Valoarea nutrițională a micro-verdețurilor diferă în funcție de condițiile de creștere
©
Autor: Teodorescu Mihai

Pe măsură ce grădinăritul de interior a luat amploare, microverdele sau micro-verdeÈ›urile au adăugat un strop de culoare pervazurilor multor case. Cele mai des plantate soiuri sunt din familia brassica, care include broccoli, varza, kale È™i muÈ™tarul. Versiunile mature, complet crescute ale acestor legume sunt bogate în vitamine, minerale È™i substanÈ›e fitochimice, iar condiÈ›iile de mediu pot afecta conÈ›inutul nutriÈ›ional al plantelor. Până în prezent, însă, au existat insuficiente informaÈ›ii cu privire la nivelul acestor compuÈ™i în verdeÈ›urile vegetale de dimensiuni reduse, recoltate în primele săptămâni de creÈ™tere.
Într-un studiu anterior, o echipă de cercetători condusă de profesorul Thomas Wang, a observat că plantele micro de varză roÈ™ie au avut cantități mai mari de fitonutrienÈ›i despre care s-a raportat că au proprietăți antioxidante È™i anticancerigene, inclusiv polifenoli È™i glucozinolaÈ›i, decât legumele mature. Cu toate acestea, evaluări similare nu au fost făcute asupra altor răsaduri din genul brassica. AÈ™adar, cercetătorii au vrut să măsoare nivelurile de polifenoli È™i glucozinolaÈ›i din broccoli È™i varza kale, iar apoi să compare datele de la cele cultivate pe pervaz cu cele crescute în camerele de creÈ™tere comerciale.
Cercetătorii au plasat tăvi cu seminÈ›e de broccoli È™i kale proaspăt plantate fie pe pervazul ferestrei în lumina naturală a soarelui, fie într-o cameră de creÈ™tere asemănătoare unui frigider cu temperatură È™i umiditate controlată, cu lumină artificială, timp de 12 ore pe zi. La zece zile întregi după însămânÈ›are, echipa a recoltat plantele È™i a evaluat conÈ›inutul de fitonutrienÈ›i cu un sistem de spectrometrie de masă cu cromatografie lichidă de înaltă rezoluÈ›ie. Micro-verdeÈ›urile de broccoli È™i kale erau bogate în polifenoli È™i glucozinolaÈ›i, indiferent de modul în care au fost cultivate. Cu toate acestea, a existat o variabilitate considerabilă a cantităților de compuÈ™i individuali atunci când au fost comparate cele două medii de creÈ™tere. În general, mediul de creÈ™tere a afectat abundenÈ›a de fitonutrienÈ›i individuali, ceea ce le-ar putea afecta aroma È™i potenÈ›ialele beneficii pentru sănătate.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 10-11-2024 | creare: 21-02-2022 | Vizite: 449
Bibliografie
Broccoli and kale microgreens pack a nutritional punch that varies with growing conditions, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220216083014.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Capsaicina poate îmbunătăți percepția sării și senzația de gust
- Un aport mai mare de lapte a fost asociat cu un risc scăzut de diabet la persoanele fără persistența lactazei
- Îndulcitorii artificiali pot crește glicemia, fenomen explicat prin acțiunea microbiomul intestinal
- Consumul regulat de lapte nu crește nivelul colesterolului
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni