Metode de întărire a imunității în sezonul rece

©

Autor:

Metode de întărire a imunității în sezonul rece

Sistemul imun defineşte mecanismele de apărare ale organismului faţă de agenţii patogeni, importante pentru menţinerea stării de sănătate. Organismul se apară prin producere de anticorpi care identifică şi elimină antigenele dăunătoare ce pot produce îmbolnăvire şi instalarea bolii.

De ce unii dintre noi se îmbolnăvesc mai mult decât alţii?
Îmbolnăvirea este inevitabilă sau putem lua măsuri pentru a o combate?

În special în timpul lunilor de iarnă, când suntem expuşi infecțiilor virale, cu toții dorim să evităm disconfortul care însoţeşte o infecție, dar mai ales de perturbările pe care le produce în viața de zi cu zi.


Suntem expuși la milioane de microbi (bacterii și virusuri) și alte microorganisme străine în fiecare zi. Prioritatea lor este să supraviețuiască în corpul uman, folosindu-l ca gazdă.


Din fericire, avem un sistem complex și inteligent - sistemul imunitar care acționează ca forță de apărare a organismului. Misiunea lui este să identifice ceea ce este non-self, să examineze și să decidă dacă este o amenințare, caz în care va încerca să omoare microorganismul sau să il neutralizeze. Este un sistem sofisticat și se poate schimba pentru a se adapta mediului înconjurător și circumstanțelor sale.


Răceala şi gripa sunt cele mai frecvente afecţiuni întâlnite iarna.


Răcelile sunt auto-limitate, evoluând spre vindecare. Simptomele precum nas înfundat sau cu secreţii, strănutul, durerile de cap, musculare şi faringiene pot dura între 2 şi 14 zile, majoritatea persoanelor însă, se recuperează într-o săptămână.


Nu există tratament specific răcelii comune, deoarece aceasta este cauzată de o infecţie virală, iar antibioticele nu funcţionează. Există însă un tratament simptomatic reprezentat de:

  • analgezice: Paracetamol, Ibuprofen;
  • decongestionante nazale: Pseudoefedrina, Fenilefrina.


Alături de medicamente, sunt disponibile şi suplimente care ajută la prevenirea unei suprainfecţii bacteriene, întărind sistemul imunitar. Conform studiilor, copiii care au primit vitamina C şi probiotice zilnic, au redus numărul episoadelor de raceală, iar atunci când au avut simptome, acestea au fost uşoare şi nu au necesitat tratament special. S-a considerat că tulpina bacteriană Lactobacillus rhamnosus GG a fost eficientă în reducerea numărului, severității și duratei infecțiilor tractului respirator la copii. Probioticele, inclusiv L. rhamnosus GG, sunt indicate pe tot parcursul iernii pentru a preveni tusea şi răceala. (1, 2, 3, 4, 5)

Metode de întărire a imunităţii

1. Întărirea imunității prin alimentație

Nu există dovezi care implică dieta în apariţia unei răceli, însă nutriţia este esenţială pentru menţinerea funcţiei organsimului. Consumaţi alimente bogate în nutrienţi, mai puţin procesate, precum fructele proaspete, fie sub formă de compoturi sau sucuri, legume, cereale integrale, nuci, seminţe, carne slabă, lactate. Exemple de nutrienţi care susţin imunitatea:

  • Vitamina A este esenţială în absorbţia intestinală, funcţionând ca o barieră împotriva agenţilor patogeni. De asemenea poate stimula activitatea celulelor imune. Se găseşte în fructe, legume (morcov, dovleac, ardei), precum şi în frunze; alte surse de vitamina A sunt reprezentate de lapte, unt şi ouă.
  • Vitamina C sau acidul ascorbic, este o vitamină hidrosolubilă care are rol în procesele de oxido-reducere (antioxidant) şi stimulează absorbţia fierului în organism, întăreşte imunitatea şi reduce durata răcelii. Sursa de vitamină C este reprezentată de citrice (portocale), kiwi, broccoli, roşii, ardei, cartofi şi fructe de padure.

Vitamina C a fost studiată de mai mulți ani ca un remediu pentru răceli sau ca o modalitate de a ajuta la prevenirea răceliilor. Constatările din mai multe studii diferite au fost inconsecvente. O revizuire a diferitelor date din cercetari a arătat că dozele mari de vitamina C (peste 200 mg pe zi) nu previn răceala la majoritatea oamenilor, dar ar putea reduce durata răcelii cu până la 8%.

Aceasta înseamnă că adultul care suferă de o răceală timp de 12 zile in medie pe an ar continua să sufere timp de aproximativ 11 zile pe an dacă a luat o doză mare de vitamină C în fiecare zi în timpul acelui an.

Administrarea unui supliment de vitamina C în doză mare după debutul racelii nu a avut niciun efect asupra reducerii duratei sau a gravității simptomelor.

  • Fitonutrienţii sunt compuşi care se găsesc în plante. Fitonutrienţi cunoscuţi ca având beneficii imune sunt fenolii (se găsesc în fructe şi legume) şi flavonoidele (fructe de padure, ceapă, citrice, varza şi pătrunjel).

2. Vitamine și minerale

Optaţi pentru cereale integrale mai degrabă decât cereale rafinate. Ovăzul, orzul, secara, quinoa, hrişca şi orezul brun conţin o diversitate de vitamine care ajută la susţinerea sistemului imunitar:

  • Vitamina B6, sursa fiind legumele şi carnea
  • Vitamina E care se găseşte în nuci, uleiuri vegetale
  • Zincul este un oligoelement care joacă un rol important în multe reacții enzimatice. Este implicat în creșterea celulelor imune și ajută la menținerea părului, a pielii și a unghiilor sănătoase.

Zincul se găsește în mod natural în crustacee, carne, produse lactate, nuci și cereale integrale.


Cercetările privind utilizarea zincului pentru prevenirea și tratarea simptomelor nu sunt concludente; totuși, o revizuire recentă a cercetărilor a arătat că administrarea de sirop de zinc sau pastile în primele zile de răceală poate scurta durata bolii. Au existat, de asemenea, unele date care au arătat că zincul previne răceala la persoanele care au consumat aproximativ 5 luni.

3. Asiguraţi-vă aportul de Seleniu

Seleniul este un mineral care ajută la susținerea sistemului imunitar. Se găsește în nuci de Brazilia și dacă mâncaţi doar două pe zi, vă ajută să vă satisfaceți cerințele de seleniu zilnic.

4. Protejaţi-vă intestinul

Aproximativ 70% din sistemul imunitar este localizat în intestin. De aceea este foarte important să ne asigurăm starea de sănătate a intestinului nostru. Având o dietă bogată în legume și fructe și care include boabe integrale si fibre adăugate, ajuta la menținerea funcționarii intestinului la maximum. De asemenea, putem avea grijă de intestin prin hrănirea cu bacterii bune (probiotice) pentru a ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor sănătoase în microbiota intestinala.


Probioticele sunt bacterii vii care ne oferă un beneficiu dovedit pentru sănătate. Exemple de probiotice includ Lactobacillus și Bifidobacterium. Probioticele pot fi găsite în unele produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul, varza acră. Cu toate acestea, nu toate alimentele fermentate conțin probiotice și nu toti lactobacilii sau bifidobacteriile au activitate probiotică.

5. Hidratarea

Deși nu este legat din punct de vedere tehnic de susținerea funcției imunitare, aportul de lichide poate ajuta la ameliorarea simptomelor de răceală și gripa - împiedică uscarea gâtului și a mucoasei nazale. Lichidele calde sunt deosebit de utile deoarece pot ajuta la umezirea gâtului și reducerea secreţiilor. Băuturile cu miere (plus o doză de lămâie pentru aport de vitamina C) s-au dovedit a ușura tusea. Încercați să beți cel puțin 8 pahare de fluide în fiecare zi. Fluidele includ apa, ceai, supe.

6. Somn suficient

Conform studiilor, odihna aduce beneficii sistemului imunitar şi îndepartează totodată şi stresul.

7. Igiena

Se recomandă spălatul pe maini cu apă şi săpun în mod regulat, evitarea contactului cu bolnavii, păstrarea suprafeţelor curate şi practici bune de siguranţă alimentară.

8. Remedii la domiciliu

Echinacea este un remediu pe bază de plante adesea recomandat pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și apărarea împotriva răceliilor. Cu toate acestea, există încă multe dovezi contradictorii cu privire la eficacitatea acesteia și sunt necesare mai multe cercetări.

Suplimentele de Echinacea variază foarte mult în ceea ce privește conținutul și eficacitatea; acest lucru se datorează utilizării diferitelor părți ale plantei si a metodelor de extracție.

Există o multitudine de studii clinice privind utilizarea Echinaceei pentru tratamentul și prevenirea răcelii și a gripei.

Unele dintre aceste studii arată că Echinacea nu are nici un beneficiu, dar altele au arătat că Echinacea poate ajuta la accelerarea timpului de recuperare după o răceală, precum și la prevenirea apariției acesteia.

Echinacea poate fi folosită în mod regulat pentru a ajuta la întărirea sistemului imunitar. Este disponibilă sub formă de tinctură, comcprimate sau tablete.


Usturoiul
conține compusul alicin, care este cunoscut că are proprietăți antivirale care pot preveni răcelile și gripa. Usturoiul poate, de asemenea, stimula sistemul imunitar. Alicinul este produs atunci când usturoiul este zdrobit sau mestecat. Apoi se descompune în sulf și alți compuși care ajută la combaterea infecțiilor.

Din acest motiv, cel mai bine este să consumați usturoi fie zdrobit, cubat sau tocat.

Suplimentele de usturoi care conțin uleiul esențial din usturoiul proaspăt sunt utile dacă nu toleraţi gustul și mirosul de usturoi crud.

O revizuire a cercetărilor privind utilizarea usturoiului pentru tratamentul și prevenirea răceliilor în martie 2012 a arătat că dintr-un total de șase studii revizuite, numai unul a demonstrat că usturoiul poate ajuta la reducerea duratei simptomelor la rece. În acest studiu, creșterea consumului de usturoi în timpul iernii a redus durata simptomelor la rece de la cinci zile și jumătate la patru zile și jumătate.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a susține pe deplin utilizarea usturoiului pentru prevenirea și tratamentul răcelilor.


Ginseng
a fost în mod tradițional utilizat în tratamentul mai multor afecțiuni medicale.

Consumând ginseng zilnic pentru o perioadă de patru luni a redus numărul mediu de răceli per persoană, precum și reducerea severității și duratei simptomelor, potrivit cercetărilor efectuate în Canada pe parcursul anului 2005.


Promovaţi un stil de viaţă sănătos

  • Nu fumați: afectează capacitatea plămânilor de a elimina infecţia.
  • Efectuaţi exerciţii fizice moderate zilnic.
  • Beneficiaţi de lumina solară.
  • Consumaţi o dietă echilibrată, inclusiv fructe și legume proaspete.
  • Nu consumaţi alcool în exces și evitați supraponderabilitatea.
  • Dormiţi adecvat și găsiți modalități de a combate stresul. (1-5)

Data actualizare: 22-01-2020 | creare: 08-02-2019 | Vizite: 1678
Bibliografie
1. Winter immunity- what’s bugging you?, link: https://www.biocare.co.uk/news/winter-immunity-whats-bugging-you.html
2. 5 remedies to boost your immunity this winter, link: https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/a3056/natural-remedies-to-help-boost-your-immunity-in-the-winter-months/
3. How to keep your immune system healthy over the winter and avoid colds, link: https://www.immunology.org/news/how-keep-your-immune-system-healthy-over-the-winter-and-avoid-colds
4. 8 tips to support your immunity this winter, link: https://www.abcnutrition.co.nz/blog/winter-immunity
5. Tips to strengthen your winter immunity, link: https://www.villageemporium.co.uk/tips-to-strengthen-your-winter-immunity/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cancerul și sistemul imunitar
  • Stimularea sistemului imunitar prin alimentație
  • Suplimentele alimentare și produsele naturiste pentru stimularea imunității
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum