Alimente afumate mai puțin nocive, cu un ajutor nebănuit
©
Autor: Airinei Camelia
Afumarea poate face multe alimente mai delicioase, însă există È™i un efect advers: prezenÈ›a carcinogenilor. În încercarea de a reduce conÈ›inutul carcinogen din alimentele afumate, cercetătorii au primit un ajutor din partea industriei automobilelor: se pare că trecerea fumului printr-un filtru de zeolit îndepărtează componentele nocive È™i, în plus, potenÈ›ează aroma de afumătură.
Echipa de cercetători formată din oameni de È™tiință de la University of Reading (Marea Britanie) È™i Besmoke (o companie specializată în afumarea naturală) au încercat să optimizeze filtrele din zeolit - un mineral aluminosilicat poros, cu scopul de a maximiza îndepărtarea hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) din fum. HAP sunt o parte inerentă a produsului de ardere, despre care se È™tie că duc la creÈ™terea riscului unor tipuri de cancer, precum È™i al bolilor cardiovasculare. Nivelele de HAP din mediu sunt reglementate în SUA È™i Europa.
Cel mai bun filtru pe care l-au dezvoltat reÈ›ine până la 93% din benzopiren, un carcinogen cunoscut. Potrivit autorilor, abordarea lor este mai eficientă decât celelalte tehnologii disponibile la momentul actual pentru reducerea nivelului de carcinogeni din fum.
Într-un pas următor, echipa a verificat dacă filtrul afectează în vreun fel aroma de afumat a produsului alimentar. Pentru asta, au afumat coji de roÈ™ii, ulei de cocos È™i apă, folosind fum cu È™i fără filtru. Apoi, au adăugat cojile de roÈ™ii în cremă de brânză È™i au folosit apa pentru a pune la saramură carne de pui. O comisie de degustători experÈ›i au degustat crema de brânză, uleiul de cocos È™i puiul, comparându-le cu produse clasice, de referință. Puiul pregătit cu filtrul a fost descris ca având o aromă plăcută, de È™uncă de Crăciun, pe când puiul gătit fără filtru a fost mai degrabă asociat cu scrumul È™i fumul înÈ›epător.
Pentru a analiza mai departe efectul benefic pe care filtrul îl are asupra aromei, autorii au cercetat efectul filtrului asupra compoziÈ›iei chimice. Rezultatele au arătat că filtrul îndepărtează componentele cu greutate moleculară mare, acestea fiind responsabile pentru aromele mai aspre.
Sursa: Science Daily
Echipa de cercetători formată din oameni de È™tiință de la University of Reading (Marea Britanie) È™i Besmoke (o companie specializată în afumarea naturală) au încercat să optimizeze filtrele din zeolit - un mineral aluminosilicat poros, cu scopul de a maximiza îndepărtarea hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) din fum. HAP sunt o parte inerentă a produsului de ardere, despre care se È™tie că duc la creÈ™terea riscului unor tipuri de cancer, precum È™i al bolilor cardiovasculare. Nivelele de HAP din mediu sunt reglementate în SUA È™i Europa.
Cel mai bun filtru pe care l-au dezvoltat reÈ›ine până la 93% din benzopiren, un carcinogen cunoscut. Potrivit autorilor, abordarea lor este mai eficientă decât celelalte tehnologii disponibile la momentul actual pentru reducerea nivelului de carcinogeni din fum.
Într-un pas următor, echipa a verificat dacă filtrul afectează în vreun fel aroma de afumat a produsului alimentar. Pentru asta, au afumat coji de roÈ™ii, ulei de cocos È™i apă, folosind fum cu È™i fără filtru. Apoi, au adăugat cojile de roÈ™ii în cremă de brânză È™i au folosit apa pentru a pune la saramură carne de pui. O comisie de degustători experÈ›i au degustat crema de brânză, uleiul de cocos È™i puiul, comparându-le cu produse clasice, de referință. Puiul pregătit cu filtrul a fost descris ca având o aromă plăcută, de È™uncă de Crăciun, pe când puiul gătit fără filtru a fost mai degrabă asociat cu scrumul È™i fumul înÈ›epător.
Pentru a analiza mai departe efectul benefic pe care filtrul îl are asupra aromei, autorii au cercetat efectul filtrului asupra compoziÈ›iei chimice. Rezultatele au arătat că filtrul îndepărtează componentele cu greutate moleculară mare, acestea fiind responsabile pentru aromele mai aspre.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 22-02-2019 | creare: 26-03-2018 | Vizite: 2332
Bibliografie
Smoked foods are tastier, less harmful with a tip from the auto industry, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180320084409.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de bere modifică compoziția lipidelor globulelor roșii
- Alternarea între o dietă bogată în grăsimi și o dietă echilibrată poate ajuta la controlarea obezității
- STUDIU: consumul de lactate ar putea preveni instalarea menopauzei precoce la femei
- Cafeaua previne apariția calculilor biliari
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni