Cum poți reduce riscul de fibrilație atrială prin includerea unui singur aliment în dietă?

Cum poți reduce riscul de fibrilație atrială prin includerea unui singur aliment în dietă?

©

Autor:

Cum poți reduce riscul de fibrilație atrială prin includerea unui singur aliment în dietă?
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul È™tiinÈ›ific Heart, consumul regulat de nuci de cel puÈ›in 3 ori pe săptămână a fost asociat cu reducerea riscului de fibrilaÈ›ie atrială cu 18% È™i posibil cu scăderea riscului de insuficiență cardiacă, la o frecvență moderată de 1-2 ori pe săptămână.

Nucile constituie o sursă de acizi graÈ™i saturaÈ›i, proteine, fibre È™i sunt bogate în componente benefice în protecÈ›ia cardiovasculată, precum mineralele (magneziu, potasiu, zinc), vitamina E, folaÈ›i, compuÈ™i polifenolici È™i fitosteroli.

Polifenolii din alimentaÈ›ie 
Mecanismele prin care aportul regulat de nuci poate influenÈ›a sănătatea cardiovasculară implică ameliorarea prifilului lipidic È™i a funcÈ›iei endoteliale, controlul ponderal È™i nu în cele din urmă efectele antioxidant È™i antiinflamator.

Un astfel de tipar alimentar care conferă protecție acrdiovasculară este și dieta DASH.

Observații și limitele studiului

La studiul de față au luat parte în total 61 364 adulÈ›i, dintre care 32 911 bărbaÈ›i È™i 28 453 femei cu vârsta între 45-83 ani, care s-au înrolat în toamna anului 1997 în cadrul Cohort of Swedish Men, respectiv Swedish Mammography Cohort, cu ocazia cărora au fost colectate date privind alimentaÈ›ia, stilul de viață È™i alÈ›i factori de risc pentru bolile cronice.

Rezultatele studiului sugerează existenÈ›a unei asocieri inverse între consumul regulat de nuci de minimum 3 ori pe săptămână È™i riscul de infarct miocardic, insuficiență cardiacă, fibrilaÈ›ie atrială È™i anevrism de aortă abdominală.

Asocierea inversă între aportul de nuci È™i incidenÈ›a fibrilaÈ›iei atriale a rămas nemodificată inclusiv după ajustarea rezultatelor cu multipli factori de risc, printre care sexul, vârsta, nivelul de È™colarizare, statusul de fumător, consumul de aspirină, consumul de băuturi alcoolice, gradul de activitate fizică desfășurată, aportul de fructe, vegetale È™i totalul caloric zilnic.

Un alt model de multivariabile aplicat pentru a identifica potențialii factori ce pot influența relația dintre consumul de nuci și bolile cardiovasculare a inclus indicele de masă corporală, istoricul de diabet, hipertensiune arterială și hipercolesterolemie.

Având în vedere că studiul a fost observaÈ›ional, prospectiv, nu s-a putut stabili o relaÈ›ie de cauzalitate sau de tip doză-efect între consumul de nuci È™i reducerea riscului de fibrilaie atrială. Însă, deoarece o mică parte din populaÈ›ia analizată a prezentat un consum moderat de nuci (5%, 1-2 ori/săptămână) sau crescut (<2%, ≥3 ori/săptămână), chiar È™i o majorare aparent nesemnificativă a frecvenÈ›ei aportului de nuci poate influenÈ›a riscul de fibrilaÈ›ie atrială È™i insuficiență cardiacă, favorizând reducerea acestuia.

ATENÈšIE! O porÈ›ie de nuci (nuci, migdale, caju, nuci Macadamia, nuci pecan, nuci braziliene, fistic, alune de pădure, arahide etc.) este apreciată în jurul a 15 g/zi.

Un consum zilnic de 20 g de nuci a fost asociat în cadrul unei meta-analize cu reducerea riscului de afecÈ›iuni coronariene, atac cerebral, boli cardiovasculare È™i cancer. CitiÈ›i pe larg aici. 
RenunÈ›area la fumat, limitarea consumului de băuturi alcoolice, controlul periodic al stării de sănătate, managementul corect al afecÈ›iunilor existente È™i menÈ›inerea unei greutăți sănătoase cu ajutorul unei diete sănătoase, bogate în alimente de origine vegetale – cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, nucifere etc. - È™i al unui stil de viață activ sunt de asemenea esenÈ›iale pentru reducerea riscului cardiovascular È™i de fibrilaÈ›ie atrială.


Surse: Medscape Medical News
The BMJ


Data actualizare: 14-04-2019 | creare: 03-05-2018 | Vizite: 9881
Bibliografie
[1] Nut Consumption Linked to Lower AF Risk, link: https://www.medscape.com/viewarticle/895996?src=wnl_edit_tpal&uac=206814SR&impID=1621540&faf=1

[2] Nut consumption and incidence of seven cardiovascular diseases, link: https://heart.bmj.com/content/early/2018/03/21/heartjnl-2017-312819
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul frecvent de fructe oleaginoase a fost asociat cu reducerea inflamaÈ›iilor
  • O nouă aplicaÈ›ie pentru depistarea fibrilaÈ›iei
  • O mână de nuci sau alune pe zi poate reduce riscul apariÈ›iei mai multor afecÈ›iuni
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum