Oboseala cronică, semnul unei probleme de sănătate

©

Autor:

Oboseala cronică, semnul unei probleme de sănătate

Oboseala, considerată o stare fiziologică reversibilă ce se manifestă printr-o slăbiciune generală, poate apărea în urma unui efort fizic sau intelectual îndelungat și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, sex sau etnie. Din punct de vedere biologic, oboseala care apare în urma efortului fizic intens nu reprezintă un motiv de îngrijorare, aceasta fiind o consecință a depășiri capacității funcționale a organismului. Oboseala poate fi descrisă ca fiind acută sau cronică.

În timp ce oboseala acută rezultă din privarea de somn pe termen scurt sau din perioadele de activitate fizică sau psihică intensă, oboseala cronică nu are o cauză exactă. Diagnosticul de sindrom de oboseală cronică se poate pune atunci când simptomele oboselii durează mai mult de șase luni sau când acestea interferează cu activitățile zilnice. (1) (2) (3)

Care pot fi cauzele oboselii cronice?

Privarea de somn pe termen lung ar putea reprezenta una dintre cauzele oboselii cronice, dar și un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, obezitate sau depresie. O persoană care doarme insuficient nu doar că va resimți oboseala, dar va avea și șanse sporite de a dezvolta o afecțiune severă. Oboseala se află într-o strânsă legătură cu o serie de afecțiuni care îngreunează somnul și care, într-un final, ar putea pune în pericol sănătatea omului. (1) (3)

Lipsa de exercițiu fizic poate fi mai obositoare decât exercițiile în sine. Conform cercetărilor, persoanele care nu sunt active din punct de vedere fizic nu fac decât să agraveze simptomele oboselii. Sportul reprezintă totodată și o modalitate de ameliorare a simptomelor afecțiunilor psihice, astfel că oboseala de scurtă durată ce poate să apară în urma exercițiilor fizice ar trebui să fie cea mai mică problemă. (3)

Anumite substanțe, precum cofeina, alcoolul sau nicotina pot afecta calitatea somnului, perturbând astfel funcționarea organismului. Oboseala poate fi agravată de băuturile cu conținut crescut de cofeină, acestea oferind doar impulsuri temporare de energie. Medicamentele utilizate pentru ameliorarea simptomelor anxietății, precum benzodiazepinele cu durată de acțiune lungă, contribuie, de asemenea, la inducerea stării de somnolență pe timpul zilei. (1)

Care sunt principalele boli care se pot ascunde în spatele oboselii? Ce boală anunță oboseala?

Anemia

Reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru care o persoană se poate simți obosită în mod constant pe parcursul zilei. Mult mai frecventă la femei, în perioada de postmenopauză, anemia se manifestă printr-o stare permanentă de letargie și o scădere a capacității de concentrare. Bătăile neregulate ale inimii, amețelile, durerile de cap, dificultățile respiratorii și paloarea feței sunt celelalte simptome ale anemiei. (4) (5)

Obezitatea

Poate reprezenta un factor favorizant al oboselii fizice, dar și un factor de risc pentru boli în cadrul cărora oboseala este un simptom comun, precum apneea de somn sau diabetul. (3)

Tulburările psihice minore

Depresia sau anxietatea ar putea să se manifeste printr-o stare de extenuare apărută în urma unor eforturi minore. O persoană care suferă de anxietate generalizată sau de depresie poate avea probleme în a obține un somn sănătos, insomniile fiind asociate în mod direct cu problemele de sănătate mintală. Anxietatea sau depresia tind să se agraveze pe fondul stării de oboseală dată întocmai de aceste probleme de ordin psihic. (2) (3) (4)

Insomnie sau apnee de somn

Persoanele care suferă de insomnie, cât și persoanele care se confruntă cu apneea obstructivă de somn, constată în timpul zilei stări de oboseală, dureri de cap și somnolență excesivă, cauza fiind somnul insuficient. Sindromul picioarelor neliniștite și narcolepsia sunt alte condiții medicale care fac dificil somnul și pot determina apariția oboselii cronice. (1) (3)

Diabetul

În cadrul acestei afecțiuni organismul nu poate produce suficientă insulină sau insulina produsă nu își îndeplinește rolul în organism. Din acest motiv, cantitatea de zaharuri din sânge este peste limite, iar glucoza existentă nu poate fi utilizată pentru a oferi energie organismului. Simptomul principal al diabetului zaharat este oboseala, însoțită de stări de iritabilitate, urinări frecvente sau deshidratare. (4) (6)

Hipotiroidismul

Apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, iar oboseala este unul dintre simptomele comune. De asemenea, din cauza activității scăzute a glandei tiroide pot fi constatate dureri musculare, dar și o creștere bruscă în greutate. La fel ca și în cazul celorlalte afecțiuni metabolice, pot fi constatate modificări ale ritmului cardiac și probleme de tranzit intestinal. (4) (8)

Cancerul

Celulele canceroase pot consuma din resursele energetice ale organismului, determinând apariția oboselii extreme. Oboseala poate să apară încă din fazele incipiente ale bolii, acesta fiind unul dintre puținele semne ce pot fi remarcate de către bolnavii de cancer, înainte de agravarea bolii. În fazele terminale ale cancerului, oboseala este unul dintre simptomele principale. (9)

Durerile cronice

Acestea pot reprezenta, de asemenea, motivul apariției oboselii pe timpul zilei. Indiferent de care este cauza durerilor, acestea ar putea cauza insomnii, urmarea fiind o stare de oboseală. Anumite condiții medicale, precum fibromegalia, artrita reumatoidă, osteoporoza sau zona Zoster, sunt asociate în mod direct cu apneea de somn și insomnia. Oboseala poate fi, de asemenea, semnul unei infecții. Malaria, tuberculoza, citomegalovirusul, infecția HIV, mononucleoza infecțioasă sau gripa sunt doar câteva dintre afecțiunile de natură infecțioasă al căror simptom comun este oboseala extremă. (3)

Când este necesară prezența la medic?

În mod normal, oboseala cronică nu este constatată de către persoanele care dorm suficiente ore în fiecare noapte, care nu consumă alcool, droguri sau cantități mari de băuturi bogate în cofeină și care sunt active din punct de vedere fizic. Cu o singură excepție. Oboseala poate fi semnul unei probleme de sănătate, deoarece poate reprezenta un simptom al unei anumite boli. Atunci când oboseala persistă pentru săptămâni întregi, este posibil ca aceasta să ascundă probleme de sănătate mult mai grave. Prezența la medic este recomandată persoanelor care:

  • au un stil de viață sănătos, dar totuși nu reușesc să găsească suficientă energie pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice;
  • dorm minimum 8 ore pe noapte, însă starea de epuizare continuă să apară pe timpul zilei;
  • constată existența altor simptome (precum sângerări rectale, vărsături, dureri de cap, dureri în regiunea toracică, dureri în regiunea pelviană sau abdominală, bătăi neregulate ale inimii, dificultăți de respirație) (7)


Pentru a putea stabili când devine oboseala o problemă pentru sănătatea fizică și psihică sau dacă acest simptom poate să semnaleze o boală, este necesar să fie cunoscute simptomele ce pot însoți oboseala cronică, cât și simptomele care pot să apară în mod simultan cu oboseala și care sunt caracteristici unei anumite boli. Semnele și simptomele oboselii includ:

  • somnolența pe timpul zilei;
  • reducere a concentrării, vigilenței și a capacității de memorare;
  • probleme de vedere;
  • lipsă de motivație;
  • iritabilitate;
  • amețeli frecvente;
  • probleme digestive (balonare, constipație sau diaree) și o dorință scăzută de a se alimenta;
  • depresie;
  • dureri musculare sau dureri de cap;
  • slăbiciune musculară;
  • sensibilitate crescută în fața bacteriilor sau a virușilor;
  • epuizare fizică sau psihică. (1) (2) (3)

Data actualizare: 11-08-2024 | creare: 24-06-2019 | Vizite: 1942
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obosit tot timpul - cauze medicale frecvente
  • Mă simt obosit deși am dormit bine - cauze posibile
  • Legătura dintre hipotensiune și oboseala cronică
  •