Alimentația persoanelor din Asia de Sud, cea mai echilibrată la nivel global

©

Autor:

Alimentația persoanelor din Asia de Sud, cea mai echilibrată la nivel global
Un studiu global privind calitatea dietei, condus de cercetătorii de la Universitatea Tufts, bazat pe o estimare cuprinzătoare a calității dietei globale indică faptul că, în ciuda creșterii din ultimele decade ale consumului de alimente sănătoase, în continuare există numeroase provocări care ar trebui depășite, pentru a încuraja o alimentație sănătoasă. În unele țări de pe glob, precum în Brazilia, SUA, Egipt sau Mexic, creșterea nivelului de educație ar contribui la îmbunătățirea calității generale a dietelor.
Studiul actual, care indică o îmbunătățire a calității dietelor înregistrată în ultimii 20 de ani, a oferit punctaje de la 0 la 100, unde 0 reprezintă o dietă săraca (un consum ridicat de carbohidrați și alimente ultraprocesate) și 100 o dietă echilibrată (bogată în fructe, legume, nuci și cereale) pentru calitatea dietelor majorității statelor de pe glob. La nivel global, scorul mediu a crescut de la 38,8 la 40,3 din 1990 până în 2018, cele mai ridicate aporturi de alimente sănătoase fiind înregistrate în Vietnam, Iran, Indonezia și India.

La nivel regional, cele mai proaste diete, cu scoruri de 30-32, au fost înregistrate în America Latină, în țări precum Mexic, Brazilia sau SUA. La polul opus, cele mai mari scoruri, de peste 50, au fost înregistrate preponderent în țări de pe continentul asiatic, în Vietnam, Iran, Indonezia și India. În general, femeile au avut o probabilitate mai ridicată de a consuma diete echilibrate și sănătoase, comparativ cu bărbații. În majoritatea regiunilor de pe glob, adulții mai educați și copiii ai căror părinți au avut un nivel de educație mai ridicat au avut, în general, o calitate generală a dietei mai ridicată.

Calitatea dietei poate influența semnificativ sănătatea unei persoane, dietele nesănătoase sau sărace în substanțe nutritive fiind o cauză importantă a deceselor la nivel global. Studiul actual accentuează ideea conform căreia intervențiile și politicile de sprijinire a unei alimentații sănătoase sunt necesare și necesită o implementare de urgență. Totodată, studiul este primul de acest gen care abordează tema diferențelor de calitate a dietei în funcție de diverși factori care pot fi ulterior vizați de campaniile de sănătate publică, precum nivelul de urbanizare sau de educație, precum și vârsta sau sexul.

sursa: News Medical
foto: Joshua Resnick / Shutterstock

Data actualizare: 21-09-2022 | creare: 21-09-2022 | Vizite: 329
Bibliografie
Global dietary quality study highlights the challenges to encourage healthy eating, link: https://www.news-medical.net/news/20220919/Global-dietary-quality-study-highlights-the-challenges-to-encourage-healthy-eating.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum