Utilizarea pe termen lung a inhibitorilor de pompă de protoni a fost asociată cu un risc crescut de demență

©

Autor:

Utilizarea pe termen lung a inhibitorilor de pompă de protoni a fost asociată cu un risc crescut de demență
Un studiu recent publicat în Neurology explorează legătura potențială dintre utilizarea inhibitorilor de pompă de protoni (IPP) și riscul de a dezvolta demență. IPP sunt prescrise în mod obișnuit pentru ulcerul peptic și boala de reflux gastroesofagian (BRGE), utilizarea lor crescând semnificativ în ultimul deceniu. În ciuda utilizării lor pe scară largă, au apărut preocupări din cauza legăturilor dintre IPP și efectele adverse cum ar fi boala renală cronică, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și demența. Cu toate acestea, cercetările anterioare au dat rezultate mixte în ceea ce privește asocierea dintre utilizarea PPI și riscul de demență.
Acest studiu și-a propus să investigheze relația dintre incidența demenței și utilizarea curentă și cumulativă a IPP. Acesta a folosit date din studiul privind riscul de ateroscleroză în comunități (ARIC), care a inclus participanți cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani din medii rasiale diverse. Cercetătorii au colectat informații despre utilizarea PPI și utilizarea cronică prin diferite mijloace, inclusiv vizite în persoană, urmăriri telefonice și dosare medicale. Studiul a examinat, de asemenea, antagoniştii receptorilor histaminei2 (H2RA) ca tratament comparativ pentru BRGE.

Evaluarea demenței s-a bazat pe examinări neuropsihologice, instrumente de screening, înregistrări de deces și coduri de externare, cazurile confirmate fiind revizuite de un grup de experți. Numeroși factori precum vârsta, rasa, sexul, fumatul, IMC și utilizarea medicamentelor au fost luați în considerare în analiză, alături de măsurători precum tensiunea arterială și nivelul glicemiei a jeun.

Descoperirile studiului au indicat o asociere pozitivă, dar nesemnificativă, între utilizarea actuală a IPP și riscul de demență pe o perioadă medie de urmărire de 5,5 ani. Cu toate acestea, analiza consumului cumulativ de IPP a demonstrat un risc crescut de demență cu 33% mai târziu, în special pentru persoanele care au utilizat IPP mai mult de 4,4 ani. Au fost sugerate mecanisme posibile pentru această legătură, inclusiv întreruperi în metabolismul amiloidului și deficit de vitamina B12. S-a demonstrat că IPP reduc nivelurile de vitamina B12, esențială pentru funcția cognitivă, iar studiile pe animale au indicat niveluri crescute de β-amiloid (legate de boala Alzheimer) în creier după utilizarea IPP.

În concluzie, în timp ce studiul nu a găsit o asociere semnificativă între utilizarea actuală a IPP și riscul de demență, au existat dovezi ale unui risc crescut la persoanele cu utilizare prelungită de IPP cumulat. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica mecanismele care stau la baza acestei conexiuni potențiale și pentru a oferi o înțelegere mai profundă a relației dintre utilizarea PPI și dezvoltarea demenței.

sursa: News Medical
foto: Sonis Photography / Shutterstock.com

Data actualizare: 21-08-2023 | creare: 21-08-2023 | Vizite: 700
Bibliografie
Long-term use of proton pump inhibitors associated with increased risk of dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20230817/Long-term-use-of-proton-pump-inhibitors-associated-with-increased-risk-of-dementia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicamentele antiacide asociate cu risc crescut de deces
  • Efectele adverse ale medicației anti-acide la sugari
  • Medicamentele împotriva acidității gastrice pot favoriza apariția bolilor hepatice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum