Compuşii din fructe pot avea potenţialul de a preveni şi trata boala Parkinson
Un studiu realizat de către Universitatea de Medicină John Hopkins şi publicat în Science Translational Medicine, susţine că compusul farnesol, găsit în mod natural în ierburi, fructe de pădure și alte fructe, are capacitatea de a preveni leziunile cerebrale din boala Parkinson, într-un studiu realizat la şoareci.
În studiul experimental, s-a observat faptul că farnesolul, utilizat şi în diverse aromele pentru fabricarea parfumurilor, poate preveni pierderea neuronilor care produc dopamină în creierul șoarecilor.
Acest lucru se datorează dezactivării unei proteine cheie, numită PARIS, implicată în progresia bolii. Pierderea unor astfel de neuroni este asociată cu afectarea mobilităţii, a memoriei ducând la simptome specfice bolii Parkinson, cum ar fi tremurături, rigiditate musculară, confuzie și demență.
Cercetătorii consideră că capacitatea acestui compus, farnesol, de a bloca proteina cheie din boala Parkinson, ar putea ghida către dezvoltarea de noi terapii. Studiul experimental la şoareci demonstrează că blocarea pierderii de neuroni dopaminergici, poate opri afectarea mobilităţii.
Dr. Ted Dawson, director al Institutul John Hopkins, susţine că această descoperire are potenţial de a crea un tratament medicamentos împotriva bolii Parkinson.
Se cunoaşte faptul că persoanele ce suferă de boala Parkinson, au un conţinut mare de proteină PARIS, care încetinește sinteza proteinei protectoare PGC-1alpha.
Această proteină protejează creierul împotriva speciilor reactive de oxigen. În lipsa ei, neuronii dopaminergici mor, ducând la modificări cognitive și fizice asociate bolii Parkinson.
Pentru a putea aduce aceste rezultate, cercetătorii au hrănit şoarecii fie cu o dietă bogată în farnesol, fie cu o dietă obişnuită timp de o săptămână.
Cercetătorii au administrat apoi fibrile pre-formate ale proteinei alfa-sinucleinei, asociată cu efectele bolii Parkinson în creier. Şoarecii ce au fost alimentaţi cu farnesol au avut o performanţă mai bună în urma unui test de rezistență și coordonare conceput cu scopul de a detecta progresul simptomelor bolii Parkinson.
S-a descoperit astfel, că şoarecii ce au fost hrăniţi cu farnesol, aveau de două ori mai mulți neuroni sănătoși de dopamină şi cu 55% mai multă proteină protectoare PGC-1alfa.
Acest studiu va fi continuat la scară largă pentru o mai mare aplicabilitate practică.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un studiu al Universității Oxford analizează eficacitatea unor tratamente farmacologice pentru insomnie
- Cercetătorii dezvoltă o tehnică care poate îmbunătăți discectomia și fuziunea cervicală anterioară
- Fototerapia, o opțiune de tratament în cazul oboselii pacienților cu scleroză multiplă
- Un marker nonverbal poate ajuta la diagnosticarea autismului
- Anestezice dentare pentru un pacient cu parkinson si diabet
- Bolnav ciroza și parkinson
- Sunt două proteine care distrug neuronii în boala Parkinson: alpha-synuclein și kinaza-C?
- Boala Parkinson-diagnostic RMN
- Parkinson, psihiatrie sau prefacatorie
- Cosmaruri medicatie Parkinson