Dieta occidentală bogată în grăsimi poate cauza dureri cronice, potrivit unui nou studiu
Potrivit unui studiu publicat de către Centrul de Științe Sanitare al Universității din Texas, dieta tipică occidentală bogată în grăsimi poate crește riscul de tulburări dureroase la persoanele cu afecțiuni precum diabet sau obezitate. Acest studiu a fost publicat și în revista Nature Metabolism, având o durată de cinci ani de cercetare.
S-a observat că modificările din dietă pot chiar să reducă durerea din anumite afecțiuni precum durerile inflamatorii (artrita, trauma, intervenții chirurgicale) sau din durerile neuropate, precum diabetul.
Acest lucru nou descoperit ar putea ajuta tratarea pacienților cu durere cronică doar prin simpla schimbare a dietei sau prin medicamente ce ar bloca eliberarea de acizi grași din organism.
Durerea cronică este un factor cauzator de un disconfort major în întreaga lume.
Deși adesea medicii recomandă pacienților reducerea de grăsimi pentru tratarea diabetului, tulburărilor autoimuune sau a bolilor cardiovasculare, rolul lipidelor sau al acizilor grași a fost puțin corelat până acum cu reducerea durerii.
Acest studiu s-a bazat pe metode realizate atât la șoareci, cât și la oameni, pentru a putea studia rolul acizilor grași polinesaturați în condiții de durere.
S-a descoperit în urma studiului că dietele occidentale bogate în grăsimi polinesaturate omega-6, reprezintă un factor ce poate potența durerea inflamatorie și neuropatică.
Desigur că grăsimile omega-6 din alimente precum uleiuri vegetale, au beneficiile lor. Dar aceste diete occidentale asociate cu obezitate, se caracterizează prin niveluri mult mai ridicate de grăsimi nesănătoase, față de omega-3 care se găsește în pește, nuci sau semințe.
Alimentele bogate în grăsimi omega-6 includ gustări procesate, fast-food-uri, prăjituri și carne grasă.
În urma acestui studiu, scăderea de grăsimi omega-6 și creșterea de lipide omega-3, a redus mult condiția de durere.
S-a observat că în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 și nivel crescut de grăsimi omega-6, au avut mai des durere de tip neuropatic și au necesitat medicație analgezică mult mai des.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un risc mai mic de retard al creșterii la copiii care consumă un ou pe zi (studiu)
- Un avocado consumat zilnic poate contribui la îmbunătățirea calității dietei în general
- Care sunt factorii care influențează alegerile alimentare?
- Efectele usturoiului asupra parametrilor glicemiei și a profilului lipidic (meta-analiză)
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni