Alimente ce cresc riscul de cancer - conform studiilor

©

Autor:

Alimente ce cresc riscul de cancer - conform studiilor

În fiecare an aproximativ 1,3 milioane de oameni mor în Uniunea Europeană din cauza cancerului. Potrivit statisticilor 1 din 4 decese este cauzat de această boală. În cazul României 20% dintre decese apare ca o consecință (media europeană este de 26%). (1)

Oamenii de știință sunt de acord că dieta zilnică contribuie (uneori în feluri care nu sunt înțelese întru totul) la creșterea riscului de cancer. Mai jos poți vedea care sunt principalii vinovați pentru multiplicarea celulelor canceroase. (2)

Carnea roșie

Există multe studii care leagă carnea roșie de cancer. Acestea sunt realizata în cea mai mare parte pe carnea procurată din comerț, analizele pe carnea direct de la sursă neindicând creșterea riscului de cancer.

În general, carnea roșie tratată (cu sare, mirodenii, etc.) sau cea semipreparată este cea care crește riscul de cancer. (3)

De asemenea, este bine de știut că prepararea cărnii joacă un rol foarte important. De exemplu, carnea roșie, chiar și cea din propria gospodărie din animale crescute natural, poate deveni toxică dacă este gătită la grătar pe fum de cărbuni (din comerț). Acest fum duce la apariția aminelor heterociclice cunoscute pentru rolul lor în cauzare cancerului de sân, plămâni, colon, stomac sau prostată. (4, 5, 6)

În acest context World Cancer Research Fund (WCRF) ne recomandă să consumă maximum 500 g de carne roșie pe săptămână. (7)

Cartofii prăjiți și cipsurile

Până nu demult se credea că doar congelați cartofii prăjiți cresc riscul de cancer. Însă, studiile recent au demonstrat că prepararea lor acasă are un efect similar. Odată ce cartofii sunt gătiți la temperaturi înalte (în uleiuri hidrogenate) duc la apariția acrilamidei, o substanță periculoasă care poate duce la apariția cancerului. Acesta se mai găsește și în cipsuri din comerț dar și în cafea, biscuiți (cumpărați), sau măsline la conservă. (8, 9)

Popcornul la microunde

Popcornul la microunde, deși preparat mai rapid decât alternativa clasică la ceaun conține substanțe toxice care cresc riscul de cancer. Dintre aceste cele mai periculoase sunt acidul perfluorooctanoic (PFOA) și untul artificial. Pentru a evita aceste probleme îți poți prepara floricelele acasă, adăugând ulterior arome. (10, 11, 12)

Carnea procesată

Salamurile, hotdogul, crenvuștii, cârnații (din comerț), parizerul și alte varietăți de carne procesată cresc riscul de cancer (în cazul cancerului de pancreas cu până la 67%). Ingredientul cel mai problematic din aceste tipuri de alimente sunt nitriții și nitrații, elemente esențiale pentru conservarea produselor alimentare dar nocive pentru organism. (13, 14, 15)

Somonul de crescătorie

Somonul de crescătorie este uniform și foarte asemănător somonului oceanic. Însă, deși arată la fel, cel dintâi este crescut artificial fiind hrănit cu pesticide, antibiotice, și bifenoli policlorurați. Odată ajuns în organism, acesta crește riscul de cancer. Alege, în schimb, somon oceanic – este ceva mai scump însă are doar beneficii pentru sănătate. (16, 17, 18)

Produsele dietetice

Cuvinte precum „0% grăsimi” sau „sugarfree” (fără zahăr) însemnă că anumite ingrediente au fost înlocuite cu substanțe artificiale pentru a crea iluzia de gust aromat. Aceste arome „aproape naturale” cresc riscul de cancer. Studiile au prezentat, în general, mai multe rezultate. Deși îndulcitorii artificiali produc cancer în cazul testelor pe rozătoare studiile pe oamenii nu au găsit o legătură. Pe de altă, parte un studiu recent realizat pe 125.000 de oameni a arătat că, din contră, aspartanul este nociv și crește riscul de cancer, leucemie, și limfom la bărbați dar nu și la femei. Oamenii de știință sunt de părere că este mai bine să consumăm produse nedietetice cu moderație decât alternativele încărcate chimic. (19, 20)

Făina albă rafinată

Făina albă rafinată este obținută prin albirea artificială a făinei. Nu de puține ori substanțele chimice folosire au rămas în produsul finit. Cele mai populare alimente care conțin făină albă rafinată sunt pâinea albă, pastele, și orezul (alb). Ingredientele folosite pentru albirea făinii sunt toxice și pot crește riscul de cancer. (21, 22, 23)

Excesul alimentar

Există mai multe studii care leagă consumul excesiv de mâncare și obezitatea de un risc crescut de cancer în special cancer de sân, esofag, pancreas, colon, rect, rinichi. (24, 25, 26, 27)

Cum am văzut mai sus, alimentele care cresc riscul de cancer sunt de cele mai multe ori procesate, semipreparate sau gătite necorespunzător (fumul de la cărbuni este cel mai nociv în acest caz). Evitarea acestor alimente nu doar că va scădea riscul de cancer, ci și va contribui la o calitate mai bună a vieții.


Data actualizare: 01-03-2020 | creare: 04-09-2018 | Vizite: 1928
Bibliografie
1. Still 1 in 4 deaths caused by cancer in the EU. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7149996/3-03022016-BP-EN.pdf/0bbc3389-8c0d-44a0-9b0c-2a0bff49f466
2. Food may influence cancer spread. https://www.bbc.com/news/health-42976851
3. Red and processed meat consumption and mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26143683
4. Meat intake, cooking methods, dietary carcinogens, and colorectal cancer risk: findings from the Colorectal Cancer Family Registry. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25846122
5. Chemicals in Meat Cooked at High Temperatures and Cancer Risk. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cooked-meats-fact-sheet?redirect=true
6. Well-done Meat Intake, Heterocyclic Amine Exposure, and Cancer Risk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2769029/
7. Limit red and processed meat. https://www.wcrf.org/dietandcancer/recommendations/limit-red-processed-meat
8. Acrylamide and Cancer Risk. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/acrylamide-fact-sheet?redirect=true#r1
9. Acrylamide content in French fries prepared in households: A pilot study in Spanish homes. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461830582X
10. PFOA and Cancer in a Highly Exposed Community: New Findings from the C8 Science Panel. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3855507/
11. Perfluorooctanoic acid enhances colorectal cancer DLD-1 cells invasiveness through activating NF-κB mediated matrix metalloproteinase-2/-9 expression. http://www.ijcep.com/files/ijcep0013515.pdf
12. Perfluorooctanoic acid, perfluorooctanesulfonate, and serum lipids in children and adolescents: results from the C8 Health Project. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116641/
13. Red and processed meat consumption and risk of pancreatic cancer: meta-analysis of prospective studies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273353/
14. World Health Organization Says Processed Meat Causes Cancer. https://www.cancer.org/latest-news/world-health-organization-says-processed-meat-causes-cancer.html
15. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690057/
16. Dioxins and PCBs. https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/dioxins-and-pcbs
17. Getting your omega-3s vs. avoiding those PCBs. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/getting-your-omega-3s-vs-avoiding-those-pcbsthe-family-healthguide
18. Contaminant levels in Norwegian farmed Atlantic salmon (Salmo salar) in the 13-year period from 1999 to 2011. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016041201400302X
19. CSPI Says Food Dyes Pose Rainbow of Risks. https://cspinet.org/new/201006291.html
20. Aspartame. https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/aspartame.html
21. Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526387/
22. “What about diet?” A qualitative study of cancer survivors' views on diet and cancer and their sources of information. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4995727/
23. Association of Dietary Inflammatory Potential With Colorectal Cancer Risk in Men and Women. https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/article-abstract/2669777
24. Obesity . https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/obesity
25. Obesity and Cancer Risk: Recent Review and Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3786180/
26. Obesity and Cancer . https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/obesity/obesity-fact-sheet
27. Association between body mass index and obesity-related cancer risk in men and women with type 2 diabetes in primary care in the Netherlands: a cohort study. https://bmjopen.bmj.com/content/8/1/e018859
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oncologie
  • Interviu cu Diana Artene, specialist nutriție oncologică: „Prevenția cancerului este la fel de plurifactorială precum boala, nu există remedii minune”
  • Ce factori cresc sau scad riscul de cancer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum