intestinale.
Studiul a arătat, de asemenea, că eliminarea din dietă a zahărului, după expunerea anterioară la acesta, nu este suficientă pentru a asigura protecție împotriva sindromului metabolic, fiind necesară restabilirea, prin terapii imune, a funcționalității și a expresiei celulelor imunitare Th17 pierdute.
sursa: News Medical
foto: Alpha Tauri 3D Graphics/Shutterstock
Data actualizare: 26-09-2022 | creare: 26-09-2022 | Vizite: 307
Bibliografie
Dietary sugar may disrupt gut microbiota and induce metabolic complications, link: https://www.news-medical.net/news/20220922/Dietary-sugar-may-disrupt-gut-microbiota-and-induce-metabolic-complications.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dietele pe bază de plante ar putea avea un efect pozitiv direct asupra sănătății intestinale și asupra sistemului imunitar
- O proteină din lapte ar putea crește beneficiile consumului de afine
- Aportul de gluten la copii este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 1
- Creștere alarmantă a alergiilor la kiwi în rândul copiilor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum