Ceai negru vs ceai verde - care este mai bun şi când sunt indicate?

©

Autor:

Ceai negru vs ceai verde - care este mai bun şi când sunt indicate?

Consumul de ceai poate reprezenta o alegere pentru foarte multe persoane, în funcție de beneficiile pe care vrea să le obțină fiecare. În cazul unor persoane ce aspiră la o viață cât mai sănătoasă, adesea se întâmplă să aleagă un ceai în locul cafelei zilnice. (2)

Se consideră că ceaiul negru este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, fiind următoarea după apă. Acest lucru se poate datora aromei mult mai intense comparativ cu alte ceaiuri, conținând și un procent redus de cofeină, mai puțin comparativ cu o cafea obișnuită. (1, 2)

Ceaiul negru este originar din China, fiind descoperit abia în secolul al XVII-lea, în urma unor procese de ofilire, rulare, oxidare și de ardere a frunzelor de ceai. În urma procesului de fermentare s-a obținut culoarea mai întunecată a frunzelor, lucru ce a dat și denumirea de ceai negru. (1)

Beneficiile ceaiului negru

Ceaiul negru are multiple beneficii pentru sănătate și este important ca cestea să fie cunoscute în întregime pentru ca fiecare doritor să poată beneficia la maximum de proprietățile acestuia, după cum urmează:

  • Proprietăți antioxidante
  • Beneficii asupra sănătății inimii
  • Rol în scăderea LDL-colesterolului (colesterolul rău)
  • Îmbunătățește sănătatea intestinală
  • Reducerea presiunii arteriale
  • Poate reduce riscul de a suferi un atac vascular cerebral (AVC)
  • Poate menține sau reduce valorile glicemiei (nivelul de zahăr din sânge)
  • Se consideră că are proprietăți în reducerea riscului de cancer
  • Poate crește capacitatea de concentrare (2)

Beneficii asupra sănătății inimii

Studiile realizate privind beneficiile ceaiului negru au observat că acesta poate reduce următoarele:

  • Tensiunea arterială
  • Colesterolul ridicat (LDL-colesterol)
  • Nivelul de trigliceride
  • Riscul de obezitate (2)


Pentru fiecare ceașcă de ceai negru consumată s-a observat:

  • Reducerea cu 4% a riscului de deces cardiovascular
  • Reducerea cu 2% de a suferi un infarct miocardic (2)


Prin consumul frecvent de ceai negru puteți beneficia de antioxidanții necesari cu rol în:

  • eliminarea de radicali liberi din organism
  • protejarea organismului în fața bolilor cronice (2)


Principalii antioxidanți regăsiți în ceaiul negru sunt:

  • catechine
  • teaflavine
  • tearubigine (2)

Rol în scăderea LDL-colesterolului

LDL-colesterolul este considerat a fi nociv pentru organism din cauza acumulării sale la nivelul vaselor de sânge, cu formarea de plăci ateromatoase, ce poate chiar să obstrucționeze fluxul de sânge prin acel vas, atunci când se află în exces. (2)

S-a observat în urma unor studii că prin consumul de ceai negru se poate reduce cu aproximativ 4,64 mg/dl nivelul de LDL-colesterol, rezultatele fiind mult mai semnificative pentru persoanele obeze sau cu riscuri cardiovasculare. (2)

Reducerea tensiunii arteriale

Un alt beneficiu extrem de important pentru sănătate care s-a dovedit prin revizuirea de studii realizate de-a lungul timpului, este reducerea tensiunii arteriale în cadrul persoanelor ce au fost deja diagnosticate cu hipertensiune arterială, după cum urmează:

  • Reducerea tensiunii arteriale sistolice cu 4,81 mm Hg
  • Reducerea tensiunii arteriale diastolice cu 1,98 mm Hg (2)

Poate reduce riscul de a suferi un atac vascular cerebral

Atacul vascular cerebral poate fi prevenit prin:

  • modificări în stilul de viață
  • echilibrarea dietei
  • renunțarea la obiceiuri nocive, de tip fumat sau consum crescut de cafea


Având în vedere beneficiile enumerate până acum, împreună cu alte studii realizate, demonstrează că există o asociere între consumul de ceai negru și posibilitatea scăderii riscului de accident vascular cerebral ischemic în timp. (2)

Poate crește capacitatea de concentrare

Prin componentele sale, o cantitate redusă de cafeină și prin prezența aminoacidului L-teanină, se consideră că ceaiul negru poate crește considerabil nivelul de concentrare și de vigilență. (2)

L-teanina este benefică organismului prin proprietățile ei de relaxare și de creștere a capacității de concentrare. (2)

Beneficiile ceaiului verde

Ceaiul verde și cel negru au în comun originea lor, ambele provenind din frunzele unei plante denumite Camellia sinensis. Beneficiile ceaiului verde sunt variate și multiple, unele regăsindu-se și printre beneficiile ceaiului negru, precum:

  • Conține compuși bioactivi sănătoși
  • Poate îmbunătăți funcționarea cognitivă
  • Crește arderea grăsimilor
  • Poate ajuta în procesul de slăbire
  • Poate contribui în reducerea riscului de cancer
  • Poate proteja creierul de îmbătrânire
  • Poate îndepărta respirația urât mirositoare
  • Rol în prevenirea diabetului de tip 2
  • Rol cardioprotector
  • Rol în longevitate (3, 4)

Conține compuși bioactivi sănătoși

Ceaiul verde este bogat în:

  • Polifenoli: rol în reducerea inflamației și a riscului de cancer
  • Epigalocatechin-3-galat (EGCG): o catechină benefică în prevenirea deteriorării celulare
  • Minerale (4)


Se recomandă să alegeți produse pe bază de ceai verde de calitate superioară, deoarece cele de calitate inferioară pot conține fluor, ce nu este tocmai benefic pentru sănătate. (4)

Poate îmbunătăți funcționarea cognitivă

Un beneficiu comun cu ceaiul negru, ceaiul verde poate să stimuleze buna funcționare a creierului prin intermediul cofeinei pe care o are în componență. (4)

Este bine cunoscut mecanismul prin care acționează cofeina și anume prin blocarea unui neurotransmițător, adenozina, care este responsabilă de oboseala și senzația de somn din organism. (4)

L-teanina este și ea prezentă în compoziția ceaiului verde, fiind benefică și pentru efecte sale de reducere a anxietății. (4)

Crește arderea grăsimilor

Ceaiul verde este bine cunoscut pentru rolul său în:

  • Arderea grăsimilor
  • Procesul de slăbire
  • Creșterea ratei metabolice


Există un studiu ce exprimă foarte clar aceste beneficii, astfel încât, pe un lot de 10 bărbați, s-a observat că consumul de extract de ceai verde a contribuit la creșterea procentului de calorii arse cu 4%. (4)

Inclusiv cofeina prezentă în ceaiul verde poate contribui la arderea grăsimilor sau în procesul de slăbire, deoarece crește performanța fizică și consecutiv mobilizarea acizilor grași din depozitele adipoase. (4)

Poate contribui în reducerea riscului de cancer

Fiind bogat în antioxidanți, ceaiul verde poate reduce riscul unor cancere, precum:

  • Cancer mamar: s-a observat o reducere cu 20-30%
  • Cancer de prostată: risc mai mic de a dezvolta o formă avansată
  • Cancer colorectal: reducere cu 42% (4)

Protejează creierul de îmbătrânire

Deși este cunoscut deja rolul de îmbunătățire a funcției cognitive, ceaiul verde poate proteja creierul de bolile neurodegenerative, precum:

  • Boala Alzheimer: cea mai frecventă cauză de demență la vârstnici
  • Boala Parkinson (4)

Prevenirea diabetului zaharat de tip 2

Ceaiul verde s-a dovedit de mare utilitate prin:

  • Creșterea sensibilității la insulină
  • Reducerea glicemiei


Un studiu realizat pe indivizii japonezi, a concluzionat că cei ce au consumat ceai verde au asociat un risc de aproximativ 42% mai mic de a suferi de diabet zaharat de tip 2. (4)

Rol în longevitate

Având în vedere compușii pe care îi conține ceaiul verde și beneficiile protectoare asupra inimii și împotriva cancerului, s-au observat pe un lot de 40.530 de japonezi, următoarele:

  • Reducerea riscului de deces de orice cauză: cu 23% mai mic la femei, cu 12% mai mic la bărbați
  • Reducerea riscului de deces cardiovascular: cu 31% mai mic la femei, cu 22% mai mic la bărbați
  • Reducerea decesul prin accident vascular cerebral: cu 42% mai mic la femei, cu 35% mai mic la bărbați (4)


Recomandări

În urma celor enumerate, se poate observa clar că atât ceaiul verde, cât și ceaiul negru au multiple beneficii pentru sănătate, iar alegerea ține doar de fiecare individ în parte, de ceea ce își dorește și de ce consideră că îi este mai util să consume un anumit produs.

Altfel spus, indiferent de ce ați alege, organismul va fi unul mai sănătos.


Data actualizare: 19-09-2022 | creare: 19-09-2022 | Vizite: 578
Bibliografie
1. Ce este ceaiul negru?, link: https://the.republicoftea.com/tea-library/black-tea/what-is-black-tea-3/
2. 10 beneficii pentru sănătate bazate pe dovezi ale ceaiului negru, link: https://www.healthline.com/nutrition/black-tea-benefits
3. Ceai verde vs ceai negru: care este mai sănătos?, link: https://www.healthline.com/nutrition/green-tea-vs-black-tea
4. 10 beneficii bazate pe dovezi ale ceaiului verde, link: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Detoxifiere cu ceai verde
  • Efectele dovedite științific ale ceaiului verde
  • Ceai verde - beneficii conform studiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum