De ce suntem dreptaci sau stângaci?
Autor: Mușătoiu Diana
Unul dintre principiile fundamentale ale creierului uman este cel de lateralizare, care se referă la diferenÈ›a structurală È™i funcÈ›ională dintre emisferele dreaptă È™i stângă. Această asimetrie a fost demonstrată în aproape toate sistemele cognitive majore umane, incluzând memoria, atenÈ›ia, procesarea emoÈ›ională È™i percepÈ›ia feÈ›ei. Studiile recente arată că acest fenomen este prezent È™i pe linia vertebratelor È™i chiar la nevertebrate.
De departe, cea mai investigată manifestare a lateralizării la oameni este aceea de utilizare preferenÈ›ială a uneia dintre mâini. Unul dintre studiile pe aceasă temă este publicat în revista eLife.
ÎnclinaÈ›ia pentru una dintre mâini începe în pântecele mamei
Până la momentul actual, activitatea genetică a emisferelor dreaptă È™i stângă s-a crezut a fi responsabilă pentru folosirea cu precădere a uneia dintre mâini. PreferinÈ›a pentru miÈ™carea mâinii stângi sau drepte ia naÈ™tere în pântecele mamei în a 8-a săptămână de sarcină, potrivit examenelor ecografice desfășurate în anii ’80. Din săptămâna 13 de sarcină, fetusul îÈ™i suge degetul mare fie de la mâna dreaptă, fie de la cea stângă.
MiÈ™cările braÈ›ului È™i ale mâinii sunt iniÈ›iate prin intermediul cortexului motor de la nivel cerebral. Creierul trimite un semnal corespunzător către măduva spinării, care la rândul ei interpretează comanda È™i o transformă într-un act de miÈ™care. Cu toate acestea, cortexul motor nu este conectat la măduvă la începutul dezvoltării fetusului. Chiar înainte ca această conexiune să se formeze, semne precursoare preferinÈ›ei pentru o anumită mână devin vizibile.
Datorită acestui fapt, cercetătorii au presupus că motivul alegerii pentru dreapta sau stânga este, cel mai probabil, stabilit la nivelul măduvei spinării È™i nu în creier.
Influența factorilor de mediu
Cercetătorii au analizat expresia genelor din măduvă pe parcursul mai multor săptămâni de sarcină, începând cu săptămâna 8 până în săptămâna 12. AceÈ™tia au identificat diferenÈ›e dreapta-stânga semnificative în a 8-a săptămână de sarcină, exact la nivelul segmentelor din măduvă care sunt responsabile de controlul miÈ™cărilor mâinilor È™i picioarelor. Alt studiu a arătat că fetuÈ™ii execută miÈ™cări asimetrice ale mâinilor tot în această perioadă.
Mai mult decât atât, cercetătorii au urmărit È™i cauza activității genetice asimetrice. Factorii de ordin epigenetic par a fi responsabili de acest lucru, reflectând influenÈ›e din mediul înconjurător. Aceste influenÈ›e pot, spre exemplu, să conducă la procesul de legare a unor grupări metil la ADN de către anumite enzime, proces care va afecta È™i va minimiza transcrierea È™i traducerea genelor. Cum acest fenomen se produce într-o măsură diferită în jumătatea stângă a măduvei față de cea dreaptă, va exista de asemenea È™i o diferență în activitatea genelor celor două jumătăți.
Pentru acest studiu, au colaborat cercetători de la universități și centre de cercetare din Germania, Olanda și din Africa de Sud. Studiul a fost finanțat de Fundația Germană pentru Cercetare.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi tratamente non-invazive pentru pacienții care suferă de depresie rezistentă la tratament și demență
- Persoanele din două grupuri indigene amazoniene prezintă rate de demență de zece ori mai mici decât cele din populația generală
- Un implant unic le permite bolnavilor de scleroză laterală amiotrofică (ASL) să comunice
- Fototerapia, o opțiune de tratament în cazul oboselii pacienților cu scleroză multiplă
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni