Imersiunea în realitatea virtuală cu scene arctice poate ameliora durerea

©

Autor:

Imersiunea în realitatea virtuală cu scene arctice poate ameliora durerea

Oamenii de știință de la Imperial College London au descoperit că folosirea căștilor şi a ochelarilor VR (realitate virtuală) ar putea combate sensibilitatea crescută la durere, prin imersiunea oamenilor în scene cu aisberguri, oceane şi peisaje arctice.
Într-un studiu restrâns, publicat în Pain Reports, o echipă de la Imperial College a folosit videoclipuri VR (virtual reality) pentru a reduce senzaţia de durere continuă, precum și sensibilitatea la stimulii dureroși.

Potrivit cercetătorilor, concluziile studiului se adaugă la creșterea numărului de dovezi pentru potențialul tehnologiei VR. Dincolo de efectul distractiv, ei cred că imersiunea pacienților în realitatea virtuală poate declanșa de fapt propriile sisteme de combatere a durerii (ale corpului). Realitatea virtuală a fost testată ca o metodă de a distrage pacienții de la durere cu succes în procedurile dentare minore care necesită anestezic local. Cel mai recent studiu îşi propune să probeze dacă realitatea virtuală poate funcționa şi în cazul durerii cronice.

Dr. Sam Hughes, autorul principal al studiului de la MSk Lab (Imperial College), a spus: „Una dintre caracteristicile de bază ale durerii cronice este faptul că se observă o sensibilitate crescută la stimuli dureroși. Studiul sugerează că VR poate interfera cu procesele din creier, trunchiul cerebral și măduva spinării, care sunt cunoscute ca fiind părțile cheie ale sistemelor noastre de combatere a durerii și sunt instrumente ale reglării sensibilității crescute la durere”.

În cadrul simulării au participat 15 voluntari cărora li s-a aplicat pe pielea piciorului o cremă care conţinea Capsaicină - un compus care face ca ardeii iuţi să provoace senzaţia de arsură. Capsaicina a sensibilizat pielea, făcând zona mai sensibilă la stimuli dureroși (un șoc electric foarte mic) și mimând sensibilitatea crescută a persoanelor cu dureri cronice, cum ar fi durerile lombare, artrita sau durerile neuropate. Participanții au fost rugați apoi să evalueze disconfortul cauzat de cremă pe o scală de la 0 la 100 (de la „nicio senzație” la „cea mai rea durere imaginabilă”), fie în timp ce urmăreau o scenă VR de explorare arctică, cu ajutorul unui set VR, fie vizionând o imagine statică a unei scene arctice pe un monitor. De asemenea, li s-a cerut să spună când anume un stimul aplicat direct pe zona sensibilizată a pielii era perceput ca dureros. Echipa a descoperit că durerea persistentă a fost redusă în urma imersiunii în VR și că sensibilitatea la stimuli dureroși pe piele a fost ameliorată. Cu toate acestea, același efect nu a fost observat la persoanele care au privit imagini statice ale mediului polar, arătând că imersiunea este factorul cheie.

Cercetătorii explică faptul că, în timp ce constatările inițiale sunt încurajatoare, studiul este limitat de numărul mic de participanți sănătoși, fără dureri cronice. Viitoarele studii pe pacienți cu durere cronică ar putea ajuta la confirmarea beneficiului potențial al acestei metode. Cercetătorii cred că VR ar avea potenţialul de a trata pacienții cu dureri cronice, care au adesea sisteme deficitare de combatere a durerii. Ei sugerează că utilizarea realității virtuale poate fi o terapie alternativă pentru unele afecțiuni cronice, prin îmbunătățirea activității în regiunile creierului implicate în sistemele de calmare a durerii. Echipa intenționează să investigheze mai departe căile implicate în efectul realității virtuale, inclusiv dacă un regim zilnic ar da rezultate - cum ar fi 30 de minute, de patru ori pe zi - și dacă efectele ar fi de durată sau doar temporare.

„Folosirea acestei abordări pare să reducă intensitatea generală a durerii și să amelioreze reacţia la stimuli pe piele. Credem că ar putea exista modificări în sistemul corpului de calmare a durerii, fapt care poate influenţa şi modul în care este percepută sensibilitatea la durere în măduva spinării“, a adăugat dr. Hughes. Designul realității virtuale folosit pentru acest studiu a fost complet pasiv - participanţii nu şi-au folosit membrele în cadrul simulării. Asta ar însemna că şi pacienţii care sunt imobilizaţi la pat şi suferă de durere cronică ar putea beneficia de acest tratament alternativ.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 19-11-2019 | creare: 19-11-2019 | Vizite: 525
Bibliografie
Immersion in virtual reality scenes of the Arctic helps to ease people's pain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191108074900.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia durerii prin realitatea virtuală
  • Cât de eficiente sunt analgezicele locale în tratamentul durerii?
  • Au fost descoperite riscurile medicamentelor care reduc durerea
  •