Vârstnicii cu risc de pierdere a auzului mai susceptibili de a dezvolta demență
Un studiu recent condus de cercetători de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health a descoperit că adulții în vârstă cu un risc mai mare de pierdere a auzului au mai multe șanse să dezvolte demență, iar riscul de a dezvolta demență a fost mai mic la utilizatorii de aparate auditive comparativ cu cei care nu le folosesc.
Aceste constatări, dintr-o mostră națională reprezentativă de peste 2.400 de adulți în vârstă, sunt consistente cu studiile anterioare care arată că pierderea auzului poate fi un factor contribuitor la riscul de demență pe termen lung, și că tratarea pierderii auzului poate reduce riscul de demență.
Pierderea auzului este o problemă critică de sănătate publică care afectează doi din trei americani peste 70 de ani. Înțelegerea că pierderea auzului poate fi legată de riscul de demență, care afectează milioane de oameni și alte rezultate negative, a atras atenția implementării posibilelor strategii pentru a trata pierderea auzului.
Studiul vine ca o completare la o serie de cercetări realizate de Cochlear Center for Hearing and Public Health care examinează relația dintre pierderea auzului și demența.
Autorii studiului așteaptă să obțină o imagine completă a efectului tratamentului pentru pierderea auzului asupra cogniției și demenței din studiul lor numit Aging and Cognitive Health Evaluation in Elders (ACHIEVE) Study. Rezultatele din acest studiu randomizat de trei ani sunt așteptate să fie publicate în acest an.
Huang, A.R., et al. (2023) Hearing loss and dementia prevalence in older adults in the United States. JAMA.
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2800197
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Purtarea aparatelor auditive ar putea prelungi durata de viață a persoanelor
- Nouă abordare de editare a genomică restabilește auzul la modelele preclinice pentru adulți cu surditate genetică
- Aparatele auditive fără prescripție medicală sunt benefice pe termen lung (studiul)
- Cercetătorii au reușit să ofere o procesarea auditivă supranormală la șoareci
- Hipoacuzie neurosenzoriala
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Scadere de auz, tiuit in ureche, ameteli
- Presiune si durere urechea dreapta insotita de scaderea auzului
- Pierdere de auz
- Pierderea auzului
- Problema de sanatate, dar fara diagnostic concret (scaderea auzului)
- Timpan perforat