Nouă abordare de editare a genomică restabilește auzul la modelele preclinice pentru adulți cu surditate genetică

©

Autor:

Nouă abordare de editare a genomică restabilește auzul la modelele preclinice pentru adulți cu surditate genetică
O echipă de cercetători de la Mass Eye and Ear a demonstrat pentru prima dată restaurarea auzului printr-o abordare nouă de editare genomică in vivo într-un model de șoarece adult cu o formă de surzenie moștenită cauzată de mutații în microARN. Studiul, condus de Zheng-Yi Chen de la Eaton-Peabody Laboratories și publicat în Science Translational Medicine, explorează potențialul acestei tehnici pentru aplicarea la om, dat fiind faptul că secvențele de microARN la șoareci și oameni sunt identice.
Cercetătorii au vizat o mutație specifică în gena microARN-96 (MiR-96), care este implicată în surzenia progresivă atât la șoareci, cât și la oameni, unde cauzează surzenie progresivă dominantă ereditară cunoscută sub denumirea de DFNA50. Ei au creat un model de șoarece care imită surzenia progresivă observată la oameni cu DFNA50, modele care au prezentat pierdere completă a auzului la frecvențe înalte la patru săptămâni.

Echipa a folosit tehnologia CRISPR/Cas9 pentru a edita această mutație, livrând-o în urechea internă prin intermediul unui virus adeno-asociat (AAV). Intervențiile timpurii s-au dovedit a fi cele mai optime, păstrând funcția auditivă pe termen lung atât la stadiile de dezvoltare timpurie, cât și la cele adulte. Studiul a evaluat de asemenea siguranța acestei abordări mediate de AAV, arătând un profil de siguranță bun, cu efecte minore nedorite și fără integrare pe termen lung a vectorului AAV în genom.

Chen și echipa sa au dezvoltat un construct care include toate mutațiile cunoscute de microARN pentru a fi utilizate la oameni și, în colaborare cu Institutul de Terapie Genică și Celulară de la Mass General Brigham, planifică să conducă studii preclinice suplimentare pentru a avansa această abordare de tratament către un prim proces clinic la om.

Această cercetare reprezintă un pas semnificativ în domeniul terapiei genetice pentru tulburările auditive, oferind speranță pentru viitoarele procese clinice destinate restaurării funcției auditive la persoanele cu forme genetice de deficiențe auditive. De asemenea, Chen și colaboratorii săi au efectuat studii clinice privind o altă abordare a terapiei genice pentru surzenia DFNB9 cauzată de mutații în gena OTOF, care au demonstrat rezultate pozitive la copiii tratați în China. Aceste descoperiri sugerează necesitatea unor studii mai riguroase pentru a dezvolta diverse abordări de tratament care să vizeze fiecare dintre aceste mutații, extinzând speranța pentru pacienții care anterior nu aveau alte opțiuni în afara implantului cohlear.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-07-2024 | creare: 15-07-2024 | Vizite: 196
Bibliografie
New gene editing technique offers hope for millions, link: https://www.news-medical.net/news/20240711/New-gene-editing-technique-offers-hope-for-millions.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Promisiuni de a reda auzul persoanelor cu surditate congenitală
  •