Acidul folic crescut sau scăzut
Acidul folic este o formă a vitaminei B, solubilă în apă, utilizată de către organism pentru a produce noi celule și pentru a reface țesuturile deteriorate (1).
Acidul folic este deseori identificat sub forma sa naturală, folat, formă pe care o putem obține prin consumul de fructe și legume. De asemenea, acidul folic poate fi obținut și prin prelucrarea cerealelor, prin consumul de pâine, paste, orez și suplimente de vitamine (2).
Deși de-a lungul timpului nu a beneficiat de atenția cuvenită, studiile recente pun în lumină rolul esențial al acestuia asupra sănătății noastre. Acidul folic este un element esențial pentru dezvoltarea armonioasă a sistemului nervos și pentru protecția diferitelor organe (1), (2).
Prin scăderea nivelului de homocisteină, acidul folic are un efect protectiv asupra cordului. Riscul de apariție al afecțiunilor cardiovasculare și al infarctului miocardic poate fi redus atunci când menținem un nivel optim al acidului folic în sânge. Mai mult, riscul de apariție al unor forme de cancer, în special al cancerului de colon, poate fi redus (2).
Suplimentele de acid folic au fost utilizate pentru a preveni apariția anemiei în timpul sarcinii, precum și a defectelor de tub neural la nou-născuți (4).
Valorile normale ale acidului folic 4,6-34,8 ng/mL (2)
Aportul de acid folic:
- pentru adulți este de 400 mcg pe zi;
- pentru femeile însărcinate este de 600 mcg pe zi, respectiv 500 mcg în timpul alăptării. (3)
Scăderea nivelului de acid folic – cea mai frecventă tulburare
Deficitul de acid folic este frecvent întâlnit și poate fi corectat cu ușurință prin administrarea de acid folic. Femeile sunt cele mai frecvent afectate în timpul sarcinii, atunci când fătul se dezvoltă și procesele de diviziune celulară sunt accelerate.
Ce simptome indică scăderea nivelului de acid folic?
- Stările de oboseală neexplicate;
- Albirea părului la vârste tinere;
- Apariția aftelor bucale;
- Modificări la nivelul limbii (îngroșarea limbii);
- Tulburări de creștere (5).
Atunci când pe fondul deficitului de acid folic, apare anemia, persoanele pot experimenta:
- Stări de slăbiciune, moleșeală;
- Pielea devine palidă;
- Iritabilitate;
- Scurtarea respirațiilor (5).
Cauzele deficitului de acid folic sunt multiple. În continuare vom aborda cele mai frecvente cauze:
1. Dieta
Atunci când stilul de viață este unul nesănătos, agitat și stresant, iar dieta pe care o adoptăm este săracă în fructe, legume și cereale, acidul folic poate înregistra o scădere a nivelului său normal în doar câteva săptămâni (3).
2. Afecțiuni digestive
Un număr mare de afecțiuni pot modifica rata normală de absorbție a acidului folic la nivelul tubului digestiv. Astfel, deși dieta este bogată în alimente ce asigură un aport satisfăcător de acid folic, acesta nu este absorbit și va fi eliminat din organism. În rândul acestor afecțiuni se înscriu: Boala Crohn, Celiachia, cancerul, afecțiuni ale rinichilor care necesită dializă.
3. Factori genetici
Deficitul de acid folic poate fi determinat de diferite mutații genetice. Acestea vor interveni și vor împiedica conversia acidului folic, primit prin dietă sau suplimente alimentar și îl vor converti la o formă neutilizabilă, metilfolat.
4. Medicamente
- Fenitoină (PHENHYDAN)
- Trimethoprim-sulfamethoxazole (SUMETROLIM, TAGREMIN)
- Methotrexate
- Sulfasalazine (AZULFIDINA, EUROZINA)
5. Consumul de alcool
Stimulează eliminarea acidului folic prin urină (5)
Cum putem ști dacă ne confruntăm cu un deficit al acidului folic?
Cel mai frecvent, persoanele suspectate de nivele reduse ale acidului folic sunt îndrumate de către personalul medical către laboratoarele de analize medicale. Dozarea nivelului acidului folic în sânge este cel mai sigur test. Femeile însărcinate sunt sfătuite să mențină un nivel optim al acidului folic pentru a preveni complicațiile asupra sarcinii, fapt pentru care sunt îndrumate de către medicul ginecolog să dozeze nivelul acidului folic în mod regulat (4).
Nivelul redus al acidului folic poate fi asociat cu apariția:
- depresiei;
- bolii Alzheimer;
- anemiei;
- probleme de dezvoltare ale nou născuților (defecte de tub neural) (2), (6).
Ce putem face pentru a preveni scăderea acidului folic?
Reducerea nivelului de acid folic poate fi corectat până la un nivel optim prin adoptarea unui stil de viață sănătos, al unei diete adecvate și prin aportul de suplimente alimentare de acid folic.
Alimentele cu conținut bogat în acid folic:
- varza de Bruxelles;
- ficatul;
- ouăle;
- sucul de roșii;
- ciupercile;
- cerealele;
- sucurile naturale din banane sau pepene roșu;
- citricele. (3)
Creșterea nivelului de acid folic
Ce poate determina creșterea nivelului de acid folic?
Ingestia unor cantități mari de alimente bogate în acid folic, precum și administrarea suplimentelor alimentare de acid folic într-o manieră dezorganizată pot duce la acumularea acidului folic în organism (7).
Care sunt semnele unui nivel crescut de acid folic?
- scăderea atenției și a capăcității de concentrare (7);
Creșterea nivelului de acid folic poate avea efecte nefavorabile.
- 1. Poate ascunde deficiența de vitamină B12 utilizată în organism pentru a asigura concentrații normale de globule roșii, pentru efectul protectiv față de organele vitale (inimă, creier).
Deficiența de vitamină B12 poate perturba buna funcționare a sistemului nervos și poate induce leziuni ireversibile la nivelul nervilor, apariția demenței și a confuziei. - 2. Poate duce la apariția timpurie a tulburărilor mentale la persoanele de peste 60 de ani.
- 3. Poate afecta dezvoltarea armonioasă a creierului la copii.
- 4. Poate masca semnele unei anemii (7).
2. Folic Acid: A Vitamin Important at Any Age, link: https://www.ag.ndsu.edu/publications/food-nutrition/folic-acid-a-vitamin-important-at-any-age
3. Folate, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
4. Folic Acid Supplementation: A Review of the Known Advantages and Risks, Public Health and Preventive Medicine, Vol 4, No.3, 2018, pp. 51-59
5. Folic Acid Deficiency, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535377/
6. Folic acid The right dose, Montherisk Update, Gideon Koren, Y. Ingrid Goh, Chagit Klieger, Canadian Family Physician, vol 54: November 2008
7. Folic acid: Too much of a good thing?, link: https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/folic_acid_too_much_of_a_good_thing
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Acidul folic inainte de sarcina
- Cand sa iau acid folic?
- Acid folic se ia in primele 3 luni de sarcina?
- Acidul folic poate intarzia ciclul menstrual ?
- Acidul folic si elevitul
- Acid folic
- Acidul folic inainte de sarcina este bun?
- Ciclu regulat cu ajutorul acidului folic
- Acid folic si vitamine