Oamenii de știință analizează modalități de a restabili funcția de auto-curățare a creierului

©

Autor:

Oamenii de știință analizează modalități de a restabili funcția de auto-curățare a creierului
Studiul publicat în jurnalul Nature Aging subliniază impactul îmbătrânirii asupra capacității creierului de a elimina deșeurile toxice - un factor cheie în dezvoltarea bolilor neurologice precum Alzheimer și Parkinson. Cercetarea evidențiază funcționarea sistemului glicimfatic, un proces unic de eliminare a deșeurilor cerebrale care utilizează lichidul cefalorahidian pentru a spăla proteinele în exces generate de neuroni. Odată cu îmbătrânirea, eficiența acestui sistem scade, contribuind la acumularea de proteine nocive în creier.
Prin tehnici avansate de imagistică și urmărire a particulelor, cercetătorii au descris detaliat traseul lichidului cefalorahidian prin vasele limfatice cervicale, esențiale pentru evacuarea deșeurilor din creier. Studiul a arătat că la șoareci, pe măsură ce aceștia îmbătrânesc, frecvența contracțiilor acestor vase scade, iar valvele acestora nu mai funcționează eficient, încetinind eliminarea deșeurilor toxice.

Într-o încercare de a inversa aceste efecte legate de vârstă, cercetătorii au folosit prostaglandina F2α, un compus cunoscut pentru inducerea contracțiilor musculaturii netede, aplicat pe vasele limfatice cervicale ale șoarecilor mai în vârstă. Tratamentul a restaurat frecvența contracțiilor și a îmbunătățit fluxul de lichid cefalorahidian, revenind la eficiența observată la șoarecii tineri.

Această cercetare oferă noi perspective asupra modului în care intervențiile farmacologice pot reactiva procesele de curățare a creierului și sugerează că strategii similare ar putea fi utilizate pentru tratarea sau prevenirea afecțiunilor neurodegenerative.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-08-2024 | creare: 19-08-2024 | Vizite: 94
Bibliografie
Scientists find way to restore brain's self-cleaning function, link: https://www.news-medical.net/news/20240816/Scientists-find-way-to-restore-brains-self-cleaning-function.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Capacitatea de a calcula în gând este asociată unei bune sănătăți emoționale
  • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
  • Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum