Zahărul afectează dezvoltarea creierului adolescenților
©
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul zilnic de băuturi îndulcite cu zahăr în timpul adolescenței afectează performanța unei sarcini de învățare și de memorie în timpul maturității, arată o cercetare recentă.
Analize suplimentare au determinat că consumul ridicat de zahăr a dus la niveluri ridicate de Parabacteroides în microbiomul intestinal, cele peste 100 de trilioane de microorganisme din tractul gastro-intestinal care joacă un rol în sănătatea și bolile umane.
Liniile directoare dietetice recomandă limitarea zaharurilor consumate la mai puțin de 10% din caloriile obținute zilnic. Datele de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că americanii cu vârste cuprinse între 9-18 ani depășesc această recomandare, cea mai mare parte a caloriilor provenind din băuturile îndulcite cu zahăr. Având în vedere rolul pe care hipocampul îl joacă într-o varietate de funcții cognitive și faptul că zona este încă în curs de dezvoltare până la sfârșitul adolescenței, cercetătorii au încercat să înțeleagă mai multe despre vulnerabilitatea sa la o dietă bogată în zahăr, prin intermediul microbiotei intestinale.
Noi cercetări, conduse de un membru al Universității din Georgia, în colaborare cu un grup de cercetare al Universității din California de Sud, au arătat într-un model de rozătoare că consumul zilnic de băuturi îndulcite cu zahăr în timpul adolescenței afectează performanța de învățare și memorare în timpul maturității. Grupul a mai arătat că modificările bacteriilor din intestin pot fi cheia afectării memoriei induse de zahăr. Sprijinind această posibilitate, cercetătorii au descoperit că s-au observat deficite similare de memorie chiar și atunci când anumite bacterii, numite Parabacteroides, s-au îmbogățit experimental în stomacul animalelor care nu consumaseră niciodată zahăr.
„Zaharul din viața timpurie a crescut nivelurile de parabacteroides și, cu cât nivelurile de parabacteroides sunt mai ridicate, cu atât animalele au făcut mai rău sarcina”, a declarat primul autor al studiului, Emily Noble, profesor asistent la Colegiul de Științe ale Familiei și Consumatorilor din cadrul Universității din Georgia. „Am constatat că bacteriile singure erau suficiente pentru a afecta memoria în același mod ca zahărul, dar și alte tipuri de funcții de memorie.”
sursa: Science Daily
Analize suplimentare au determinat că consumul ridicat de zahăr a dus la niveluri ridicate de Parabacteroides în microbiomul intestinal, cele peste 100 de trilioane de microorganisme din tractul gastro-intestinal care joacă un rol în sănătatea și bolile umane.
Liniile directoare dietetice recomandă limitarea zaharurilor consumate la mai puțin de 10% din caloriile obținute zilnic. Datele de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că americanii cu vârste cuprinse între 9-18 ani depășesc această recomandare, cea mai mare parte a caloriilor provenind din băuturile îndulcite cu zahăr. Având în vedere rolul pe care hipocampul îl joacă într-o varietate de funcții cognitive și faptul că zona este încă în curs de dezvoltare până la sfârșitul adolescenței, cercetătorii au încercat să înțeleagă mai multe despre vulnerabilitatea sa la o dietă bogată în zahăr, prin intermediul microbiotei intestinale.
Noi cercetări, conduse de un membru al Universității din Georgia, în colaborare cu un grup de cercetare al Universității din California de Sud, au arătat într-un model de rozătoare că consumul zilnic de băuturi îndulcite cu zahăr în timpul adolescenței afectează performanța de învățare și memorare în timpul maturității. Grupul a mai arătat că modificările bacteriilor din intestin pot fi cheia afectării memoriei induse de zahăr. Sprijinind această posibilitate, cercetătorii au descoperit că s-au observat deficite similare de memorie chiar și atunci când anumite bacterii, numite Parabacteroides, s-au îmbogățit experimental în stomacul animalelor care nu consumaseră niciodată zahăr.
„Zaharul din viața timpurie a crescut nivelurile de parabacteroides și, cu cât nivelurile de parabacteroides sunt mai ridicate, cu atât animalele au făcut mai rău sarcina”, a declarat primul autor al studiului, Emily Noble, profesor asistent la Colegiul de Științe ale Familiei și Consumatorilor din cadrul Universității din Georgia. „Am constatat că bacteriile singure erau suficiente pentru a afecta memoria în același mod ca zahărul, dar și alte tipuri de funcții de memorie.”
sursa: Science Daily
Data actualizare: 24-04-2022 | creare: 06-04-2021 | Vizite: 661
Bibliografie
Sugar not so nice for your child's brain development, study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210331130910.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Adoptarea dietelor mediteraneene ar putea reprezenta un factor protectiv împotriva artreitei reumatoide
- Zahărul influențează negativ microbiomul intestinal și crește riscul de diabet sau obezitate
- Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
- Îndulcitorii nu amplifică apetitul alimentar și ajută la scădrea glicemiei
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum