Zincul reduce deteriorarea ADN-ului

©

Autor:

Zincul reduce deteriorarea ADN-ului
Zincul este un mineral important ce susține creșterea și dezvoltarea umană pe durata sarcinii, copilăriei și adolescenței. Menține totodată sănătatea sistemului imunitar și ajută organismul în vindecarea rănilor și în reducerea inflamațiilor și a stresului oxidativ.

Un studiu recent arată un alt rol al zincului - chiar și o creștere mică a cantității zilnice de zinc ar putea proteja ADN-ul împotriva deteriorării care are loc odată cu trecerea timpului. Corpul nostru are capacitatea de a repara această „uzură” zilncă, însă o cantitate insuficientă de zinc ar putea compromite această abilitate.

Cercetătorii de la UCSF Benioff Children's Hospital Oakland Research Institute din California au investigat ce se întâmplă în cazul suplimentării zincului cu o cantitate mică pe zi la nivelul funcțiilor metabolice. Doza testată a fost echivalentul dozei de zinc ce se adaugă în cerealele fortificate. Însă autorii menționează că deși cerealele fortificate conțin și zinc, puține studii au arătat un efect pozitiv  asupra indicatorilor funcționali a nivelurilor de zinc din organismul uman.

În cadrul studiului 19 bărbați au urmat o dietă cu conținut scăzut de zinc, bazată pe orez, pe o perioadă de 6 săptămâni. În primele 2 săptămâni aportul de zinc era de 6 mg pe zi, iar în următoarele 4 de 10 mg. Înainte și după această dietă, s-au făcut determinări ale indicatorilor homeostaziei și altor indicatori metabolici (deteriorarea ADN-ului, inflamații, stresul oxidativ).

După cele 6 săptămâni s-a observat o creștere a cantității totale de zinc absorbite și modificări semnificative la nivelul indicatorilor homeostaziei zincului. De asemenea, odată cu creșterea aportului de zinc, s-a înregistrat o reducere a deteriorării ADN-ului.

Autorii arată că este primul studiu care indică capacitatea zincului de a reduce stresul oxidativ și deteriorarea ADN-ului, arătând totodată că cerealele fortificate ar putea fi o soluție sustenabilă la malnutriție și deficiența de zinc.

Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 28-03-2020 | creare: 11-01-2017 | Vizite: 2275
Bibliografie
Small increase in dietary zinc stops DNA from deteriorating, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/315070.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă descoperire privind bazele genetice ale autismului
  • Iată care este singurul supliment ce ar putea preveni răceala
  • Un test care analizează peste 500,000 variante genetice a fost aprobat de FDA
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum