Descoperirile uimitoare ale unui nou studiu despre somn

©

Autor:

Descoperirile uimitoare ale unui nou studiu despre somn

Cu toate că este recomandat să dormim în medie 6-7 ore pe noapte, din când în când ne dorim să dormim cât mai mult, pentru a ne “încărca bateriile”. Am crede că este o soluție bună pentru oboseala acumulată zilnic, dar un nou studiu realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology a investigat efectul orelor suplimentare de somn asupra productivității și a oferit rezultate surprinzătoare.
Noul studiu, intitulat „Consecințele economice ale prelungirii somnului în rândul oamenilor săraci din mediul urban” și publicat recent în The Quarterly Journal of Economics, a cuprins 452 de participanți, toți parte din comunitatea muncitorilor cu venituri mici din orașul Chennai, India. Fiecare participant a primit un actigraf, dispozitiv asemănător unui ceas de purtat la mână, prin intermediul căruia oamenii de știință au putut înregistra stările de somn ale participanților.

Pentru experiment, perioadele de somn ale muncitorilor au fost prelungite cu aproximativ jumătate de oră, astfel încât, înainte de începerea studiului, participanții dormeau în medie 5 ore pe noapte, iar în timpul studiului au înregistrat 5 ore și 27 de minute de somn. La acest interval, s-au adăugat în medie aproximativ 38 de minute de stat în pat, în stare de veghe, în fiecare noapte, cauzate de grijile constante ale muncitorilor legate de bani, familie și viitor. Astfel, deși intervalul de somn a crescut, calitatea somnului nu a fost una bună. Ulterior, atât activitatea de la locul de muncă, alegerile de zi cu zi, cât și nevoia de a dormi la prânz au fost, de asemenea, analizate.
„Un lucru foarte important care iese în evidență este că eficiența somnului oamenilor din medii sărace este scăzută, adică somnul lor este puternic fragmentat. Aceștia au extrem de puține perioade în care obțin beneficiile de restaurare a energiei pe care somnul profund le poate avea. Cantitatea de somn a oamenilor a crescut din cauza intervențiilor noastre, deoarece au petrecut mai mult timp în pat, dar calitatea somnului lor a fost neschimbată", a afirmat Frank Schilbach, economist în cadrul MIT și co-autor al studiului.

Prin intermediul studiului, cercetătorii au dorit să afle dacă a crește intervalul de somn ar duce la creșterea productivității. Din păcate, rezultatele nu au fost cele așteptate: productivitatea participanților la locul de muncă nu a fost îmbunătățită, cum nici alegerile financiare, sentimentul de bunăstare sau chiar tensiunea arterială nu au înregistrat ameliorări. Mai mult decât atât, orele de muncă ale participanților au scăzut. „Spre surprinderea noastră, aceste intervenții pentru somnul de noapte nu au avut niciun efect pozitiv asupra oricăruia dintre rezultatele pe care le-am măsurat.”

Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că, de fapt, perioadele scurte de somn din timpul zilei ajută la îmbunătățirea productivității și a bunăstării oamenilor, însă fară multe amănunte despre cauza acestui fenomen. Este important de menționat modul în care „puiul de somn” din timpul zilei a îmbunătățit aceste rezultate: participanți nu au petrecut mai multe ore la serviciu, însă eficiența lor a fost mult mai bună per minut de muncă și, astfel, veniturile lor au crescut față de cei care nu au dormit și ziua. „Spre deosebire de intervenția pentru somnul de noapte, găsim dovezi clare pentru somnul din timpul zilei care ar putea îmbunătăți productivitatea, funcția cognitivă și bunăstarea psihologică, precum și economiile.”

Aceste descoperiri lasă deschisă posibilitatea de a ajuta oamenii să doarmă mai bine și să fie mai productivi, comparativ cu a le adaugă ore la cantitatea totală de somn de calitate slabă din timpul nopții. „Somnul ar putea fi important ca o cale de îmbunătățire a productivității, dar cred că un somn bun este, de asemenea, important în sine. Ar trebui să prețuim un somn bun, lipsit de griji. În plus, efectul unui somn bun ar trebui să facă parte dintr-o analiză mai cuprinzătoare a bunăstării oamenilor. Sper că acolo vom merge în cele din urmă cu cercetările.”

sursa: Science Daily


Data actualizare: 03-08-2021 | creare: 03-08-2021 | Vizite: 544
Bibliografie
A sleep study’s eye-opening findings, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210729183549.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei
  • Cum îți afectează sănătatea lumina albastră a ecranelor digitale?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum