Îndulcitorii artificiali pot crește glicemia, fenomen explicat prin acțiunea microbiomul intestinal
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California de Sud oferă informații referitoare la efectele îndulcitorilor nenutritivi precum zaharina, sucraloza și stevia, substanțe pe care oamenii le consumă drept alternative mai sănătoase ale zahărului, asupra microflorei intestinale.
Conform oamenilor de știință, aproximativ un sfert din populația Statelor Unite ale Americii consumă în mod frecvent acești îndulcitori, care au căpătat de-a lungul timpului o vastă popularitate datorită inerției metabolice pe care o prezintă, în ciuda concluziilor unor studii ce au demonstrat că acestea pot determina apariția diabetului de tip 2 sau a obezității.
Eșantionul de studiu a fost compus din 120 de persoane ce nu au fost expuse anterior la aceste substanțe, împărțite în două grupuri astfel încât un grup a consumat îndulcitori în fiecare zi timp de două săptămâni, iar celălalt glucoză. Astfel, oamenii de știință au putut analiza efectele îndulcitorilor asupra microflorei intestinale și asupra metaboliților plasmatici după ingestia fiecărui tip de îndulcitor, precum și toleranța la glucoză.
Rezultatele au arătat că răspunsul organismului la administrarea de sucraloză depindea de starea anterioară a microflorei intestinale, ceea ce a condus la concluzia că răspunsurile oamenilor sunt diferite în funcție de particularitățile microbiomului. În plus, din punct de vedere al rezistenței la insulină pe care îndulcitorii o pot determina, studiile au arătat că sucraloza, atunci când este utilizatp în același timp cu carbohidrați naturali, determină o creștere accentuată a acesteia.
Modificările de la nivelul microflorei intestinale au fost examinate prin intermediul transplanturilor de microbiom fecal, ce a fost realizat asupra șoarecilor de laborator ce nu au germeni în intestinele subțiri. Testul a relevat apariția unei serii de răspunsuri glicemice modificate în urma transplantului, ceea ce dovedește influența administrării de îndulcitori asupra microflorei intestinale și, în consecință, asupra răspunsurilor glicemice.
Autorii concluzionează evidențiind nevoia de studiere a dinamicii dintre îndulcitorii artificiali și apariția unor afecțiuni precum obezitatea sau diabetul la persoanele care obișnuiesc să consume astfel de substanțe, lucrări în cadrul cărora va fi necesară secvențierea metagenomică și analiza căilor metabolice la care acestea iau parte în cadrul organismului și prin care afectează echilibrul microflorei intestinale.
sursa: News Medical
foto: Photosiber / Shutterstock.com
Conform oamenilor de știință, aproximativ un sfert din populația Statelor Unite ale Americii consumă în mod frecvent acești îndulcitori, care au căpătat de-a lungul timpului o vastă popularitate datorită inerției metabolice pe care o prezintă, în ciuda concluziilor unor studii ce au demonstrat că acestea pot determina apariția diabetului de tip 2 sau a obezității.
Eșantionul de studiu a fost compus din 120 de persoane ce nu au fost expuse anterior la aceste substanțe, împărțite în două grupuri astfel încât un grup a consumat îndulcitori în fiecare zi timp de două săptămâni, iar celălalt glucoză. Astfel, oamenii de știință au putut analiza efectele îndulcitorilor asupra microflorei intestinale și asupra metaboliților plasmatici după ingestia fiecărui tip de îndulcitor, precum și toleranța la glucoză.
Rezultatele au arătat că răspunsul organismului la administrarea de sucraloză depindea de starea anterioară a microflorei intestinale, ceea ce a condus la concluzia că răspunsurile oamenilor sunt diferite în funcție de particularitățile microbiomului. În plus, din punct de vedere al rezistenței la insulină pe care îndulcitorii o pot determina, studiile au arătat că sucraloza, atunci când este utilizatp în același timp cu carbohidrați naturali, determină o creștere accentuată a acesteia.
Modificările de la nivelul microflorei intestinale au fost examinate prin intermediul transplanturilor de microbiom fecal, ce a fost realizat asupra șoarecilor de laborator ce nu au germeni în intestinele subțiri. Testul a relevat apariția unei serii de răspunsuri glicemice modificate în urma transplantului, ceea ce dovedește influența administrării de îndulcitori asupra microflorei intestinale și, în consecință, asupra răspunsurilor glicemice.
Autorii concluzionează evidențiind nevoia de studiere a dinamicii dintre îndulcitorii artificiali și apariția unor afecțiuni precum obezitatea sau diabetul la persoanele care obișnuiesc să consume astfel de substanțe, lucrări în cadrul cărora va fi necesară secvențierea metagenomică și analiza căilor metabolice la care acestea iau parte în cadrul organismului și prin care afectează echilibrul microflorei intestinale.
sursa: News Medical
foto: Photosiber / Shutterstock.com
Data actualizare: 25-10-2022 | creare: 25-10-2022 | Vizite: 864
Bibliografie
Artificial sweeteners can raise blood glucose - gut microbiome appears to explain, link: https://www.news-medical.net/news/20220905/Artificial-sweeteners-can-raise-blood-glucose-gut-microbiome-appears-to-explain.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Eritritol, un îndulcitor găsit în numeroase produse comercializate în România, periculos pentru sănătate
- Cercetătorii demistifică știința din spatele eficienței regimurilor de postire
- Hipertensiunea este asociată cu cantitatea de sare din alimentație, indiferent cât de sănătos mănânci
- Legătura dintre consumul de alcool și aportul alimentar
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum