Vaccinul HPV - ce este și cui îi este recomandat
Ce este vaccinul anti-hpv?
Vaccinul anti-HPV deține în componența sa particule ale virusului Papanicolau uman poteina L1.
Recomandări
Vaccinul anti-HPV oferă protecție împotriva verucilor genitale, a leziunilor precanceroase și a afecțiunilor neoplazice localizate la nivelul vulvei, vaginului, colului uterin sau anusului.
Vaccinul anti-HPV este recomandat în primul rând fetelor și femeilor cu vârste cuprinse între 9 și 45 de ani. Inițial, vaccinul anti-HPV se administrează fetelor cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani. Pe urmă, a doua doză de vaccin anti-HPV se administrează între 16 și 26 de ani.
Conform datelor din studiile efectuate în acest sens, vaccinul anti-HPV efectuat în aceste perioade are o eficiență de aproximativ 99%, iar răspunsul imunologic dobândit în urma administrării vaccinului este maxim înainte de începerea vieții sexuale.
Vaccinul anti-HPV poate fi administrat și după vârsta de 26 de ani, în cazul femeilor care nu au fost vaccinate anterior și nu au fost fost infectate până în acel moment cu virusul Papiloma uman.
Descriere, administrare și mod de păstrare
Vaccinul anti-HPV se prezint sub formă medicamentoasă ca suspensie injectabilă în seringă preumplută și se administrează intramuscular.
Vaccinul se administrează începând de la vârsta de 9 ani. Înaintea vârstei de 14 ani se administrează două doze de vaccin la interval de șase luni.
În cazul în care vaccinul anti-HPV nu se administrează înaintea vârstei de 14 ani, între prima și a doua doză de vaccin se recomandă păstrarea unui interval de o lună, iar între prima și a treia doză de vaccin se recomandă păstrarea unui interval de minim șase luni.
Vaccinul anti-HPV trebuie păstrat la frigider, la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade Celsius. Trebuie evitată congelarea produsului. Vaccinul se păstrează în cutia proprie, ferit de lumina soarelui sau alte surse de iluminare.
Dintre variantele medicamentoase ale vaccinului anti-HPV utilizate în prezent în practica medcală amintim: Cervarix, Gardasil, Gardasil 9, Silgard.
Riscuri și beneficii
Specialiștii din domeniu susțin faptul că vaccinul anti-HPV oferă protecție împotriva dezvoltării neoplasmului de col uterin și a altor tipuri de afecțiuni neoplazice.
Ca reacții adverse în urma administrării vaccinului anti-HPV, asemenea altor tipuri de vaccinuri, poate apărea cefaleea și febra.
Studiile efectuate în acest sens au demonstrat faptul că vaccinul anti-HPV conține doar anumite tipuri de tulpini virale, iar organismul sănătos are capacitatea de a se apăra singur și de a lupta împotriva infecției determinate de virusul Papiloma uman.
Conform specialiștiilor, administrarea vaccinului anti-HPV nu este întotdeauna necesară deoarece proentul de cazuri în care infecția cu virus Papiloma umandetermină apariția neoplasmului de col uterin este foarte redus.
Vaccinul anti-HPV acționează asupra sistemului imunitar; în cazul în care apar anumite tulburări la nivel imunologic există riscul crescut ca persoana în cauză să dezvolte anumite afecțiuni severe secundare vaccinării, inclusiv anumite boli neoplazice.
Totodată, anumite persoane sunt sensibile și chiar alergice la substanțele chimice aflate în componența vaccinului anti-HPV. În plus, două din substanțele chimice conținute - aluminiul și mercurul, pot afecta, într-o oarecare măsură organismul uman, chiar și în cantități reduse.
2. HPV (Human Papillomavirus), link: https://www.vaccines.gov/diseases/hpv/index.html
3. HPV Vaccine for Adults, link: https://www.webmd.com/vaccines/adult-hpv-vaccine-guidelines#1
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Virusul HPV si negii genitali
- Ma mai pot testa dacă m-am vaccinat deja împotriva HPV?
- Hpv oral?
- Vaccin pt hpv
- Papanicolau clasa 3, HPV pozitiv
- HPV informatii specializate
- Ajutor! HPV la 21 de ani
- Hpv - cancer la gat
- Tratare HPV cu un medicament homeopat
- HPV se transmite și prin sex oral? eram în perioada de tratament