40 de obiceiuri care îți prelungesc viața (conform studiilor)
Autor: Patriche Silvia
Acel stil de viață sănătos despre care se vorbește peste tot se referă pe lângă sănătatea fizică a organismului, și sănătatea mentală și locul nostru în societate și felul în care relaționăm între noi.
Mai jos vei găsi o serie de obiceiuri care nu doar îți va îmbunătăți calitatea vieții ci și îți va prelungi zilele.
Stai la soare
Lumina soarelui ajută la producția de vitamina D (numită și „vitamina soarelui”) . Aceasta la rândul său ajută la combaterea bolilor, susține sănătatea oaselor și contribuie la tratarea depresiei. Mai mult, studiile spun că vitamina D prelungește viața cu până la 33%. Este suficient să petrecem între 15 și 30 minute pe zi la soare pentru a ne bucura de beneficiile vitaminei D. (1, 2)
Folosește mirodenii
Alegerea mirodeniilor în locul sării sau al zahărului scade riscul mai multor afecțiuni (inclusiv diabet) iar studiile recent au concluzionat că antioxidanții din turmeric ne extind viața. Alternativ, poți folosi scorțișoară. Acest ingredient are, la rândul său, beneficii pentru sănătate normalizând nivelul „colesterolului rău”. (3)
Petrece timp în natură
Potrivit studiilor, timpul petrecut în natură (de exemplu, o plimbare în parc sau la pădure) scade riscul de mortalitate prin comparație cu timpul petrecut doar între betoane. (4)
Uită-te la filmulețe cu pisici
Dacă te uiți regulat la filmulețe cu pisici nu trebuie să te mai simți vinovat! Oamenii de știință cred că aceste filmulețe ne oferă o stare pozitivă și scad riscul e anxietate, pe termen lung îmbunătățindu-ne sănătatea. (5)
Fă exerciții cu greutăți
Potrivit studiilor, exercițiile fizice - în special cele cu greutăți - ajută la prelungirea vieții. Un alt studiu a arătat că exercițiile cu greutăți prelungesc viața chiar și în cazul persoanele în vârstă. (6, 7)
Redu stresul
Stresul afectează fiecare aspect al vieții inclusiv durata vieții. Studiile recente au arătat că stresul contribuie la scăderea kloto, un hormon care contribuie la prelungirea vieții umane. (8, 9, 10)
Fă voluntariat
Voluntariatul scade tensiunea arterială și contribuie la reducerea stresului și a depresiei. Mai mult, studiile au arătat că volutariatul prelungește viața. (11, 12)
Gândește pozitiv
Potrivit studiilor o gândire pozitivă crește durata de viață și scade riscul de mortalitate cauzată de boli de inimă sau respiratorii cu până la 38%. Potrivit oamenilor de știință o gândire optimistă asupra vieții ne determină să adoptăm obiceiuri alimentare sănătoase. (13)
Mănâncă mai multe proteine
Dacă salamul și carnea semipreparată crește riscul de moarte prematură, alegerea unor surse de proteine sănătoase (animale crescute în gospodărie, de exemplu) scade riscul de moarte prematură cu până la 10%. Mai mult, proteinele din plante precum linte, migdale, sau cartofi scad riscul unor boli precum cancerul sau hipertensiunea arterială. (14, 15)
Hidratează-te
Suntem formați din apă în proporție de 55-60% iar de hidratarea organismul depinde buna funcționare a organelor. În plus, consumul normal de apă (cel puțin doi litri pe zi) contribuie la elasticitatea pielii, oferind un aspect lin de vitalitate. (16, 17)
Fii generos cu cei din jur
Studiile au arătat că dacă ești mai generos cu ceilalți trăiești mai mult. Același lucru nu s-a concretizat când a fost vorba de persoanele care au primit ajutorul. Persoanele altruiste au mai puține inflamații și se îmbolnăvesc mai rar. (18)
Meditează
Studiile asupra meditației sunt abia la început însă rezultatele sunt promițătoare. Potrivit unui raport din 2010, o tabără de meditație de trei luni a contribuit la creșterea producției unei enzime care protejează îmbătrânirea la nivel celular. (19)
Consumă ciocolată neagră cu moderație
Consumul moderat de ciocolată amăruie sau ciocolată caldă poate ajuta la prelungirea vieții. Potrivit studiile, consumul zilnic de ciocolată caldă pe o perioadă de 12 săptămâni a contribuit la scăderea inflamațiilor pe termen lung, oferind un aspect plin de vitalitate a tenului. Ciocolata cu un conținut de minimum 70% scade nivelul colesterolului rău și contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare. (20, 21)
Dormi suficient
Somnul odihnitor contribuie la refacerea organismului iar lipsa sa a fost dovedită ca având un rol determinant în boli de inimă, depresie și obezitate. Somnul îmbunătățește nivelul de energie, buna funcționare a creierului și prelungesc viața. (22)
Antrenează-ți creierul
Pentru a evita îmbătrânirea prematură a creierului care poate conduce la demență sau Alzheimer este nevoie să îl punem la treabă. Puzzle-urile, hobbyurile sau deprinderea unei noi aptitudini la locul de muncă păstrează creierul tânăr și ne ajută să trăim mai mult. (23)
Evită sucurile carbogazoase
Sucurile carbogazoase scad durata de viața indirect datorită efectelor negative asupra sănătății, unul dintre ele fiind diabetul de tip 2. Zahărul nu este singura problemă a acestor băuturi, ele conțin sodiu și diverși aditivi chimici care duc la apariția bolilor metabolice, dar și la distrugerea, în timp, a smalțului dentar. (24)
Mănâncă fructe de pădure
Fructele de pădure reprezintă o sursă bogată de antioxidanți, o serie de compuși care previn îmbătrânirea prematură la nivel celular. Mai mult, acestea pot preveni cancerul și bolile cardiovasculare. (25)
Ai grijă de sănătatea orală
Studiile au descoperit o legătură între starea de sănătate a dinților și durata de viața a posesorului. Problemele dentare pot crește riscul de cancer oral, diabet, și boli de inimă. (26)
Ia-ți o vacanță
Vacanțele scad riscul de moralitate, atât la femei cât și la bărbați. Rezultatele demonstrează, potrivit cercetătorilor, că eliminarea stresului prelungește viața. (27, 28)
Cântă
Nu contează dacă nu ai talent, cântatul îți poate prelungi viața. Cântatul de unul singur ajută la îmbunătățirea problemelor imunitare iar în cadrul social (de exemplu într-o formație sau cor) crește calitatea vieții. Un alt studiu, a arătat că simplul ascultat al muzicii crește puterea cognitivă. (29, 30, 31)
Aleargă
Un studiu recent a arătat că fiecare oră de alergat în fiecare zi, timp de patru zile pe săptămână oferă vieții șapte ore. De asemenea, persoanele care aleargă contribuie la reducerea riscului de moarte prematură cu până la 40%. (32)
Bea cafea
Dacă excesul de cafea poate agrava anumite probleme de sănătate, consumată cu moderație poate prelungi viața, reducând riscul de demență, diabet, și boli cardiovasculare. Cafeaua reglează metabolismul, stimulează activitatea sistemului nervos și ajută la eliminarea kilogramelor în plus, una dintre cauzele principale ale mortalității timpurii. (33)
Ia-ți un animal de companie
Deși prieteniile de lungă durată contribuie și ele la prelungirea vieții, alegerea unui animal de companie scade riscul de mortalitate prematură. Potrivit studiile interacțiunea cu un animal de companie scade nivelul hormonului stresului (cortizon) și crește nivelul oxitocinei (hormonul fericirii). Secretul este să îți placă animalele de companie. Dacă le urăști dar îți iei unul, efectele benefice nu se vor face simțite. (34, 35)
Consumă piper
Un studiu recent a arătat că persoanele care consumau piper și alte mirodenii picante aveau un risc mai scăzut de mortalitate prin comparație cu persoanele care nu consumau astfel de alimente. Oamenii de știință cred că responsabilă este capsaicina conținută în alimentele picante. Acesta contribuie la scăderea tensiunii arteriale, una dintre cauzele principale ale demenței și bolilor cardiovasculare. (36)
Fă mișcare - chiar și 10 minute pe zi contează
Nu este nevoie să faci sport două ore pe zi pentru a te bucura de beneficiile activității fizice. Potrivit studiilor, chiar și 10 minute sunt suficiente pentru a reduce riscul de moarte prematură. O plimbare în parc sau treburile casnice îți pot prelungi viața. Lipsa activității fizice crește riscul de diabet, cancer, sau boli cardiovasculare. (37)
Mănâncă nuci
În cantități mari, nucile au multe calorii însă consumate moderat au un rol important în prelungirea vieții. Studiile au arătat că persoanele care consumă nuci au un risc mai scăzut de mortalitate prematură decât cei care nu consumă acest aliment. (38, 39)
Râzi
Expresia populară care spune că râsul este cel mai bun medicament nu este foarte departe de adevăr. Oamenii de știință au analizat obiceiurile a peste 53.000 de voluntari pe o perioadă de 15 ani iar rezultatele au arătat că persoanele care au declarat că au râs mult avea un risc de mortalitate prematură cu 48% mai mic prin comparație cu ceilalți voluntari. Potrivit cercetătorilor, râsul facilitează buna circulație a sângelui contribuind la buna sănătate a sistemului circulator. (40)
Consumă alcool cu moderație
Consumul excesiv de alcool dăunează sănătății, asta știm deja. Însă, consumat cu moderație (cel mult un pahar pentru femei și cel mult două pahare în cazul bărbaților), alcoolul, în special vinul roșu, contribuie la scăderea riscului de mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare. (41)
Consumă pește
Peștele este unul din ingredientele esențiale pentru o viață lungă. Acesta conține acizi grași Omega 3 care scad riscul de mortalitate prematură cu până la 27% și de mortalitate cauzată de boli de inimă cu până la 35%. (42)
Renunță la fumat
Fumatul afectează atât plămânii cât și inima, împiedicând desfășurarea normală a circulației. Fumatul este una dintre cauzele principale ale oricărei tip de boli, contribuind în timp la apariția ridurilor premature. Renunțarea a fumat este un serviciu adus întregului organism și contribuie, printre altele, la prelungirea vieții. (43, 44)
Consumă mai multe fructe și legume
Fructele și legumele sunt baza unui stil de viață sănătos iar oamenii de știință cred că o dietă sănătoasă stă la baza unei vieți lungi. Potrivit studiilor, persoanele care consumă 10 porții de fructe și legume pe zi au un risc mai scăzut de mortalitate indiferent de cauză. Vitaminele, mineralele, și fibrele țin la distanță bolile și scad riscul mortalității premature. (45)
Găsește-ți un scop în viață
Cercetătorii spun că dacă ne găsim un motiv pentru a trăi, vom trăi mai mult. În cadrul studiului, oamenii de știință au observat peste 9.000 de persoane peste 65 de ani. Cei care aveau un obiectiv în viață aveau mai multe șanse să trăiască în următorii opt ani prin comparație cu cei pentru care viața nu avea un sens anume. (46)
Fă sex
Persoanele care fac sex indiferent de vârstă, trăiesc mai mult. O spune un studiu recent care a luat în calcul sănătatea persoanelor (persoanele care se mențin sănătoase odată cu trecerea anilor) dar și oxitocina eliberată în timpul sexului. Acesta reduce nivelul stresului din organism, ține la distanță bolile de inimă și, în unele cazuri, te protejează de cancer de prostată. (47, 48)
Fii recunoscător pentru ceea ce ai
Dacă ești recunoscător pentru ceea ce ai s-ar putea să te bucuri de bătrâneți pentru mai mult timp. Oamenii de știință spun că trăim mai mult dacă suntem recunoscători atât pentru sănătate și pentru persoanele care ne înconjoară cât și pentru experiențele prin care am trecut de-a lungul vieții. (49)
Căsătorește-te
Potrivit studiilor, căsătoria asigură suportul moral, emoțional și funcțional pentru a asigura o viață lungă pentru ambii parteneri. Mai mult, potrivit cercetătorilor, unul dintre membrii cuplului, odată rămas singur, ajunge să fie depresiv și speranța sa de viață începe să scadă. De asemenea, viața (fericită) în doi scade riscul de Alzheimer, boli cardiovasculare, și cancer. (50, 51)
Alege alimente naturale
Consumate pe termen lung, alimentele naturale sau cât mai aproape de ingredientele integrale prelungesc viața. Legumele și fructele proaspete, semințele, carnea direct de la sursă, neprocesată, limitarea sării și a zahărului, acestea sunt doar câteva obiceiuri alimentare care îi oferă ani vieții. (52)
Păstrează o greutate normală
Menținerea unei greutăți normale ne apără de boli cronice precum diabetul sau bolile cardiovasculare, cunoscute ca factori în mortalitatea prematură. Eliminarea surplusului de kilograme mai ales în zona abdomenului este esențială pentru o viață lungă, spun oamenii de știință. (53)
Interacționează pe rețelele sociale
Chiar dacă mai mereu auzim vorbindu-se despre efectele negative ale rețelelor sociale, unele studii spun că folosirea moderată a acestora are efecte benefice pe termen lung. Discuțiile purtate cu prieteni aflați la mii de kilometri distanță, un filmuleț amuzant sau pozele cu nepoții unor prieteni cresc nivelul oxitocinei (hormonul fericirii). Pe termen lung păstrarea legăturii cu cei dragi chiar și online ne prelungește viața. (54, 55, 56)
Apucă-te de grădinărit
Dacă nu ai o casă la țară, alege următoarea opțiune la îndemână. Cultivă câteva plante în balconul apartamentului. Studiile spun plante precum iedera sau feriga scad nivel uleiurilor volatile toxice din interiorul locuințelor. Acești poluanți, spun oamenii de știință, sunt responsabili pentru 1,6 decese în fiecare an. Grădinăritul contribuie la prelungirea vieții și prin însăși activitatea de îngrijirea a plantelor. Deși nu ocupă foarte mult timp, ne ajută să ne relaxăm și ne ia gândurile de la problemele de zi cu zi. (57)
Rezervă-ți timp pentru tine
Doctorii ne sfătuiesc să ne găsim acele activități care ne ajută să ne deconectăm. Fie că e vorba de un masaj cu săruri, o plimbare a cățelului, un curs de dans sau 20 minute urmărind o emisiune preferată, toate acestea contribuie la îmbunătățirea calității vieții, și, pe termen, lung ne prelungesc viața. (58)
O dietă sănătoasă este benefică, la fel și activitate fizică, întâlnirile cu prietenii, sau carnea de pește. O viață lungă înseamnă o viață echilibrată, cu bune și cu rele, cu învățături și cu momente ratate. Important este să nu uităm că și mâine este o zi și o nouă oportunitate de a introduce un obicei sănătos în viața noastră.
2. A new look at vitamin D challenges the current view of its benefits. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161025125102.htm
3. Lifespan Extension by the Antioxidant Curcumin in Drosophila Melanogaster. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614642/
4. Exposure to Greenness and Mortality in a Nationwide Prospective Cohort Study of Women. https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.1510363
5. Not-so-guilty pleasure: Viewing cat videos boosts energy and positive emotions, IU study finds. http://archive.news.indiana.edu/releases/iu/2015/06/internet-cat-video-research.shtml
6. Want to live longer and better? Do strength training. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/want-to-live-longer-and-better-strength-train
7. Strength training helps older adults live longer. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160420090406.htm
8. Longevity Hormone is Lower in Stressed and Depressed Women. https://www.ucsf.edu/news/2015/06/130516/longevity-hormone-lower-stressed-and-depressed-women
9. Association between psychological distress and mortality: individual participant pooled analysis of 10 prospective cohort studies. https://www.bmj.com/content/345/bmj.e4933
10. Klotho and the Aging Process. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3110841/
11. Volunteering may be good for body and mind. https://www.health.harvard.edu/blog/volunteering-may-be-good-for-body-and-mind-201306266428
12. Volunteering to Help Others Could Lead to Better Health. https://www.apa.org/news/press/releases/2011/09/volunteering-health.aspx
13. Optimism may reduce risk of dying prematurely among women. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/optimism-premature-death-women/
14. Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Specific Mortality. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2540540
15. Top 15 sources of plant-based protein. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321474.php
16. Plain water consumption in relation to energy intake and diet quality among US adults, 2005–2012. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jhn.12368
17. The water in you. https://water.usgs.gov/edu/propertyyou.html
18. Providing Social Support May Be More Beneficial Than Receiving It. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/1467-9280.14461
19. Positive psychological changes from meditation training linked to cellular health . https://www.ucdavis.edu/news/positive-psychological-changes-meditation-training-linked-cellular-health/
20. Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19735513
21. Dark chocolate could prevent heart problems in high risk people. https://www.bmj.com/press-releases/2012/05/30/dark-chocolate-could-prevent-heart-problems-high-risk-people
22. Sleep Duration and All-Cause Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Studies . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864873/
23. Promotion of cognitive health through cognitive activity in the aging population. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2850280/
24. Sugar-sweetened beverages and risk of metabolic syndrome and type 2 diabetes: a meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20693348
25. Impact of Berry Phytochemicals on Human Health: Effects beyond Antioxidation. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/bk-2007-0956.ch021
26. Gum disease, tooth loss may increase postmenopausal women’s risk of death. http://newsroom.heart.org/news/gum-disease-tooth-loss-may-increase-postmenopausal-womens-risk-of-death
27. Myocardial Infarction and Coronary Death among Women: Psychosocial Predictors from a 20-Year Follow-up of Women in the Framingham Study . https://academic.oup.com/aje/article-abstract/135/8/854/51198
28. Are vacations good for your health? The 9-year mortality experience after the multiple risk factor intervention trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11020089
29. Music and health. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/music-and-health
30. Music structure determines heart rate variability of singers. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2013.00334/full
31. Singing modulates mood, stress, cortisol, cytokine and neuropeptide activity in cancer patients and carers. https://ecancer.org/journal/10/full/631-singing-modulates-mood-stress-cortisol-cytokine-and-neuropeptide-activity-in-cancer-patients-and-carers.php
32. Want to live longer? Go for a run, says Iowa State researcher. https://www.news.iastate.edu/news/2014/07/28/runningmortality
33. Association of Coffee Drinking With Mortality by Genetic Variation in Caffeine Metabolism. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2686145
34. Psychosocial and Psychophysiological Effects of Human-Animal Interactions: The Possible Role of Oxytocin . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408111/
35. Pet Ownership and Cardiovascular Risk A Scientific Statement From the American Heart Association. https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIR.0b013e31829201e1
36. The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0169876
37. New Penn Study Links Moving More With Decreased Mortality. https://penntoday.upenn.edu/news/new-penn-study-links-moving-more-decreased-mortality
38. Walnuts are top nut for heart-healthy antioxidants . https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2011/march/walnuts-are-top-nut-for-heart-healthy-antioxidants.html
39. Eating nuts linked to healthier, longer life. https://www.health.harvard.edu/blog/eating-nuts-linked-to-healthier-longer-life-201311206893
40. A 15-Year Follow-Up Study of Sense of Humor and Causes of Mortality: The Nord-Trøndelag Health Study. https://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/2016/04000/A_15_Year_Follow_Up_Study_of_Sense_of_Humor_and.12.aspx
41. Alcohol Consumption and Cardiovascular Mortality Among U.S. Adults, 1987 to 2002. http://www.onlinejacc.org/content/55/13/1328
42. Higher blood omega-3s associated with lower risk of premature death among older adults. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/higher-blood-omega-3s-associated-with-lower-risk-of-dying-among-older-adults/
43. Health Effects of Cigarette Smoking. https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/health_effects/effects_cig_smoking/
44. Benefits of Smoking Cessation for Longevity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1447499/
45. Eating more fruits and vegetables may prevent millions of premature deaths. http://www.imperial.ac.uk/news/177778/eating-more-fruits-vegetables-prevent-millions/
46. Subjective wellbeing, health, and ageing. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61489-0/fulltext
47. Ejaculation Frequency and Risk of Prostate Cancer: Updated Results with an Additional Decade of Follow-up. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27033442
48. Sex and death: are they related? Findings from the Caerphilly cohort study. https://www.bmj.com/content/315/7123/1641
49. In Praise of Gratitude. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/in-praise-of-gratitude
50. Marriage and men's health. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/marriage-and-mens-health
51. Marriage linked to better survival in middle age; Study highlights importance of social ties during midlife. https://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130110102342.htm
52. Tips for a longer life. https://www.health.harvard.edu/healthbeat/tips-for-a-longer-life
53. General and Abdominal Adiposity and Risk of Death in Europe. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0801891#t=article
54. Speaking of Psychology: Molecules and morals: learning the link. https://www.apa.org/research/action/speaking-of-psychology/molecules-morals.aspx
55. The need to belong: desire for interpersonal attachments as a fundamental human motivation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7777651
56. is social media good for you? https://pursuit.unimelb.edu.au/articles/is-social-media-good-for-you
57. UGA research shows some plants can remove indoor pollutants. https://news.uga.edu/some-plants-remove-indoor-pollutants/
58. Good quality me-time vital for home and work well-being. http://www.bbk.ac.uk/news/good-quality-me-time-vital-for-home-and-work-well-being
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni