Alunițele roșii - ce trebuie să știi

©

Autor:

Alunițele roșii - ce trebuie să știi

Alunițele roșii, cunoscute sub denumirea de angioame senile, reprezintă formațiuni noncanceroase de natură vasculară care se pot dezvolta oriunde pe corp, dar care apar cel mai frecvent la nivelul trunchiului și al extremităților. Angioamele senile sunt cele mai comune tipuri de angioame și sunt întâlnite adesea la persoanele vârstnice, de regulă fără a semnala o problemă de sănătate. Potrivit unui studiu publicat în revista de editoriale a Academiei Americane a Medicilor de Familie, alunițele roșii apar la peste 50% dintre adulți. (1, 2, 3)

Ce trebuie să știi despre alunițele roșii?

Alunițele roșii sunt aproape întotdeauna inofensive, astfel că ele nu trebuie să cauzeze îngrijorare. Cu toate acestea, apariția unui număr crescut de alunițe roșii, într-un interval scurt de timp, ar trebui să ne determine să ne prezentăm la medic. Un focar de leziuni cutanate de forma angioamelor ar putea semnala o afecțiune hepatică. Medicii recomandă, de asemenea, să se solicite asistență medicală dacă angiomul începe să sângereze, să se simtă inconfortabil sau să își modifice aspectul. Eliminarea angioamele acasă este total contraindicată, un astfel de procedeu fiind realizat doar de către un medic specialist, într-un mediu steril. (1, 2)

Cauze și factori de risc

Alunițele roșii nu au o cauză bine definită, însă analizele genetice au constat că persoanele care prezintă astfel de formațiuni au mutații specifice de sens somatic în genele GNAQ și GNA11 (Q209H), care sunt implicate și în alte proliferări vasculare. Anumite substanțe chimice și gaze din mediu pot provoca, de asemenea, angioame senile. Hormonii pot juca și ei un rol în apariția alunițelor roșii. Femeile gravide pot descoperi alunițele după naștere, lucru datorat creșterii secreției de prolactină (hormonul care stimulează producția de lapte matern) în corp. (1, 2, 4)

Trebuie să știi că vârstă înaintată este principalul factor de risc și că mai bine de 75% din persoanele trecute de 75 ani au alunițe roșii pe corp, într-un număr mai mic sau mai mare, în funcție de factorii genetici și de mediu. Din acest motiv, odată cu înaintarea în vârstă, apariția de alunițe roșii pe piele nu trebuie să provoace îngrijorare. (2, 4, 5)

Semne și simptome

Termenul de alunițe roșii este utilizat pentru a descrie orice formațiuni vasculare de culoare roșie cu diametru redus, prezente și vizibile cu ochiul liber pe piele. Alunițele roșii apar de obicei în zone diferite de pe corp, rareori pe mâini, picioare sau mucoase, fiind de regulă regăsite în grupuri. Leziunile individuale, dacă este vorba de angioame, nu pot avea un diametru mai mare de 5 mm sau mai mic de 0. 1 mm. (1, 3, 4)

Diagnostic

Diagnosticul este clinic, iar leziunile au un model caracteristic la examinarea cu dermatoscopul. În cazuri rare, medicul generalist sau dermatologul poate solicita o biopsie pentru excluderea unor cauze grave care ar fi putut duce la apariția alunițelor, precum melanomul. (2, 3)

Tratament

În majoritatea cazurilor nu se va impune niciun tratament. Eliminarea unor alunițe roșii poate fi solicitată din motive cosmetice și se va efectua prin hidrație (electrocauterizare), criochirurgie (înghețarea angiomului cu azot lichid) sau cu laserul vascular. Dacă leziunea crește în dimensiuni și își modifică culoarea, poate fi necesară excizarea formațiunii și efectuarea unui examen histologic, pentru a exclude posibilitatea ca formațiunea să fie de natură malignă (tumoare canceroasă). (2, 3)


Data actualizare: 04-04-2021 | creare: 04-04-2021 | Vizite: 6194
Bibliografie
(1) Should I worry about a cherry angioma? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312594
(2) An Overview of Cherry Angioma, link: https://www.verywellhealth.com/cherry-angioma-symptoms-causes-diagnosis-treatment-4687686
(3) Red Moles, link: https://www.cadoganclinic.com/red-moles
(4) Cherry angioma, link: https://dermnetnz.org/topics/cherry-angioma
(5) How to Get Rid of Cherry Angiomas, link: https://www.healthline.com/health/cherry-angioma
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: