Combinarea băuturilor alcoolice
Autor: Teodorescu Mihai
Combinarea băuturilor alcoolice este o practică obișnuită în multe culturi din întreaga lume, asociată cu numeroase riscuri pentru sănătate. Combinarea în mod eronat a unor băuturi alcoolice poate mări riscul de intoxicație, poate duce la stări de confuzie, incapacitatea de a lua decizii raționale și chiar la pierderea conștiinței. De asemenea, combinația neadecvată a băuturilor alcoolice poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni medicale grave. Pentru a reduce riscurile, este important nu doar ca băuturile să fie combinate în mod corect, atunci când se dorește acest lucru, ci și să se țină cont de recomandările generale cu privire la cantitatea maximă de alcool care poate fi consumată zilnic. (1, 2, 3)
Consecințe potențiale ale combinației incorecte a băuturilor alcoolice
Combinația neadecvată a băuturilor alcoolice poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni medicale grave, cum ar fi boală hepatică cronică, pancreatită și hipertensiune arterială. De asemenea, consumul excesiv de alcool poate duce la deteriorarea tractului digestiv și implicit la creșterea riscului de ulcer.
Pe lângă riscurile fizice, combinația incorectă a băuturilor alcoolice poate avea și repercusiuni asupra sănătății mentale. Consumul excesiv de alcool poate contribui la dezvoltarea tulburărilor de sănătate mintală, precum depresia și anxietatea. De asemenea, poate afecta relațiile sociale și profesionale și poate duce la probleme de comportament și abuz de substanțe.
În plus, combinația necorespunzătoare a băuturilor alcoolice poate contribui la creșterea comportamentelor periculoase, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului. În plus, alcoolul poate reduce inhibițiile și duce la comportamente impulsive sau violente. Astfel, persoanele care consumă alcool în mod incorect, prin combinarea unor băuturi cu conținut ridicat de alcool, pot să devină mai predispuse să participe la confruntări sau incidente violente. (3, 4)
De ce combină oamenii băuturile alcoolice?
Combinarea băuturilor alcoolice poate avea mai multe motive, iar fiecare dintre ele poate influența alegerile unei persoane. Unul dintre motivele principale pentru care oamenii combină băuturile alcoolice este să experimenteze diferite arome și gusturi. De exemplu, un cocktail clasic precum „Margarita” combină tequila, lichior și lămâie pentru a crea un gust unic, diferit semnificativ de gustul pe care consumul fiecărei băuturi în parte l-ar avea.
Anumite culturi au tradiții specifice de combinare a băuturilor alcoolice, precum „Boilermaker” (constă în servirea unei pahare cu o băutură spirtoasă alături de un pahar de bere) în Statele Unite sau „Sake Bomb” (implică o combinație între sake, o băutură alcoolică japoneză tradițională și bere) în Japonia. Alteori, combinarea băuturilor alcoolice poate fi folosită pentru a controla nivelul de alcool dintr-o băutură alcoolică. De exemplu, un „spritzer” poate fi creat prin adăugarea de apă tonică sau sifon la vin, pentru a reduce concentrația de alcool. (4, 5, 6)
Modalități corecte de combinare a băuturilor alcoolice
Combinația băuturilor alcoolice nu este întotdeauna contraindicată, dacă este realizată în mod corect. Următoarele modalități de a combina băuturile alcoolice pot preveni eventualele probleme de sănătate sau alte riscuri asociate:
- cunoașterea ingredientelor (fiecare băutură alcoolică are compoziția sa specifică, iar anumite combinații pot fi dăunătoare sau nepotrivite din punct de vedere al gustului);
- respectarea proporțiilor (doar în acest mod se poate obține gustul dorit, fără a exagera cu conținutul de alcool);
- combinații complementare (unele băuturi se completează reciproc din punct de vedere al gustului).
Este recomandată, de asemenea, evitarea combinațiilor riscante. Anumite combinații de alcool pot fi periculoase. De exemplu, amestecul de băuturi cu conținut mare de alcool, cum ar fi whisky și vodcă, poate duce la efecte neplăcute sau chiar la probleme de sănătate. (7, 8)
Aspecte de siguranță și sănătate în timpul combinării băuturilor alcoolice
Consumul responsabil de alcool, recomandat pentru evitarea problemelor de sănătate, presupune cunoașterea și respectarea propriilor limite, cât și a recomandărilor generale cu privire la cantitatea de alcool care poate fi consumată zilnic. Limitele variază de la persoană la persoană în funcție de vârstă, sex, greutate și toleranță. Pentru bărbați, se consideră că un consum moderat de alcool este de cel mult două băuturi pe zi, în timp ce, pentru femei, de un pahar pe zi.
Pentru a rămâne în siguranță după consumul de alcool, se recomandă evitarea conducerii vehiculelor și folosirea utilajelor. Consumul de alcool afectează reacțiile, percepția și coordonarea, ceea ce crește semnificativ riscul de accidente rutiere. Este întotdeauna mai bine să se utilizeze servicii de transport public sau servicii de ride-sharing după consumul de alcool. (1, 7, 8)
Băuturi alcoolice combinate cu băuturi non-alcoolice
Combinarea unei băuturi alcoolice cu o băutură non-alcoolică, deși poate reduce cantitatea de alcool ingerată, nu influențează în mod semnificativ conținutul de alcool din sânge. De fapt, ceea ce este important de înțeles este că procesul de metabolizare a alcoolului în organism rămâne în mare parte neschimbat, indiferent de prezența băuturii non-alcoolice.
Cele mai cunoscute combinații alcoolice sau non-alcoolice:
- mojito (cocktail cubanez care are la bază rom, mentă proaspătă, lămâie, zahăr și apă minerală cu bule);
- martini (cocktail preparat cu gin și vermut, servit într-un pahar de martini și adesea garnisit cu o măslină sau coajă de lămâie);
- piña Colada (cocktail tropical preparat cu rom, lapte de cocos și suc de ananas)
- whiskey și cola (amestecul de whiskey cu cola este o combinație populară, oferind o armonie între aromele whiskey-ului și dulceața cola);
- gin și apă tonică (aromele ienupărului din gin se completează perfect cu aciditatea tonicului);
- votcă și duc de portocale (amestec proaspăt care combină votcă cu sucul natural de portocale pentru o băutură ușoară și revigorantă);
- margarita (cocktail clasic originar din Mexic, preparat cu tequila, suc proaspăt de lămâie sau lime și sirop de agave);
- cosmopolitan (cocktail ce conține votcă, Cointreau, suc proaspăt de lămâie și suc de merișoare). (9, 10)
(2) Mixing Different Types of Alcohol: Is It Safe? link: https://healthnews.com/nutrition/healthy-eating/mixing-different-types-of-alcohol/
(3) How Alcohol Affects Different Parts of Your Body, link: https://www.gerdhelp.com/blog/how-alcohol-affects-different-parts-of-your-body/
(4) What Drinks You Should Never Mix Together? link: https://lassou.com/blogs/blog-news/what-drinks-you-should-never-mix-together
(5) What Is a Boilermaker? link: https://boilermakers.org/resources/what_is_a_boilermaker
(6) True or False: Mixing Different Types of Alcohol Increases Your Risk of Getting Sick, link: https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=156993
(7) Techniques for Properly Mixing Bar Drinks, link: https://www.americansellerserver.com/job-blog/techniques-for-properly-mixing-bar-drinks
(8) Cocktails: Mix Them Safe, link: https://foodsmartcolorado.colostate.edu/food-safety/safe-preparation-handling-and-storage/cocktails-mix-them-safe
(9) 18 of the Best Non-Alcoholic Drinks to Make Year-Round, link: https://www.liquor.com/non-alcoholic-cocktail-recipes-7093067
(10) Top 30 mocktail ideas, link: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-10-non-alcoholic-drinks
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni