Afecțiuni „de vacanță” - de avut în vedere în concediu

©

Autor:

Afecțiuni „de vacanță” - de avut în vedere în concediu

Persoanele care călătoresc peste mări și țări au un cu până la 50% de a suferi de o afecțiune „de vacanță”. Deși majoritatea bolilor de vacanță sunt minore, unele pot avea consecințe grave. De aceea, este important să te pregătești din timp și să îți iei măsurile necesare pentru a preveni îmbolnăvirea. În continuare poți citi mai multe despre principalele afecțiuni „de vacanță”.

tetanus

Deși, în teorie, poți lua tetanusul în orice loc din lume, cele mai multe cazuri raportate sunt în India și în unele țări din Africa Centrală. Afectează sistemul nervos și poate cauza spasme musculare. (1)

Din fericire există un vaccin. Dacă ți-l faci la fiecare 10 ani nu va mai trebui să îți faci griji în vacanță.

malaria

Dacă mergi în pădurile tropicale sau în zonele de safari este posibil să capeți și un suvenir nedorit, malaria. Apare mai ales în țări precum Kenya, Africa de Sud, Tanzania, Costa Rica, Republica Dominicană și Mexic. (2, 3)

Malaria se transmite prin înțepătura de țânțar. Virusul pătrunde în sânge și începe să atace globulele roșii. Dacă mergi în una dintre țările de mai sus ar trebui să mergi la medic pentru medicamentele anti-malarie. Acestea trebuie luate cu minimum 4-6 săptămâni înainte de vacanță. (4, 5)

Dacă te infectezi, paraziții se vor multiplica rapid și este posibil să treacă până la un an până la apariția simptomelor (febră și frisoane). Lăsată netratată poate cauza insuficiență renală și atac vascular cerebral. (6)

Pruritul înotătorului

Pruritul înotătorului poate fi luat din lacuri și iazuri cu apă dulce din America Centrală și de Sud, aici mai ales în Brazilia, Venezuela și Surinam. (7)

Deși pare inofensiv, afectează anual aproximativ 200 de milioane de persoane care locuiesc la tropice. Este cauzat de un parazit microscopic care poate cauza probleme severe de ficat, vezică urinară și alte organe. (8)

Dacă te scalzi în ape dulci riști infectarea cu acest parazit motiv pentru care este recomandat să privești de pe margini.

Odată infectat, simptomele apar după 2-3 săptămâni și pot include dureri abdominale, febră, pierdere în greutate și iritații ale pielii. Se trece de la sine iar mâncărimile pot fi combătute cu ajutorul antihistaminelor sau aplicării unor creme pentru iritații.

Hepatita A

Hepatita A se ia mai ales din alimente pregătite insuficient. Este prezentă mai ales în Mexic, America Centrală și America de Sud. Cea mai simplă modalitate de îmbolnăvire este vaccinarea. (9)

Cum recunoști hepatita A? În urma expunerii la apă contaminată, fructe de mare sau alte alimente gătite în condiții insalubre pot crește riscul de spitalizare. Simptomele includ dureri abdominale și îngălbenirea pielii și a ochilor. (10)

E. coli

Înotul în lacuri poate crește riscul de infecție cu E. coli. Escherichia coli este o bacterie care poate ajunge în apa lacurilor pe fondul temperaturilor ridicate, a ploilor masive sau a resturilor eliminate de animale sau oameni. (11)

Principala modalitate de infecție este prin înghițirea apei de lac. Tratamentul poate presupune administrarea de antibiotice. (12)

Diareea călătorului

Se crede că diareea călătorului afectează aproximativ 50% dintre turiștii care călătoresc internațional. Simptomele includ drumuri lungi la toaletă, crampe abdominale, febră, lipsa apetitului și deshidratare. (13)

Principala cauză a diareii călătorului este consumul de apă sau alimente contaminate. Cuburile de gheață, fructele sau legumele proaspete și nespălate pot fi contaminate. Dacă te afli într-o zonă cu apă nepotabilă folosește tablete de iod înainte de consum sau fierbe apa. (14)

gripa

Îmbolnăvirea de gripă pe avion sau la destinație poate fi neplăcut mai ales dacă apar simptome precum febră, oboseală, amețeală și transpirație caldă și rece. (15)

Pentru a evita acest lucru este important să acorzi atenție igienei. Spală-te pe mâini cu săpun sau dezinfectant înainte de a duce degetele la gură și păstrează distanță față de persoanele care își șterg nasul și strănută.

holera

Deși practic dispărută din România, holera încă face victime în țări precum India, Indonezia, Zimbabwe, Cuba, Mexic, Republica Dominicană sau Haiti. Holera este cauzată de ingerare de apă contaminată iar simptomele includ diaree și vărsăturile, cazurile severe manifestându-se prin piele gri sau cu tente albastru-violacee. (16)

În cazul în care călătorești într-o zonă în care există holeră, acordă atenție igienei și consumă apă și alimente doar din surse sigure. Poate fi o idee bună să faci și vaccinul anti-holeră. (17)

Febra dengue

Dacă ți-ai propus o vacanță la tropice este bine să te interesezi de febra dengue înainte. Aceasta se transmite prin înțepătura de țânțar și se manifestă prin febră, dureri musculare, articulare și de cap. Unele persoane au hipotensiune arterială sau iritații ale pielii. (18)

Din păcate nu există un vaccin. Astfel, cea mai bună modalitate de a preveni infectarea este evitarea înțepăturilor de țânțari. Evită să te apropii de apele stătătoare, folosește spray-uri speciale anti-țânțari și apelează la o plasă anti-țânțari pe durata nopții. (19)

poliomielita

Deși majoritatea țărilor au eliminat această boală în unele țări din lume precum Kenya, Israel, Camerun, Brazilia, India sau Afganistan încă există. (20)
Cea mai simplă modalitate de a afecta infecția este vaccinarea. Poliomielita nu poate fi vindecată însă poate fi prevenită. (21)

encefalita japoneză

În ciuda numelui, encefalita japoneză este răspândită, pe lângă Japonia, și în India, Nepal, Vietnam, Malaezia și Cambodgia. (22)
Tot țânțarii sunt responsabili pentru răspândirea encefalitei japoneze. Aceasta afectează sistemul nervos central și poate cauza simptome asemănătoare gripei, cu precizarea că poate duce până la deces. (23)
O posibilă soluție este vaccinarea înainte de a pleca în concediu. Vaccinul este eficient însă fii atent deoarece este nevoie de două doze.

meningita

Meningita este o altă afecțiune comună în vacanță. Cel mai întâlnită este în Senegal, Etiopia și țările din împrejurimi. (24)
Se răspândește prin contact direct cu mucusul unei persoane infectate. Primele simptome includ febră, vărsături și gât înțepenit. (25)
Soluția este vaccinarea însă dacă te îmbolnăvești se poate trata prin administrarea de antibiotice. Lăsată netratată poate fi fatală.

Dacă te vaccinezi înainte de vacanță și ești atent unde iei masa, riști doar o formă ușoară a afecțiunilor de mai sus. În cazul în care observi simptome este recomandat să te adresezi medicului cât mai repede.


Data actualizare: 10-11-2021 | creare: 10-11-2021 | Vizite: 379
Bibliografie
1. Clinical features and outcomes of tetanus: a retrospective study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6529615/
2. Where Malaria Occurs, link: https://www.cdc.gov/malaria/about/distribution.html
3. Recent Advances in System Based Study for Anti-Malarial Drug Development Process, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31475893/
4. Malaria transmission and antimalarial medicines, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK294437/
5. Sources of persistent malaria transmission in a setting with effective malaria control in eastern Uganda: a longitudinal, observational cohort study, link: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00072-4/fulltext
6. Clinical Aspects of Uncomplicated and Severe Malaria, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3375727/
7. Swimmer's Itch, link: https://www.cdc.gov/parasites/swimmersitch/faqs.html
8. Estimating the risk of swimmer's itch in surface waters – A case study from Lake Baldeney, River Ruhr, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1438463915000450
9. Hepatitis A, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-a
10. Hepatitis A, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459290/
11. Examination of the Watershed-Wide Distribution of Escherichia coli along Southern Lake Michigan: an Integrated Approach, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1636137/
12. E. coli, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/e-coli
13. Travelers' Diarrhea, link: https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/travelers-diarrhea
14. Traveler's Diarrhea, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/travelers-diarrhea
15. Influenza Prevention: Information for Travelers, link: https://www.cdc.gov/flu/school-business/travelersfacts.htm
16. Cholera, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cholera
17. Risk factors associated with the recent cholera outbreak in Yemen: a case-control study, link: http://archiv.ub.uni-heidelberg.de/volltextserver/27980/4/Cholera_e2019015.pdf
18. Dengue, link: https://www.cdc.gov/dengue/index.html
19. Dengue, link: https://www.nhs.uk/conditions/dengue/
20. What is Polio?, link: https://www.cdc.gov/polio/what-is-polio/index.htm
21. Poliomyelitis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4212416/
22. Japanese encephalitis, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/japanese-encephalitis
23. Japanese encephalitis, link: https://www.cdc.gov/japaneseencephalitis/index.html
24. Meningitis, link: https://www.who.int/westernpacific/health-topics/meningitis
25. Meningitis, link: https://www.cdc.gov/meningitis/index.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum