Valoarea nutrițională a micro-verdețurilor diferă în funcție de condițiile de creștere

©

Autor:

Valoarea nutrițională a micro-verdețurilor diferă în funcție de condițiile de creștere
Micro-verdețurile (verdețuri vegetale recoltate imediat după ce frunzele de cotiledon s-au dezvoltat), folosite inițial în restaurantele exclusiviste ca ingredient gourmet, au devenit populare la scară largă, fiind utilizate în prezent inclusiv în bucătăria de acasă. În ciuda etichetei lor de „super-aliment”, nivelurile de compuși sănătoși nu sunt cunoscute pentru majoritatea soiurilor de microverdețuri. Cercetătorii ACS Food Science & Technology raportează că micro-verdețurile de kale și broccoli cultivate fie pe pervaz, fie în condiții de creștere comerciale, sunt bogate în fitonutrienți.
Pe măsură ce grădinăritul de interior a luat amploare, microverdele sau micro-verdețurile au adăugat un strop de culoare pervazurilor multor case. Cele mai des plantate soiuri sunt din familia brassica, care include broccoli, varza, kale și muștarul. Versiunile mature, complet crescute ale acestor legume sunt bogate în vitamine, minerale și substanțe fitochimice, iar condițiile de mediu pot afecta conținutul nutrițional al plantelor. Până în prezent, însă, au existat insuficiente informații cu privire la nivelul acestor compuși în verdețurile vegetale de dimensiuni reduse, recoltate în primele săptămâni de creștere.

Într-un studiu anterior, o echipă de cercetători condusă de profesorul Thomas Wang, a observat că plantele micro de varză roșie au avut cantități mai mari de fitonutrienți despre care s-a raportat că au proprietăți antioxidante și anticancerigene, inclusiv polifenoli și glucozinolați, decât legumele mature. Cu toate acestea, evaluări similare nu au fost făcute asupra altor răsaduri din genul brassica. Așadar, cercetătorii au vrut să măsoare nivelurile de polifenoli și glucozinolați din broccoli și varza kale, iar apoi să compare datele de la cele cultivate pe pervaz cu cele crescute în camerele de creștere comerciale.

Cercetătorii au plasat tăvi cu semințe de broccoli și kale proaspăt plantate fie pe pervazul ferestrei în lumina naturală a soarelui, fie într-o cameră de creștere asemănătoare unui frigider cu temperatură și umiditate controlată, cu lumină artificială, timp de 12 ore pe zi. La zece zile întregi după însămânțare, echipa a recoltat plantele și a evaluat conținutul de fitonutrienți cu un sistem de spectrometrie de masă cu cromatografie lichidă de înaltă rezoluție. Micro-verdețurile de broccoli și kale erau bogate în polifenoli și glucozinolați, indiferent de modul în care au fost cultivate. Cu toate acestea, a existat o variabilitate considerabilă a cantităților de compuși individuali atunci când au fost comparate cele două medii de creștere. În general, mediul de creștere a afectat abundența de fitonutrienți individuali, ceea ce le-ar putea afecta aroma și potențialele beneficii pentru sănătate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-11-2024 | creare: 21-02-2022 | Vizite: 431
Bibliografie
Broccoli and kale microgreens pack a nutritional punch that varies with growing conditions, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220216083014.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: