Meditația transcedentală - tehnică și beneficii
Autor: Teodorescu Mihai
Meditația transcendentală reprezintă o formă simplă și eficientă de meditație, care contribuie la reducerea anxietății, gestionarea stresului cotidian și scăderea tensiunii arteriale. Practicată pe termen lung, meditația transcendentală poate crește rezistența la stres, ceea ce va determina o îmbunătățire semnificativă a stării generale de sănătate. Comparativ cu alte forme de meditație, tehnica transcendentală necesită un curs de instruire realizat alături de un profesor certificat. (1) (2)
În ce constă meditația transcendentală?
Meditația transcendentală se concentrează asupra unei mantre, care adesea este diferită de la o persoană la alta și care este atribuită de către un specialist în meditație transcendentală în funcție de caracteristicile personale. Mantra descrie o rostire sacră, care poate fi un sunet, o silabă, un cuvânt sau un grup de cuvinte. Comparativ cu meditațiile mindfulness, ce se concentrează pe clarificarea și conștientizarea constantă a gândurilor, senzațiilor și a emoțiilor cu realitatea, meditația transcendentală se bazează pe repetarea în tăcere a unei singure mantre. Persoanele care învață tehnica meditației transcendentală alături de un profesor vor stabili propria mantră alături de acesta, urmând ca mantra să fie confidențială. (1) (2)
Cum funcționează meditația transcendentală?
Meditația transcendentală se exersează pentru aproximativ 15 până la 20 de minute, de două ori pe zi. Tehnica de meditație presupune, premergător rostirii mantrei, așezarea într-o poziție confortabilă, preferabil pe un scaun, respirarea cu ajutorul diafragmei și practicarea abilităților de a observa gândurile, însă fără niciun fel de implicare în modificarea acestora. În timpul rostirii mantrei, mintea trebuie să se concentreze pe senzațiile care apar. Atunci când este recunoscut un anumit gând negativ, se revine asupra rostirii mantrei. Procesul se repetă, pentru o perioadă minimă de cincisprezece minute. (1)
Care sunt beneficiile meditației transcendentale?
Practica de meditație transcendentală oferă numeroase beneficii pentru sănătatea întregului organism. Cercetările științifice arată că meditația regulată poate reduce durerile cronice, anxietatea, hipertensiunea arterială și colesterolul, contribuind astfel la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții unei persoane. De asemenea, studiile demonstrează că prin practicarea regulată a tehnicii de meditație transcendentală scade semnificativ nevoia de utilizare a serviciilor de îngrijire. (2) (3)
Conform unui studiu desfășurat pe perioada a cinci ani, realizat de Asociația Americană a Inimii, pacienții cu boală coronariană care au practicat meditația transcendentală au avut un risc cu 48% mai mic de a muri din cauza unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral, comparativ cu pacienții bolnavi din grupul de control, care nu practicau meditația. (3) (4) (5)
Meditația transcendentală vs meditația mindfulness
Studiile efectuate pe cele două forme de meditație au demonstrat că ambele au o eficacitate crescută în gestionarea stresului și reducerea anxietății. Majoritatea studiilor demonstrează faptul că tehnica de reducere a stresului prin mindfulness este mai eficientă și mai benefică pentru organismul uman, însă mai dificil de practicat. Comparativ cu tehnica de meditație transcendentală, care necesită aproximativ patru zile de pregătire premergătoare, în tehnica meditației mindfulness programul tipic de pregătire durează aproximativ opt săptămâni. (1) (2) (3) (5)
Cercetări ample asupra beneficiilor meditației transcendentală au asociat această tehnică de relaxare cu beneficii pentru bunăstarea mentală și fizică. Beneficiile principale sunt legate de funcționarea sistemului nervos, sănătatea cardiovasculară, managementul stresului și ameliorarea anxietății. De asemenea, meditația transcendentală s-a dovedit eficientă împotriva depresiei, insomniei, autismului, dependenței de substanțe toxice, tulburării de stres posttraumatică și chiar împotriva bolii Alzheimer. (2) (3) (5)
Care sunt metodele de învățare a meditației transcendentale?
Cercetările bazate pe meditația transcendentală se bazează pe tipurile de practică învățate cu ajutorul unui profesor certificat. Majoritatea instructorilor certificați consideră suficiente patru zile de practică pentru învățarea tehnicii. Profesorul oferă informații generale despre tehnică și coordonează în mod specific meditația. Prima prelegere durează de regulă o oră și se concentrează pe aspecte generale referitoare la meditație, în timp ce a doua prelegere durează aproximativ 45 de minute și se concentrează pe aspecte tehnice. (2)
Atunci când nu există posibilitatea învățării împreună cu un instructor, se poate recurge la experimentarea tehnicilor descrise în cărți. În majoritatea cazurilor, practica cu ajutorul cărților nu oferă aceleași beneficii. Există, de asemenea, posibilitatea de a învăța tehnica meditației transcendentală din resurse existente în mediul online, precum cărți, articole sau videoclipuri. La momentul actual, meditația transcendentală este practicată de aproximativ cinci milioane de oameni de întreaga lume. (1) (3)
(2) Transcendental Meditation, link: https://www.webmd.com/balance/guide/transcendental-meditation-benefits-technique
(3) What is Transcendental Meditation? link: https://www.headspace.com/meditation/transcendental
(4) TM cuts mortality rate by 48%, link: https://tmhome.com/benefits/meditation-cuts-mortality-rate-by-48
(5) Stress Reduction in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease, link: https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/circoutcomes.112.967406
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni