Capsaicina poate îmbunătăți percepția sării și senzația de gust
Un nou studiu al cercetătorilor de la Monell Chemical Senses Center din Statele Unite ale Americii arată că persoanele care și-au pierdut simțul mirosului pot beneficia de o îmbunătățire a percepției gustului, în special a celui sărat, în cazul în care consumă capsaicină, un compus ce se găsește în ardeii iuți. Conform oamenilor de știință, simțul gustului nu este alterat la persoanele a căror capacitate olfactivă a suferit o reducere, însă multe persoane ce suferă din această cauză tind să consume alimentele mai sărate decât ar fi normal.
Autorii explică faptul că persoanele care și-au pierdut simțul mirosului deseori compensează acest aspect prin adăugare unei cantități mari de sare, condimente sau sos picant alimentelor pe care le consumă, în încercarea de a redobândi simțul savorii mâncării. De asemenea, aceștia ajung să consume pe zi cantități cuprinse între 9 și 12 grame de sare pe zi, cu mult peste limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, adică 5 grame pe zi, având efecte negative asupra stării lor de sănătate.
Studiul curent a inclus persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani ce au suferi de hiposmie sau anosmie timp de minimum 12 săptămâni din zona Philadelphiei, acesta având loc între luna octombrie a anului 2021 și luna septembrie a anului 2022. Cu toate acestea, persoanele care sufereau de anosmie congenitală au fost excluse. Eșantionul final de studiu a fost compus din 33 de persoane cu o medie de vârstă de 47 de ani, dintre care 23 sufereau de hiposmie, dintre care 11 au raportat că suferă de parosmie, adică simțul patologic al unor mirosuri care nu există în realitate, iar 10 de anosmie.
La gustarea a douăsprezece tipuri diferite de supe, precum și a unor bucăți de ciocolată și paste, aceștia au preferat mai mult mâncarea ce conținea cantități mai mari de sare în defavoarea celei gătite în mod corect, iar câțiva participanți au preferat mâncărurile mai grase. În schimb, nu s-au identificat diferențe între preferințele acestora la gusturile dulce, acru sau la mâncărurile picante.
Mai mult, participanții au preferat în număr mai mare mâncarea care conținea capsaicină, declarând că aceasta a fost picantă și plină de gust, procentul aferent acestora fiind de 60%, iar 70% dintre ei au afirmat că, în urma pierderii simțului olfactiv, au început să folosească o cantitate mult mai mare de condimente la prepararea mâncării. Prin urmare, capsaicina ar putea fi recomandată persoanelor ce suferă de hiposmie sau anosmie pentru a limita nevoia de compensare prin adaosul de sare la alimente.
Autorii explică faptul că persoanele care și-au pierdut simțul mirosului deseori compensează acest aspect prin adăugare unei cantități mari de sare, condimente sau sos picant alimentelor pe care le consumă, în încercarea de a redobândi simțul savorii mâncării. De asemenea, aceștia ajung să consume pe zi cantități cuprinse între 9 și 12 grame de sare pe zi, cu mult peste limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, adică 5 grame pe zi, având efecte negative asupra stării lor de sănătate.
Studiul curent a inclus persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani ce au suferi de hiposmie sau anosmie timp de minimum 12 săptămâni din zona Philadelphiei, acesta având loc între luna octombrie a anului 2021 și luna septembrie a anului 2022. Cu toate acestea, persoanele care sufereau de anosmie congenitală au fost excluse. Eșantionul final de studiu a fost compus din 33 de persoane cu o medie de vârstă de 47 de ani, dintre care 23 sufereau de hiposmie, dintre care 11 au raportat că suferă de parosmie, adică simțul patologic al unor mirosuri care nu există în realitate, iar 10 de anosmie.
La gustarea a douăsprezece tipuri diferite de supe, precum și a unor bucăți de ciocolată și paste, aceștia au preferat mai mult mâncarea ce conținea cantități mai mari de sare în defavoarea celei gătite în mod corect, iar câțiva participanți au preferat mâncărurile mai grase. În schimb, nu s-au identificat diferențe între preferințele acestora la gusturile dulce, acru sau la mâncărurile picante.
Mai mult, participanții au preferat în număr mai mare mâncarea care conținea capsaicină, declarând că aceasta a fost picantă și plină de gust, procentul aferent acestora fiind de 60%, iar 70% dintre ei au afirmat că, în urma pierderii simțului olfactiv, au început să folosească o cantitate mult mai mare de condimente la prepararea mâncării. Prin urmare, capsaicina ar putea fi recomandată persoanelor ce suferă de hiposmie sau anosmie pentru a limita nevoia de compensare prin adaosul de sare la alimente.
Data actualizare: 23-06-2023 | creare: 23-06-2023 | Vizite: 440
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Modul în care microARN-urile dietetice influențează sănătatea și boala
- Amestecul rafinat de făină de porumb și tărâțe reduce semnificativ colesterolul LDL
- Compuși fenolici din cireșe și fructe de pădure pentru managementul bolilor cronice și reducerea riscului cardiovascular
- Beneficiile dietei ketogenice - de la slăbire la tratamentul cancerului (studii științifice)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Amar in gura
- Gust de sange
- Gust dulce in gura
- Senzatia de iute pe limba
- Sex oral si un gust ciudat
- Stare de ameteala, diaree, gust amar, stare generala de rau, ficat marit
- Amar in ceru guri
- Gust iute in gura