Cercetătorii au identificat în laptele de vacă o toxină din arțar

©

Autor:

Cercetătorii au identificat în laptele de vacă o toxină din arțar
Conform unui studiu realizat la Universitatea Martin Luther Jalle-Wittenberg (MLU) și Institutul Leibniz de Biochimie a Plantelor (IPB), vacile pot transmite prin intermediul laptelui toxina hipogligină A. Aceasta poate provoca simptome severe atât la oameni, cât și la animale. Cantități mici de toxină au fost detectate în laptele vacilor care pășteau pe o pășune cu arțari.
Concentrații mari de hipoglicină A pot fi găsite în fructe nematurate de akee și litch și în semințele și răsadurile diferiților arțari. Printre aceștia se numără și arțarul sicomor, care este comun în toată Europa.

Toxina poate provoca boli grave la om. În 2017 o echipă de cercetători din India a reușit să demonstreze că toxina a fost responsabilă de moartea subită a câtorva sute de copii, care au mâncat anterior cantități mari de litchi. Profesorul Annette Zeyner explică faptul că această substanță interferează cu metabolismul energetic al organismului. Un simptom tipic la om este nivelul foarte scăzut al zahărului din sânge.

În 2013 s-a constatat că hipoglicina A din arțari provoacă miopatie atipică la cai - o boală care este adesea fatală pentru animalele ținute pe pășune.

Zeyner mai spune că din cauza faptului că arțarii sunt destul de răspândiți, iar vacile sunt adesea ținute pe pășuni, părea logic faptul că vacile, similar cailor, ar mânca semințele sau răsadurile arțarilor, ingerând astfel toxinele.
În cadrul studiului de față au fost examinate probe de lapte de la fermieri din nordul Germaniei. A fost analizat doar laptele furnizat direct de la ferme, nu și cel de la vaci individuale. Acest lapte fusese depozitat în rezervoare de colectare.

Pentru analizarea probelor s-a utilizat o formă specială de spectrometrie de masă, care poate detecta chiar și cantități mici de substanță. Rezultatul a fost detectarea hipoglicinei A numai în două eșantioane de lapte, provenite de la una dintre fermele a căror pășune conținea un singur arțar. Concentrația acesteia a fost de 17 și 69 micrograme pe litru de lapte. Profesorul Zeyner spune că acestea sunt concentrații scăzute și care variază foarte mult. Dar având în vedere că pe pășune exista un singur copac, iar proba provenea dintr-un rezervor de colectare, a fost surprinzator faptul că cercetătorii au putut detecta orice. Toxina nu a putut fi detectată în niciuna dintre celelalte probe.

Studiul de față este primul care arată că vacile par să ingereze părți din arțar, care conțin toxina, care este ulterior transferată în laptele lor. Docamdată, însă, nu este destul de clar cât de multă toxină trebuie să ingere vacile pentru ca în laptele lor să existe urme detectabile. Vor fi necesare studii suplimentare pentru a deterina dacă substanța este distrusă în procesul de procesare a laptelui sau dacă această concentrație, deși scăzută, este un motiv de îngrijorare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-06-2021 | creare: 11-06-2021 | Vizite: 573
Bibliografie
Researchers find toxin from maple tree in cow's milk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210607161100.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alternativele vegetale pentru laptele de vacă și deficitul statural la copii
  • Dificultățile diagnosticării și gestionării alergiei la laptele de vacă la copil (studiu)
  • Compararea proprietăților nutriționale și terapeutice ale laptelui de cămilă, vacă și capră pentru diabet și boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum